Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in sendikaların taleplerinin 73 katrilyon tuttuğunu ve konfederasyonların, ayağı yere basmayan taleplerde bulunduğunu ve siyaset yapma amacını taşıdığını ifade eden açıklamayı sert bir dille eleştirdi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in sendikaların taleplerinin 73 katrilyon tuttuğunu ve konfederasyonların, ayağı yere basmayan taleplerde bulunduğunu ve siyaset yapma amacını taşıdığını ifade eden açıklamayı sert bir dille eleştirdi. Akyıldız, "Yol yapamayız, su getiremeyiz, okul yaptıramayız derken siyaseti biz mi sizler mi yapıyorsunuz. Demagoji yapacağınıza toplantı tutanaklarını deşifre edin ve herkes bizim neyi talep ettiğimizi anlasın" diye konuştu.
Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan ve beraberindeki heyeti Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda kurulu bulunan Toplu Sözleşme Çadırı'nda kabul eden Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Şimdi Sayın Bakana sormak istiyoruz. Kastettiğiniz talep yekünü bizim taleplerimizin oluşturduğu konsolide bütçe toplamı 42,5 katrilyon tutmaktadır. Bunun ek mali yükü ise 15.1 katrilyon lira, biz size 15 katrilyon lira talep ettiğimizi ifade ettiğimizde siz başka şeylerle mi meşguldünüz, yoksa daha işe başlamadan sizin elinize tutuşturulan bilgilere mi takılıp kaldınız. O vakit kamuoyu önünde bu tür demogoji yapacağınıza toplantı tutanaklarını lütfen deşifre edin ve herkes bizim ne talep ettiğimizi anlasın. Bir başka önerimiz ise Salı günü yapılacak toplantıyı basına açık yapalım. O zaman akla kara ortaya çıksın" diye konuştu.
Akyıldız'ın açıklamasının tam metni şöyle:
"Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Recai Kutan ile değerli heyet üyelerini Türkiye Kamu-Sen Toplu Sözleşme çadırında görmek bizleri ve mensuplarımızı memnun etmiştir. Vermiş olduğumuz haklı mücadeleye verdikleri destek içinde, huzurunuzda kendilerine teşekkür etmek istiyorum.
Bildiğiniz gibi, bu yıl üçüncüsünü yaptığımız toplu pazarlık 15 Eylül 2004 günü saat 10.00'da başlamış ve bu toplantıda kurulması kararlaştırılan komisyonların 4 günlük çalışmalarının ardından yine daha önce kararlaştırılan 23 Eylül 2004 Perşembe günü saat 10.30'da ikinci kez bir araya gelmiş ve komisyon çalışmaları ayrı ayrı ele alınmış ve raporları üzerinde görüşmeler yapılmıştır.
Bu çalışmalarla ilgili olarak:
Çalışma Grubunda Konfederasyon temsilcileri tarafından yapılan hesaplamalar sırasında, taleplere ilişkin her bir kalemin 2004 yılı gider yekünleri istenmesine rağmen, Kamu İşveren Kurulu uzmanlarınca, bu bilgilerin verilmesinden kaçınılmıştır.
Ayrıca bazı kalemler bütçe yükü hesaplanırken tahmini veriler elde edilerek hesaplanmıştır. Çünkü, kamunun elinde bu ödemelere ilişkin sağlıklı veriler bulunmamaktadır.
2005 yılı bütçesinde yer alacak personel giderleri için ayrılan bütçe rakamları tam olarak tarafımıza verilmemiştir. Ancak sızan bilgiler 35 katrilyon olduğu yolundadır.
Ayrıca bu çalışmalar sırasında, ortalama memur maaşı hesaplamalarının maliye tarafından 721 milyon TL., hazine tarafından 690 milyon TL., konfederasyonlarımız tarafından 685 milyon TL. olduğu dikkate alındığında rakam oyunları çok net anlaşılmaktadır.
Ayrıca en düşük memur maaşı ve ortalama mamur maaşı tablosu incelendiğinde görülecektir ki, ortalama hesaplar, hizmet sınıflarına göre belirlenmiş ortalamaların toplanıp, çalışan sayısına bölündükten sonra elde edilen değer ortalama ücret olarak hesaplanmaktadır. Bu tablo gerçeği yansıtmamaktadır.
Yapılan ortak çalışmalarda en düşük memur maaşı 481 milyon TL.den 801 milyon TL.ye (5 yıllık kıdem den sonra 840 milyon TL.ye) çıkartılması amaçlanmıştır. Artış oranı 320 milyon TL. yani % 66,5 artış öngörülmüştür. Ki bu rakam yoksulluk sınırının da altında bir ücrettir.
2004 yılı sonu gerçekleşmesi beklenen bütçe (27.412 katrilyon), taleplerimizin gerektirdiği ek yük olan (15.139 katrilyon) meblağ ile kıyaslandığında tüm mali ve sosyal haklar için artış oranı % 55,2 olduğu görülecektir.
Tüm bu gerçek rakamlar orta yerde iken, ve en son (23 Eylül 2004 saat 10.30) yapılan taraflar arası toplu sözleşme müzakereleri esnasında sendika ve konfederasyonlarımız bütçeye gelen ek mali yükün 15 katrilyon olacağını ifade ederek, "eğer bu hesaplamalarımıza itiraz ediyor iseniz o vakit bizim talebimizi 15 katrilyon olarak kabul edeceğimizi ve bu meblağın talep edilen kalemlere ne şekilde paylaştırılacağının birlikte belirlenmesini açıkca söyledik. Bundan daha net ve açık bir talep olabilir mi?
Tüm bu çaba ve gayretler sergilenirken, Kamu İşveren Kurulu Başkanı ve Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Sayın M.Ali Şahin, bütün bu görüşmelerden sonra ve ortak açıklamaların ardından bir açıklama yaparak taleplerimizi 73 katrilyon tuttuğunu ve konfederasyonlarımızı, ayağı yere basmayan taleplerde bulunduğumuzu ve siyaset yapma amacını taşıdığımızı ifade eden suçlamalarda bulunmuştur.
Şimdi Sayın Bakana sormak istiyoruz. Kastettiğiniz talep yekünü bizim taleplerimizin oluşturduğu konsolide bütçe toplamı 42,5 katrilyon tutmaktadır. Bunun ek mali yükü ise 15.1 katrilyon lira, biz size 15 katrilyon lira talep ettiğimizi ifade ettiğimizde siz başka şeylerle mi meşguldünüz, yoksa daha işe başlamadan sizin elinize tutuşturulan bilgilere mi takılıp kaldınız. O vakit kamuoyu önünde bu tür demogoji yapacağınıza toplantı tutanaklarını lütfen deşifre edin ve herkes bizim ne talep ettiğimizi anlasın. Bir başka önerimiz ise Salı günü yapılacak toplantıyı basına açık yapalım. O zaman akla kara ortaya çıksın.
Katsayı artışlarına bağladığınız, köy korucularının maaşları, köy muhtarları, milletvekili maaşları, yaşlılık aylığı alan, gazilik aylığı alan, kredi yurtlar kurumundan alınan burslar, işçilerin kıdem tazminatlarında meydana gelebilecek artışlar, cumhurbaşkanlığı giderleri ve hatta kazanılmış haklarla ilgili, bütçe zorunlu gider olarak koyması gereken tutarları, bizim talep ettiğimiz artışlar içinde göstermek etik midir? diye de sormak isteriz.
Bir başka talebimiz bu tür açıklamalar yerine birlikte çıkalım kamuoyu önüne ve söyleyeceklerimizi tüm Türk milleti dinlesin. Sosyal taraflar dinlesin ve sizin bu memur düşmanlığınızın nereden geldiğini bir kez daha anlasınlar.
Bu milletin sizden beklediği gerçekleri ters yüz etmek değil, doğruları söylemeniz, toplantıya gelirken size dikte edilen rakamlarla bizim masumane taleplerimiz arasında kaldığınızı biliyoruz. Ama bir doğru şey yaparak bizi sorumlu göstereceğinize, boyun eğmek zorunda olduğunuz adresleri izah edin.
Biz toplumsal gerilim yaratma amacında değiliz. Ama sizin bu açıklamalarınız bu gerilimi yeterince artırdı. Şunu ifade ediyorum ki, bu günden itibaren taleplerimizi ve bu taleplerimizin karşılığı olan ek yükü kamu oyuna sunuyoruz.
Bunu mensuplarımıza da sunacağız. 15.1 katrilyon liranın yettiği kadar kullanmaya razıyız. Eğer sizde bu rakama razıysanız abartılı rakamlar kullanmaktan vazgeçin bu rakamda uzlaşalım.
Eğer kaynak bulmada zorlanıyorsanız, size hortumcuların peşine düşmenizi ve devletin alacaklarını tahsil etmenizin yanı sıra şu kalemleri de yol göstermek amacıyla açıklamak istiyoruz.
Taleplere kaynak :
Memurların taleplerinin oluşturduğu ek yükün vergiye, dolayısı ile kaynağında kesilerek bütçede gelir kaydedilecek kısmı: 1.852
Faiz dışı fazla hedefinin 1 puan aşağıya çekilmesi : 2.000
Menkul sermaye iradlarının vergilendirilmesi : 9.000
Vergi iadelerine esas teşkil eden kalemlerin tüm harcamaları kapsaması yoluyla önlenecek olan vergi kaçağından elde edilecek ek gelir : 2.500
Toplam : 15.352 Katrilyon
Bir şey daha tüm kamu görevlileri bunların temsilcileri olan konfederasyonlar bu taleplere kilitlendi. Bu kilidi açmak sizin elinizde. Aksi taktirde iş işten geçer ve bu kilidi açtırmak için çilingir bulamayabilirsiniz.
Yol yakınken, önümüzde fırsat varken, özellikle sayın başbakanın Türk memuru ile barışmasına vesile olacak bu toplu pazarlığın uzlaşmayla sonuçlanmasını bekliyoruz.
Aksi halde üç konfederasyonun ortak kararları ortaya çıkacaktır ve kamu çalışanları verdiğiniz kadar hizmet üretecektir, ve bu haklarını da mutlaka alacaktır.