REFORM DEĞİL DİNAMİT!
Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, AKP'nin göreve geldiğinden beri ülkede devletin yapısın temelden değiştirmek için birtakım yasaları uygulamaya koymaya çalıştığını söyledi
REFORM DEĞİL DİNAMİT!
Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, AKP'nin göreve geldiğinden beri ülkede devletin yapısın temelden değiştirmek için birtakım yasaları uygulamaya koymaya çalıştığını söyledi.
AKP'nin çıkarmaya çalıştığı yasaların uygulanabilmesi toplumda konsensüsün ortaya çıkmasına bağlı olduğunu kaydeden Akyıldız, "Eğer böyle bir konsensüs sağlayamazsanız yasaları uygulama şansınız olmaz. Değil yüzde 42 oy, yüzde 90 oy dahi alsanız toplumun ortaya çıkardığınız yasaları kabullenmeniz gerekir" dedi. Akyıldız, "Baktığınızda Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı ile iddia ediyorum, ülkemizin üniter yapısını zedeleyebilecek zeminlerin oluşması mümkündür. Bu kanun tasarısını amiyane ifade ile şu şekilde değerlendirmek mümkündür: Ağzının suyu aka aka bekleyenler vardır. Özellikle AB'nin ülkemizde siyasi birtakım gelişmelerle ilgili ısrarlı tutumu sonucunda Türkiye'de suç işlemiş olan insanlar elini kolunu sallaya sallaya gezebiliyorlarsa, mitingler yapabiliyorlarsa, devletin aleyhine ifadeler kullanabiliyorlarsa, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı ve buna bağlı çıkarılacak olan yerel yönetimlerle ilgili yasaların sonuçlarını görmemek veya olumlu bakmak, iyimser bakmak mümkün değildir"şeklinde konuştu.
MEMUR BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ KORUYOR
AKYILDIZ: Burada devlette merkeziyetçilik mi esas alınacaktır yoksa ademi merkeziyetçilik mi esas alınacaktır noktasında siyasi irade tercihini ademi merkeziyetçiğe yönelik olarak kullanmak istemektedir. Ancak ademi merkeziyetçiliğin de bir sınırı vardır. merkezi idarenin yetkileri kısıtlanmaktadır. Merkezi idare Türkiye'nin en uç noktasındaki memuru vasıtasıyla bu bütünlüğü bugün koruyabilmektedir. Yetkiler devredilirken memur statüsü de değişiyor.
DEVLETİ EYALETLERE BÖLME HAZIRLIĞI
AKYILDIZ: Seçimle gelen yerel yönetimler kendileri için çalışacak personeli seçme hattına sahiptir, mali konularda bağımsız davranma hakkına sahiptir, uluslar arası projelerde finans kaynağı oluşturur ve burada ilginç bir şey var önemsenmeyecek birkaç konuda da merkezi idarenin onayına ihtiyaç duyacaklardır. Kısaca devleti eyaletlere bölmenin zemini oluşturulmaktadır.
ERDOĞAN'IN UMUDU YARI BAŞKANLIK
Bu yasaların ardından Türkiye'de Başkanlık sisteminin tartışılmaya açtırılacağını iddia eden Başkan Bircan Akyıldız, "Türkiye'nin buna ihtiyacı var mı dır, yok mu dur, Başkanlık sistemi başarılı olur mu olmaz mı bunu tartışmak için zeminler henüz hazır değil ama bunun görüntüleri vardır. Türkiye adeta bir küçük AB yapılmak istenmektedir. Eyaletler arasında farklı kanunlar olacak, farklı uygulamalar olacak. Kabul edilmesi mümkün değil" dedi.
TOPLUMSAL UZLAŞMA ARAMALIYDILAR
AKYILDIZ: Onun için biz kamu personel rejimi ki şu an kamu önünde tartışılmıyor biz ısrarla siyasi iradeden bu konuyla ilgili gelişmeleri talep etmememize rağmen bilgi verilmiyor, sunulmuyor. Biz bu endişeyle siyasi iradeyi uyarmak istiyoruz. Bu iş ben yaptım oldu politikalarıyla olmaz. Türkiye'de devletin temeline dinamit koyulmaktadır. Bu iş inat politikalarıyla olmaz. Toplumda konsorsiyum gerçekleşmesiyle olur. Buna tepkisiz kalmayacağız.