97
97. ILO Genel Konferansı ile ilgili sonuç bildirgesi
Her yıl düzenli olarak toplanan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun 97. Genel Konferansı İsviçre'nin Cenevre Kentinde yapıldı.
Birleşmiş Milletler'e bağlı bir ihtisas kuruluşu olan ILO, Birleşmiş milletlere bağlı 191 ülkenin 176'sının dahil olduğu bir yapı olup bu yapı içerisinde çalışan, işveren ve hükümet temsilcileri eşit delegasyonla temsil edilmektedir. ILO Genel Konferansı dışında "ILO standartların uygulanması ve geliştirilmesi", "ILO kapasitesinin geliştirilmesi", "Kırsal kalkınma" ve "denizcilikte çalışma koşullarının iyileştirilmesi" ve "mali konuların planlanması" konularında değişik ve temel ILO komiteleri de bu çalışma sürecinde görev yapmaktadırlar.
Ülkemiz, ILO'nun çalışma hayatı ile ilgili 200'ün üzerindeki sözleşmesinden 58'ini imzalamıştır. Bu sözleşmelerin uygulanırlığı "ILO standartların uygulanması ve geliştirilmesi komitesi" tarafından Ülkemiz de dahil olmak üzere ILO'ya üye bütün ülkelerin çalışan, işveren ve Hükümet adına ILO temsilcileri her yıl ILO yönetim kuruluna sundukları, sözleşmelerin uygulanırlılığı ile ilgili raporları ile takip edilmektedir. Bir anlamda ILO, çalışma hayatı ile mevzuat ve standartları tüm üye ülkelerde eşit olarak uygulanması sağlanmak istemektedir.
26 Mayıs - 13 Haziran arasında yapılan bu yılki konferansta, çalışanlar açısından ülkemizi temsil eden heyette, Konfederasyonumuzu; Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri ve Türk Tarım-Orman Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci temsil etmiştir.
Ülkemizdeki kamu çalışanlarının ILO temel sözleşmelerinden kaynaklanan ve 87 Sayılı Sözleşme ile "Sendikal Özgürlükler" olarak tanımlanan; grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılmaması, uzlaştırma kurulu kararlarının uygulanmaması, sendika üyesi ve yöneticisi güvencelerinin yerine getirilmemesi, üyeliklerin kısıtlanması ve teşvik edilmemesi gibi konularda son dört yıldır ILO gündeminde önemli yer tutmaktadır.
Bu süreç içerisinde ülkemiz iki defa (2005 ve 2007) ILO da olumsuzlukların yaşandığı ülkeler listesinde yer almış bulunmaktadır.
Sendikal özgürlükler konusundaki eksiklikler her yıl düzenli raporlar halinde Konfederasyonumuz tarafından ILO Yönetim Kuruluna iletilmekte olup, Ülkemiz Hükümeti bu yıl da ILO standartların uygulanması ve geliştirilmesi komitesi taslak gündeminde "olumsuz uygulamaları" ile yer almıştır.
Yine geçtiğimiz 3 aylık süreçte bahse konu komite adına uzmanlar grubunun ülkemizi ziyareti gerçekleşmiş, bu ziyarette sunulan raporlarımız doğrultusunda 40 ülkelik "olumsuz uygulamalar taslak listesi"nde, ülkemiz de yer almıştır.
Ancak komite taslak program incelendiğinde ülkemiz; sendikal özgürlükler konusu dışında, cebri çalıştırma ve kaçak işçi trafiğinde etkin ülke olma gibi iki ayrı konuda da ILO temel sözleşmelerinin uygulanmalarında olumsuzluk yaşanan ülke görüntüsü ile komite gündeminde yer almıştır. Bu konuların bahse konu komitede görüşülmesi konfederasyonumuzun da dahil olduğu ülkemiz çalışanlar temsilcileri tarafından uygun bulunmamış ve komitede görüşülmesi önlenmiştir.
Konferansın açılışında Konfederasyon Temsilcimiz Türkiye Kamu-Sen Dış İlişkiler Genel Sekreteri ve Türk Tarım-Orman Sen Genel Başkanı Ahmet DEMİRCİ tarafından 87 Sayılı Sendikal Özgürlükler sözleşmesi ile ilgili olarak Ülkemizde yaşanan sendikal süreç, kamu çalışanlarının sendikal haklar konusunda yaşadıkları olumsuzluklar yazılı ve sözlü olarak komiteye sunulmuştur. Özellikle kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkının siyasi irade tarafından kullandırılmaması, siyasi iradenin uzlaştırma kurulu kararlarına uymaması, sendika üyesi ve yöneticisi güvencelerinin yerine getirilmemesi, üyeliklerin kısıtlanması ve teşvik edilmemesi gibi konular temsilcimiz tarafından komiteye ifade edilmiştir. Daha sonra Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi söz almış, bahse konu olumsuzlukların düzeltilmesi amacı ile geçen yıldan bu yana, Bakanlıkça yapılan çalışmalar hakkında komiteye yazılı ve sözlü rapor sunmuştur. Yapılan sunumda 2821 ve 2822 sayılı kanunlar ile 4688 sayılı kanunda yapılacak değişiklik çalışmaları, üçlü danışma kurulunun toplanması gibi konularda mesafe alındığı ifade edilmiş ve bu süreçte özellikle AB süreci ile beraber daha fazla çalışma yapılacağı ifade edilmiştir.
Daha sonra komiteye katılan üye ülkelerin temsilciler tarafından yapılan değerlendirmeler ile; geçen yıl dünyada sendikal özgürlükler konusunda yaşanan olumsuzlukların derecesi, komitede görüşülecek sözleşme konuları dengesi ve kıtalardan katılan ülkeler balansı dikkate alınarak, ülkemiz; 25 ülkeli olumsuz uygulamalar listesine girmemiş, (Avrupa grubundan geçmiş iki yıldır izlenen ülke statüsünde olan Beyaz Rusya ve Bulgaristan listeye dâhil olmuştur) ama geçen yıl bir yıl süreli olarak başlatılan "izlenen ülke" statüsünün bu yıl da uzatılmasına karar verilmiştir.
Ülkemizle bahse konu olumsuzluklar ile ilgili olarak konfederasyonumuzca gelecek yıllarda da uzmanlar komitesine ve ILO Yönetim Kurulu'na düzenli rapor sunuşlarımız devam edecektir.
Ahmet DEMİRCİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri
Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı