Türk Yerel Hizmet-Sen’e bağlı İl Afet Acil Durum Müdürlüğü çalışanları seslerini duyurmak için TBMM kapısı önünde eylem düzenledi
Türk Yerel Hizmet-Sen’e bağlı İl Afet Acil Durum Müdürlüğü çalışanları seslerini duyurmak için TBMM kapısı önünde eylem düzenledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un da katıldığı eylemde Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, AFAD çalışanlarının büyük bir kaosa sürüklendiğini söyleyerek yaşanan çok başlılığın çalışanları büyük bir sıkıntıya soktuğuna vurgu yaptı. Koyuncu konuşmasında şunları söyledi:
“Türk Yerel Hizmet-Sen olarak yıllardır diyalog, hoşgörü, yönetim anlayışı beklentisi içinde hak mücadelesi yürütüyoruz. Bu mücadelede toplumumuzun hassasiyetlerini gözeterek, gerginliklerden mümkün olduğunca kaçınarak, milli ve manevi değerlerimizi ön planda tutarak, “önce ülkem” diyerek yer aldık.Ancak, bu iyi niyetimize karşılık bulamadığımız gibi, çalışanlarımız aleyhine düzenlemeler yaparak, memurlarımızın kazanılmış haklarının ellerinden alınma gayretlerine maruz kaldık.İş bilmez iktidarın başarısızlıkları, kötü niyetli yöneticilerin beceriksizliklerinin faturası yıllarca çalışanlarımızın sırtına yüklendi.Bu beceriksizlik ve belirsizlik AFAD çalışanlarını, büyük bir kaosa mahkûm etmiş, AFAD’da çok başlı bir yapının ortaya çıkmasına neden olmuştur. AFAD’da hiyerarşi alt üst olmuş durumdadır. Çalışanlarımız, sorunlarını çözecek muhatap bulamamaktadır. Bu kurumun yetkilisi başkan mıdır; vali midir; bakan mıdır, başbakan mıdır? belli değil. Kamu hizmetini düzenlemekle ve yürütmekle görevli olanlar, görevlerini tam olarak yapamayınca, ortaya çıkan aksaklıkların sorumluluğu, fedakâr çalışanlarımıza yüklenmek istenmektedir. Vatandaşlarımızın en zor anlarında yardıma koşan, hayatlarını ortaya koyan AFAD çalışanları, olumsuz şartlar altında, yıkık dökük binalarda, sağlıksız ortamlarda çalışmaktadır. Afet durumlarında vatandaşımızı enkazdan kurtarmakla görevli çalışanlarımız adeta kendileri enkaz altında bırakılmıştır. Ekmeğini kazanmak, ailesinin geçimini sağlamak için annesini, babasını, eşini, gözü yaşlı yavrusunu geride bırakıp, aylarca afet bölgelerinde can kurtarabilmek için canından olmayı göze alabilen, canlarını hiçe sayan AFAD çalışanlarımızın yaşadığı sorunları yetkililer görmüyor mu, kulakları duymuyor mu acaba?”
İlhan Koyuncu, AFAD çalışanlarının ekonomik, hukuki, idari ve sosyal sorunlarının dağ gibi yığıldığını belirterek konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Bu noktada sorunların çözümü için; Önerilerimizi defalarca yetkililere sunduk ve tekrar buradan sesleniyoruz. Afet ve Acil Durum Başkanlığı Teşkilat ve Görevlerini belirleyen kanunda gerekli değişikliklerin yapılarak hiyerarşik yapı düzenlenmeli, çok başlılık sorununa çözüm getirilmelidir.İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma çalışanlarının görev tanımları yapılmalıdır. Bu kuruluşlarda iller arasında ortaya çıkan farklı uygulamalara son verilerek, uygulama bütünlüğü sağlanmalıdır. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları merkezi olarak yapılmalıdır. Yemek ve Sosyal denge sözleşmelerinden sağlanan haklardan istisnasız tüm AFAD personelinin faydalanması sağlanmalıdır. Lojman sorunu çözülmeli, görev tahsisli lojmanlarda kurum personeline öncelik tanınmalıdır. Eğitim ücretlerinde tüm AFAD il müdürlükleri bünyesinde uygulama bütünlüğü sağlanmalıdır. AFAD personeline aylık maktu fazla çalışma ücreti verilmesi için Bütçe Kanununda gerekli düzenleme yapılmalıdır. Personelin intibak sorunu giderilmelidir. 24 saat esasına göre yaptırılacak çalışmalarla ilgili düzenleme yapılmalıdır. AFAD il müdürlükleri bünyesinde kullanılan araçların KASKO sigortası bedelleri il özel idarelerinin bütçelerinden karşılanmalıdır. Emekliliğe esas çalışma süresindeki sınırlama kaldırılmalıdır. Afet ve olağanüstü hallerde görev yapan personele psikolojik destek sağlanmalı, bu personel için moral izni uygulamasına geçilmelidir. Söz konusu personele avans ödemesi yapılması için gerekli düzenleme yapılmalıdır. Personelin giyim yönetmeliğinden kaynaklanan sorunları çözülmelidir. Dalgıç ekibinde bulunan personelin dalış tazminatı sorunu çözülmeli, dalış ekibi bulunmayan illerde de dalış ekibi yeniden kurulmalıdır. AFAD il müdürlüklerine diğer kurumlardan geçiş yapan güvenlik görevlileri veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrolarına atanmalıdır. Yapılacak çalışmalarda sendika temsilcilerinin görüşlerinden faydalanılmalıdır. Taleplerimizin karşılanması durumunda, vatandaşımızın en zor anında yardımına koşan personelimizin yaşadığı dram son bulacaktır. Bizim bu taleplerimiz evinden, eşinden, çocuğundan ayrılarak, afet ve acil durum hallerinde yaşamını tehlikeye atmaktan çekinmeyen geleceğe umutla bakamayan AFAD çalışanlarımızın en büyük beklentisidir. AFAD çalışanları, her afette, her acil durumda bir can kurtarma umuduyla sordular. Bizler de aynı umutla yetkililerden bir ses bekliyoruz: Orda kimse var mı? Sesimizi duyan var mı?”
Hükümet aleyhine sloganların atıldığı eylem basın açıklamasının ardından olaysız bur şekilde sona erdi. Eyleme Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ile genel merkez yönetim kurulu üyeleri de katılımlarıyla destek verdi.