Türk Dayanışma Konseyinden
Türk dayanışma Konseyi, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının İstanbul'a taşınması girişimini Ankara'nın içini boşaltarak Başkentin önemsizleştirilmesi girişimi olarak değerlendirdi
Türk Dayanışma Konseyinden
Türk dayanışma Konseyi, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının İstanbul'a taşınması girişimini Ankara'nın içini boşaltarak Başkentin önemsizleştirilmesi girişimi olarak değerlendirdi.
Türk dayanışma Konseyi adına dönem sözcüsü olan Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Genel Başkanı Şemsettin Yelmen, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışmalarını eleştirerek, taşınmayla ekonomik anlamda Ankara'nın içinin boşaltılmasının tamamlanmış ve Ankara'nın siyasi etkinliğinin de kırılmış olacağını söyledi.
Türk Dayanışma Konseyi adına Türkiye Kamu-Sen genel merkezinde basın toplantısında konuşan Yelmen, Ankara'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak seçilmesinin en önemli sebebinin Kurtuluş Savaşı'nı kazanan Türk ruhunun kültür, medeniyet ve ekonomi alanında da zoru, hatta imkansızı başarabileceğini bütün dünyaya göstermek olduğunu söyledi.
Ankara'nın başkent yapılması kararına başta İngiltere olmak üzere ''işgal devletleri ve içerdeki işbirlikçilerin'' uzun süre direndiklerini belirten Yelmen, ''Bugün yeniden Sevr'i hortlatmak isteyen küresel emperyalistler içimizdeki işbirlikçileri vasıtasıyla milletimizin inanç ve düşünce alanına, eğitim ve kültür alanına, ekonomi ve siyasi alanına hayasızca saldırmakta, bu alanlardaki kaleleri birer birer ele geçirmektedirler'' dedi.
Dünyada bütün devletlerin merkez bankasının kendi başkentlerinde olduğunun, bunun iki istisnasının ise İngiltere'nin bir zamanlar sömürgesi olmuş Hindistan ve Avustralya olduğunun altını çizen Yelmen, ''Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ekonomik anlamda Ankara'nın içinin boşaltılması tamamlanmış olacaktır. Ekonomik anlamda içi boşaltılan Ankara'nın siyasi etkinliği de kırılmış olacaktır'' diye konuştu.
MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞI
Yelmen, taşınma ile Merkez Bankasının bağımsızlığının kaldırılmış olacağını ve uzmanların tahminine göre de Ankara ekonomisine yılda 1,5 milyar doların üzerinde darbe vurulacağını belirtti.
Bilançosuna halen kamunun hakim olduğu Merkez Bankasının ancak ve ancak Hazine ve Maliyenin de bulunduğu siyasi merkezde, yani başkentte olabileceğini ifade eden Yelmen, ''Merkez Bankasını İstanbul'a taşımaya kalkışanlar, Milli Mücadele'nin rövanşını mı almak istiyorlar?'' diye sordu.
Merkez Bankasının İstanbul'a taşınmasının ABD'nin ortaya attığı Büyük Ortadoğu Projesi'nin de bir parçası olduğunu söyleyen Yelmen, ''Biz diyoruz ki; Merkez Bankasını İstanbul'a taşımak isteyen zihniyet, Cumhuriyet değerlerini bir türlü içine sindirememiş, Türk kimliğine dost olmayan, sırtını küresel sermayeye dayamış, kadroların zihniyetidir'' dedi.