TBMM gözden geçirilmiş avrupa sosyal şartının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını görüşmek üzere toplandı
TBMM gözden geçirilmiş avrupa sosyal şartının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını görüşmek üzere toplandı.
Kanun tasarısında; Avrupa Sosyal Şartının kamu görevlilerine; sendikal hakların tam anlamı ile verilmesine dair hiçbir hüküm yok, hükümet söz veriyor, bir taraftan da uluslararası sözleşmelere çekince koyuyor, iç hukukta bir düzenleme yapmıyor
Bilindiği üzere; Avrupa Sosyal Şartı, çalışma hayatına ilişkin temel düzenlemeler içeren, en önemli uluslar arası belgelerden biri niteliğini taşımaktadır.
Gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı 06.10.2004 tarihi itibariyle ülkemizce imzalanmıştır.Ancak; söz konusu uluslar arası sözleşmenin onaylaması,Anayasamızın 90. maddesi gereğince; Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlı kılınmıştır.
TBMM 19.09.2006 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantıda ; Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını görüştü. Ancak toplantıda TBMM iç tüzüğünün 88. maddesi gereği ilgili tasarı komisyona geri iade edildi.
Tasarı metni incelendiğinde; Avrupa Sosyal Şartının; çalışma hayatı bakımından temel nitelik taşıyan ve ilerleme raporlarında sık sık eleştirilen kamu görevlilerinin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını içeren 5. ve 6. maddeleri, sosyal refah hizmetlerinden yararlandırılmaya ilişkin 14. madde, çalışanların bilgilendirilmesi ve karar sürecine etkin katılımını düzenleyen 21 ve 22. madde, onurlu çalışma hakkına ilişkin 26. madde ile; çalışanların temsilcilerinin işletmede korunma ve kolaylıklarından yararlanma hakkı, onaylanacak maddelerin içine dahil edilmemiştir. Temel gerekçe olarak da ülkemizin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik şartlar ileri sürülmektedir.
Türkiye de çalışan kamu görevlisi ülkesine; sosyo-ekonomik anlamda hiçbir şekilde zarar vermeyeceğinin, hak mücadelesini meşru yollardan yapacağının bilinci içerisindedir.
Kaldı ki, sayın Başbakanımızın bizatihi kendisi; "Daha ne istiyorsunuz size grevli toplu sözleşmeli sendikal haklar vereceğiz" beyanında bulunmuşlardır.
Hükümetin Bakanı Sayın M. Ali ŞAHİN ise; toplu görüşmelerde imzalanan mutabakat metinlerinde; belirtilen hakların yasal düzenlemelerle kamu çalışanlarına verileceğini ısrarla beyan etmişlerdir.
Hükümetçe verilen sözlerin yerine getirilmesi bakımından, söz konusu yasa tasarısının çekinceler kaldırılarak kabul edilmesi şarttır
Kısaca, hükümetin başka bir bahanesi kalmamıştır. Uygun bulma yasası ile; Avrupa sosyal şartının, kamu görevlilerine ilişkin yukarıda belirtilen maddelerinin kabulü halinde, kamu çalışanlarının önündeki engeller kaldırılmış olacak, Anayasamızın 90. maddesi gereğince, kamu görevlilerinin temel hakları tereddütsüz uygulanacaktır.