Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Haklarını Kısıtlayan Birçok Kanun Dönüyor
Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Haklarını Kısıtlayan Birçok Kanun Dönüyor..
5335 sayılı kanun ile memurlar aleyhine yapılan birçok düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Anayasa mahkemesi 2005/52 E-2007/39 sayılı kararı ile 5335 sayılı kanundaki 4 maddenin iptaline karar verdi. İptal edilen kanuna göre, kamu görevlilerinin 60 yaşından sonra hizmet sürelerine bakılmaksızın kurumlarınca emekliliğe sevk edilebilmelerinin önü açılmaktaydı. Eğer kanun hayata geçirilseydi, kamu görevlileri 60 yaşından sonra zorunlu emeklilik yaş sınırına gelmeden, kurumun vereceği kararla resen emekli edilebileceklerdi. Bu da memurların iş güvencesini ve gelecekle ilgili öngörülerini, dolaysıyla hukuka olan güven duygularını zedeleyecek ve memuriyete girerken kazandıkları zorunlu yaş sınırına kadar çalışabilme haklarını yok edecek bir düzenleme olacaktı.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir diğer maddeyle ihtiyaç fazlası personelin genel bütçeye dahil dairelere katma bütçeli idarelere, döner sermayelere kefalet sandıklarına, emekli sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçeden yardım alan kuruluşlara nakil edilmesine ilişkin esas ve usullerin belirlenmesinde, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanını tek yetkili kılmasının önüne geçildi.
Kararda, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiğinin altı çizildi. Yasama yetkisinin TBMM'ye ait olduğu ve bunun devredilemeyeceğinin kurala bağlandığı belirtildi. Memurların atama ve yer değiştirme ve özlük haklarının düzenlenmesinin bakanlara bırakılmasının Anayasaya aykırı olduğu ifade edildi.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi satışı ve değerlendirilmesi yapılacak taşınmazların imar planı ve parselasyon planı yapımı ve bunlara ilişkin onama işlemlerinin askı sürelerine tabi olmaksızın resen yapılabilmesinin önünü açan düzenlemeyi iptal etti. Eğer bu kanun da yürürlüğe girseydi, imar plan ve değişiklikleri ve bunlara ilişkin onama işlemleri askı süresine tabi olmaksızın gerçekleştirilebilecekti. Buna göre de vatandaşların yargı yolu ve hak arama özgürlükleri de zorlaşacaktı.
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/03/20080318-7.htm