Avrupa Birliği istişari mekanizmalarının en önemlilerinden birisi olan Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesinden sendikamıza ziyaret gerçekleştirildi
Avrupa Birliği istişari mekanizmalarının en önemlilerinden birisi olan Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesinden sendikamıza ziyaret gerçekleştirildi.
2005 yılından bu yana Türkiye-AB karma istişare toplantısı gündeminde yer alan ve ülkemizdeki sendikal hakların (ILO) normlarında uygulanabilmesi amacıyla hazırlanma çalışmaları süren “sendikal haklar raporu” çerçevesinde yapılan toplantıya Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesinden Genel sekreter ve Türkiye-AB karma istişare komitesi sendika eş raportörü Annie WAZEL ile Türkiye eş raportörü Prof.Dr. Rüçhan IŞIK katıldı.
Toplantıda Konfederasyonumuz adına Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet DEMİRCİ ile Türkiye Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut hazır bulundu.
Toplantıda Türkiye’deki sendikal hayatı ve sorunları ele alan Ahmet Demirci, Türkiye’nin en büyük 8 sivil toplum örgütünden biri olan Türkiye Kamu-Sen’in de 2002 yılından beri daimi üyesi olduğu, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin Avrupa Ekonomik ve Sosyal komitesinin bir üyesi olduğunu hatırlatarak; Türkiye-AB müzakere sürecinde sivil toplumların katılımıyla “karma istişare komitesi (KİK) toplantıları” düzenlendiğini, bu süreçte Türkiye’deki çalışma standartları, ekonomik ve sosyal hayat ile AB müktesebatının uygulanmasında sivil inisiyatif üslenme gibi unsurların bu toplantıların en temel görevi olduğunu belirtti.
Yapılan toplantıda ülkemizde ki kamu çalışanlarının sendikal haklarının Uluslar arası Çalışma Örgütü (İLO) ve Avrupa Birliği temel sözleşmelerine uyumluluğu masaya yatırıldı.
1992 yılından bu yana kamu çalışanları sendikacılığı adına ortaya çıkan gelişmeler, 2002 yılında yürürlüğe giren 4688 sayılı kanun, kanunda ve anayasadaki eksiklikler, 12 Eylül 2010 anaysa referandumu ile ortaya çıkan sendikal haklar ve bu anayasal değişiklikler sonrası 4688 sayılı kanunda yapılan değişiklikler detaylı olarak ortaya konuldu. Türkiye-AB karma istişare toplantısı katılımcı kuruluşlarının yanında İLO Ankara Direktörlüğü ile Çalışma Bakanlığı’nın ziyaret edileceği toplantılar sonrası sendikal raportör heyetinin hazırlayacağı nihai rapor önümüzdeki süreçte Türkiye-AB KİK komitesine sunulacak.
Toplantı sonunda Türkiye Kamu-Sen tarafından ülkemizdeki kamu çalışanlarının sendikal mevzuatları konusunda yaşanan problemleri içeren ayrıntılı bir rapor ziyaretçi delegasyona sunuldu. Bu raporda ülkemizdeki sendikal mevzuatın uygulanmasında temel ILO sözleşmeleri ve Gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal şartına aykırı hükümlerin altı çizildi. Bu anlamda ülkemizde sendika üyeliğini yasaklayan, toplu sözleşme hakkını kısıtlı uygulatan, toplu sözleşme görüşmeleri sonucu mütabakatsızlıklarda görev yapacak hakem heyeti yapısı ve başvuru kriterlerini ve hakem kurulu kararlarını itiraz edilemez son hüküm kararlar olması konularının İLO ve AB müktesebatına aykırılığı ortaya konuldu.