Türk Dayanışma Konseyi ve Türkiye Kamu-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen “Anayasa Çalışmaları Kapsamında Milli Birlik Meselemiz” konulu panel, 12 Ekim 2012 Cuma günü Çankırı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirildi" />
Türk Dayanışma Konseyi ve Türkiye Kamu-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen “Anayasa Çalışmaları Kapsamında Milli Birlik Meselemiz” konulu panel, 12 Ekim 2012 Cuma günü Çankırı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirildi
Türk Dayanışma Konseyi ve Türkiye Kamu-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen “Anayasa Çalışmaları Kapsamında Milli Birlik Meselemiz” konulu panel, 12 Ekim 2012 Cuma günü Çankırı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirildi.
Önümüzdeki günlerde ülkemizin gündemini önemli ölçüde işgal edecek olan Anayasa Değişikliği öncesinde Anadolu’nun nabzını tutmak ve Milli Birlik hususunda kamuoyunu bilinçlendirmek adına düzenlenen panellerin Çankırı’da ki oturumuna Türkiye Kamu-Sen’i Temsilen Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Şenol Bal, Anayasa Uzlaştırma Kurulu Üyesi ve Türk Hukuk Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Akyıldız, Anayasa Uzlaştırma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Çankırı Şube Başkanı Metin Memiş, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Çankırı Karaelmas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Rıza Gürbüz,Emekli Hakim Ö.Faruk Eminağaoğlu, 21.Dönem Çankırı Milletvekili İrfan Keleş, meslek odaları temsilcileri, STK yöneticileri, siyasi partisi temsilcileri ve daha bir çok davetli katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu-Sen Çankırı İl Temsilcisi Metin Memiş, “Nasıl bir anayasa istiyoruz ? Yeni anayasada neler olmalı veya olmamalı? İşte bugünkü panelimizde bu soruların karşılığını bulacağımızı umuyorum” dedi.
“Etnik ırkçılığa T.Kamu-Sen net bir biçimde karşıdır. Millî bütünlüğümüzü zedeleyecek her türlü girişime karşıyız” diyen Memiş, “Şimdi anayasayı değiştirme girişimini hükümet başlatmadı mı? Ama iktidar partisi mensupları, davet etmemize rağmen şu an aramızda yoklar. Demek ki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. Toplumsal sözleşmeye evet diyeceğini şimdiden ilan eden malum sendika yetkilileri nerede? Üzerinde durmak istediğim esas kısım bu. Son olarak şunu söylemek istiyorum Türk Devletinin dili Türkçe, Başkenti Ankara, milli marşının İstiklal Marşı ve bayrağının beyaz Ayyıldız’lı “Albayrak” olduğu gerçeği anayasamızın temelidir. Bu maddelerden verilecek en ufak bir taviz Anayasayı ve Türk devletini dinamitlemek değil de nedir? Soruyorum” şeklinde konuştu.
Memiş’in konuşmasından sonra Prof. Dr. Ali Akyıldız başkanlığında panele geçildi. İlk konuşmayı yapan TÜDKAD Genel Başkanı Şenol Bal, “Bölgemizde ve ülkemizdeki yaşanan olayları iyi okuyamazsak ve algılayamazsak neyin neden değiştirmek istediklerini anlamamız mümkün değildir. Kimliksiz bir millet oluşturma oyunun parçası oluruz” dedi. AKP kongresinde yaşanan olaylara da değinen Bal, “Yapılan kongrede, bölücü eşkıya militanlarına aleni destek veren bir zata ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ şuursuzluğundan milleti kurtaramazsak yolun sonu gelmiştir demektir” dedi. 12 Eylül referandumuna da değinen Bal, “Referandum PKK açılımının alt yapısıdır. AKP kongresinde de bildirilen 63 ilke içinde bazı maddeler 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizi tehlikeye sokmaktadır. Kürtçe bir yargılama dili haline getiriliyor. Milli uniter devlet anlayışı yok edilerek etnik kökene dayalı bir sistem oluşturulmak isteniyor. Artık nerdeyse neden milli mücadele verildi denilecek ve Mustafa Kemal Atatürk darbeci ilan edilecek ” dedi.
Eğitim dili konusuna değinen Prof. Dr. Hasan Tunç ise, “Bir devletin kendi sınırları içinde bir tek eğitim dili vardır. Eğer siz ikinci bir dil çıkarırsanız ona resmiyet kazandırmış olursunuz” dedi. Ayrıca, pek çok ülkenin Anayasasından örnekler veren Prof. Dr. Tunç, her ülkenin kendini bir millet olarak tarif ettiğini belirterek, millet kavramının olmadığı anayasayla devlet kavramının da ortadan kalkacağını ifade etti.
“Anayasa ile derdimiz ne bizim? Niçin anayasa yapılır” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ali Akyıldız, özellikle yargının bağımsızlığının önemine değindi ve “Yargının bağımsızlığı can çekişiyor. Yargısı bağımsız olmayan ülke bağımsız olamaz” dedi.
Başkanlık sistemine de değinen Akyıldız, “Hükümet sistemleri mağazadan elbise almaya benzemez. Yugoslavya en yakın örnek. Sanki başkanlık sitemine geçince ABD gibi olacağımız düşünenler var. Üniter bir devlette bunu yaparsanız diktatör olursunuz” dedi
Büyükşehir kanunlarına da değinen Akyıldız, “6 maddelik bir yasa ve tüzel kişilikleri kaldırıyor, kamu yararı düşünülmüyor. Bunun hizmetle alakası yok. Özel idare kaldırılıyor ve belediye sınırı il sınırı oluyor. Hukuki dayanağı olmadan yerel parlamentolar oluşturuluyor ve bu bir intihardır. Federal bir yapının tohumları atılmaya çalışılıyor” dedi.
Panelin son konuşmasını yapan Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 1,5 yıl önce ülkemizin çeşitli üniversitelerinden konusunda uzman 24 öğretim üyesinin katılımıyla bir Anayasa Çalıştayı gerçekleştirdik. Çalıştayın sonuç bildirisini, Meclis Başkanı ve siyasi parti temsilcilerinin huzurunda kamuoyuna deklere ettik. Çalıştayda sonuçlarını bir kitapçık haline getirerek, tüm milletve-erine ve ilgililere yolladık. Bununla da kalmadık, Türk Dayanışma Konseyini meydana getiren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri Anayasa Uzlaşma Komisyonlarına katılarak “Milli Bir Anayasa” talebimizi dile getirdiler. Şimdi de düzenleyeceğimiz panellerde Anadolu’da Çalıştay sonuçlarımızı aktaracağız. İlk durağımızda Çankırı oldu” dedi.
İkinci Panel Kastamonu’da Gerçekleştirildi
“Anayasa Çalışmaları Kapsamında Milli Birlik Meselemiz” konulu panelin ikincisi Kastamonu’da gerçekleştirildi. Panele, Türkiye Kamu-Sen’i Temsilen Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Şenol Bal, Anayasa Uzlaştırma Kurulu Üyesi ve Türk Hukuk Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Akyıldız, Anayasa Uzlaştırma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Kastamonu Şube Başkanı Ercan Karabacakoğlu, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Kastamonu Baro Başkanı Mehmet Çiftçi, meslek odaları temsilcileri, STK yöneticileri, siyasi partisi temsilcileri ve daha bir çok davetli katıldı.
Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu-Sen Kastamonu İl Temsilcisi Ercan Karabacakoğlu, “Anayasanın, 1., 2., 3. ve bunları koruması altına alan 4. maddesi ile Türk Milletinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tarifini ifade eden 66. maddesinin özünde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, Türkiye Kamu-Sen olarak, kesinlikle ve kesinlikle bu yeni hazırlanan Anayasaya evet demeyeceğiz.” dedi.
Kastamonuda ki panelin Başkanlığı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptı. Panelin amacını kısaca anlatan Genel Başkan Yokuş, daha sonra katılımcılara söz hakkı vererek oturumu başlattı. Yapılan panelin ardından, katılımcıların soruları cevaplandırıldı.