Son günlerde basın yayın organlarında yer alan “Belediyelerde çalışan 110 bin memur 680 TL zam aldı” haberi gerek haberin servis edildiği, gerekse servis edilen bilgiyi haberleştiren basın yayın organları tarafından yanlış ve hatalı ifade edildiği anlaşılarak, bilgi kirliliğinin düzeltilmesi adına açıklama gereği hasıl olmuştur" />
Son günlerde basın yayın organlarında yer alan “Belediyelerde çalışan 110 bin memur 680 TL zam aldı” haberi gerek haberin servis edildiği, gerekse servis edilen bilgiyi haberleştiren basın yayın organları tarafından yanlış ve hatalı ifade edildiği anlaşılarak, bilgi kirliliğinin düzeltilmesi adına açıklama gereği hasıl olmuştur
Son günlerde basın yayın organlarında yer alan “Belediyelerde çalışan 110 bin memur 680 TL zam aldı” haberi gerek haberin servis edildiği, gerekse servis edilen bilgiyi haberleştiren basın yayın organları tarafından yanlış ve hatalı ifade edildiği anlaşılarak, bilgi kirliliğinin düzeltilmesi adına açıklama gereği hasıl olmuştur.
Belediye ve İl Özel İdarelerinde yapılan Sosyal Denge Sözleşmelerine 653,93 TL’lik tavan uygulaması getirilmiştir.
Buna göre Belediye ve İl Özel İdarelerinde yapılacak Toplu Sözleşme, bir çalışan için en fazla 653,93 TL’lik artış sağlayacaktır. Sosyal Denge ödemesi, bu tutarı aşmamak üzere unvana ve sendika ile yerel yönetimler arasındaki anlaşmaya bağlı olarak farklı miktarlarda belirlenebilecektir. Daha önce yapılmış sözleşmeye istinaden 653,93 TL’nin üzerinde sosyal denge ödemesi alan yerel yönetim çalışanlarının bu hakları 2015 yılının sonuna kadar korunabilecek.
Getirilen düzenleme ile Sosyal Denge Sözleşmesi yapılabilmesi için Belediyelerin ve İl Özel İdarelerin bütçe, personel harcamaları, kamu kurumlarına olan borç gibi kıstaslar incelenecek ve o kurumun Sosyal Denge Sözleşmesi yapıp yapamayacağı tespit edilecektir.
Bilindiği gibi 4688 sayılı Kanun, Belediyeler ve il özel idarelerinin çalışanları ile sosyal denge sözleşmesi yapmasını serbest bırakıyor.
Örneğin; 10 yıldır çalışanlarla toplu sözleşme yada sosyal denge sözleşmesi adı altında sözleşmeler yapılıp kamu görevlilerinin ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirilmeler sağlanırken Ankara ve Kayseri Büyükşehir Belediyelerinde bu güne kadar yetkili sendikalar tarafından bir sözleşme yapılamamış ve bu kurumlarda görev yapan memurlar mağdur edilmiştir. Adı geçen belediyeler yasa çıkmasına rağmen 2012 yılında da henüz bu yönde bir meclis kararı almamıştır.
Daha önce ihtilafa düşülmesi halinde yargıya götürdüğümüz ve ekseriyetle kazandığımız davalar, 4688 sayılı yasada ki hüküm sebebiyle bu konuda yargıya başvurma hakkımızı ortadan kaldırmıştır. Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı “Belediyelerde çalışan 110 bin memur 680 TL zam aldı” haberi, gerçeği tam olarak yansıtmadığı halde, diğer tüm kamu görevlilerinin dikkatlerini belediye ve il özel idarelerin üzerine çekmiştir.
5393 sayılı yasa belediye ve il özel idaresinde görev yapan toplam kamu görevlisi sayısının %10’una yılda İki ikramiye verilebileceğini hüküm altına almışken, bu ödemenin yeni bir konuymuş ve tüm belediye ve il özel idaresi personeline verilecekmiş gibi lanse edilmesi de tamamen yanlıştır. Kurum yetkilisi bu yetkisini başta kendisine yakın bürokrat olmak üzere genelde müdür pozisyonundaki kamu görevlisinin lehine kullanmaktadır. Yani kamu görevlisinin tamamını ilgilendiren bir durum söz konusu değildir.
Sonuç olarak belediyelerde çalışan personele doğrudan 653,93 TL bir artış söz konusu değildir. Bu rakam, bugüne kadar belediyelerde yapılan sosyal denge sözleşmelerine bir üst sınır getirilmesi adına belirlenmiş bir limittir. Dolayısıyla belediye çalışanları herhangi bir zam almış değildir. Bundan sonra yapılacak sosyal denge sözleşmelerinde herhangi bir belediye çalışanına yapılacak ödeme de bu miktarda olmayacaktır.