HÜKÜMETİN BU ÜCRET POLİTİKASIYLA MEMUR,
ANCAK 11 YIL SONRA BUGÜNÜN REFAH SEVİYESİNE ULAŞIYOR
2008 yılında memur maaşlarına yapılacak artışların belirleneceği toplu görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlandı
HÜKÜMETİN BU ÜCRET POLİTİKASIYLA MEMUR,
ANCAK 11 YIL SONRA BUGÜNÜN REFAH SEVİYESİNE ULAŞIYOR
2008 yılında memur maaşlarına yapılacak artışların belirleneceği toplu görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlandı.
Türkiye Kamu-Sen'in en düşük dereceli memur maaşının açlık sınırının üstüne çıkarılması ve kamu görevlilerinin yoksulluk sınırı seviyesinde maaş alması talebine karşılık; hükümetin en düşük dereceli memur maaşına %11, ortalama memur maaşına %5,6 artış getiren teklif paketi, kamu çalışanlarınca yetersiz bulundu.
Toplu görüşme taleplerini, TÜİK'ten aldığı verilere dayandırarak her ay düzenli olarak hazırladığı asgari geçim çalışmalarına göre belirleyen Türkiye Kamu-Sen'in amacı ilk etapta memurları açlık sınırından kurtarmak. Konfederasyonun ana hedefi ise kamu görevlilerini refah ücretine kavuşturmak.
Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre Ağustos ayı itibarı ile açlık sınırı 865 YTL, refah seviyesi ise 2250 YTL dolayında bulunuyor. Şu anda en düşük dereceli memurun maaşı 733 YTL, ortalama memur maaşı ise 980 YTL.
Eğer hükümetin toplu görüşmelerde sunduğu ücret artışı hayata geçerse; memurların açlık ve yoksulluk sınırından kurtularak refaha ulaşması hayal olarak kalacak.
Türkiye Kamu-Sen AR-GE'nin yaptığı araştırmaya göre açlık ve yoksulluk sınırında hiçbir yükseliş olmasa bile, bu maaş artışı ile en düşük dereceli memur maaşı ancak 11 yıl, ortalama memur maaşı ise 8 yıl sonra bugünün refah ücreti olan 2250 YTL'nin üzerine çıkıyor. Bu şekliyle hükümetin maaş artış talebinin memurları refaha ulaştırmayacağı açık.
Görülüyor ki; bugünün yoksulluk rakamlarına ancak 11 yıl sonra; 2018 yılında ulaşacak olacak olan memurların önünde uzun ve mücadeleli bir dönem duruyor. Bu haliyle hükümetin ücret politikasına, ancak "sık dişini verme canını" politikası denir.