Öncelikle şunu belirtmek gerekmektedir
Öncelikle şunu belirtmek gerekmektedir. Çok çeşitli maaş kalemleri bulunmaktadır. Yapılan düzenleme sadece gösterge, ek gösterge ve bazı personel açısından zam ve tazminatları etkilemektedir. Gösterge, ek gösterge ve zam ve tazminatların kanuni dayanakları ve miktarları şu şekildedir.
1-Gösterge Aylığı: 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (A) bendi uyarınca derece ve kademe esasına göre düzenlenen aylık gösterge tablolarında yer alan gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı ifade etmektedir. Gelir ve damga vergisi ile emekli kesintisine tabidir.
Gösterge Aylığı= Gösterge Rakamı*Aylık Katsayı
Örnek: 8/3'deki memurun gösterge aylığı: 690*0,0401=27,68 YTL'dir.
Bu örnekteki kişinin kazanılmış hak aylığı 7/3'üne geleceğinden, gösterge aylığı:740*0,0401=29,67 YTL olacaktır. Brüt 1,99 YTL'lik artış vardır.
2-Ek Gösterge Aylığı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli ek gösterge cetvellerinde hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derecesine göre belirtilen gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpılarak bulunacak miktarı ifade etmektedir. 1995/4625 sayılı Danıştay kararı gereğince, kazanılmış hak aylığına esas dereceler ek gösterge aylığının hesaplamasında kullanılmaktadır. Gelir ve damga vergisi ile emekli kesintisine tabidir.
Ek Gösterge Aylığı=Ek Gösterge Rakamı*Aylık Katsayı
4. derecedeki öğretmenin ek gösterge aylığı:1100*0,0401=44,11 YTL
Bu örnekteki kişinin kazanılmış hak aylığı 3'üne geleceğinden, gösterge aylığı:1600*0,0401=64,16 YTL olacaktır. Brüt 20,05 YTL'lik artış olacaktır.
3-Zam ve Tazminatlar:
a-Zamlar: 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılan 2004/6996 sayılı Yan Ödeme Kararnamesinde sınıf, unvan, derece, görev yeri vb. niteliklere göre tespit edilen iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammı puanlarının yine Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen yan ödeme katsayısı ile çarpılarak hesaplanacak miktarı ifade etmektedir. Gelir ve damga vergisine tabidir.
Zam Tutarı=Yan Ödeme Puanı (İş Güçlüğü+ İş Riski+ Temininde Güçlük +Mali Sorumluluk Zamları)* Yan Ödeme Katsayısı
10 yıl hizmeti olan bir mühendise ödenmesi gereken zamlar:
İş güçlüğü zammı:800 + Temininde güçlük zammı:1400
(800+1400)*0,0126: 27,72 YTL
b-Tazminatlar: Görevin önem, sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar göz önüne alınarak, bu Kanunda belirtilen en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının belirli bir oranı şeklinde ödenen tutarı ifade etmektedir. Oranlar 2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirlenmiştir. Sadece damga vergisine tabidir.
Ödenecek Tazminat Miktarı=En Yüksek Devlet Memuru Aylığı*Tazminat Oranı
Zam ve tazminatların bir dereden etkilenip etkilenmemesi, bazı memurlar açısından kazanılmış hak aylığı ve üst derecelerde kadro bulunup bulunmaması bakımından farklılık arz etmektedir. Nu konuya ilişkin açıklama daha sonra sitemizce yapılacaktır.
4-Diğerleri : Burada sayılan ana kalemlerin dışında bazı kurumlarda farklı ödeme kalemleri bulunmaktadır. Eğer bu ek ödeme kalemleri unvana veya kadro derecesine değilde aylık alınan dereceye bağlanmış ise bu halde bu kalemlerde bir derece artışından etkilenecektir. Örneğin Başbakanlıkta çalışan personel fazla çalışma ücreti almaktadır. Fazla çalışmalar aylık alınan dereceye göre belirlenmiştir. Örneğin 6-4. dereceden aylık alanlara en yüksek devlet memuru aylığının %25-30'u tutarında fazla çalışma ücreti verilmektedir. Bu halde kişi 7'nci dereden aylık alıyorsa kazanılmış hak aylık derecesi artacağından, fazla çalışma ücreti de artacaktır.
Aynı durum döner sermaye ödemeleri için de geçerlidir. Bu ödemelerden bazıları unvanın yaznında aylık alınan dereceye bağlanmıştır. Aylık alınan derece arttığı için kişinin alacağı döner sermaye miktarı da artacaktır.
----------------------------------------
BİR DERECEDEN ETKİLENMEYECEK OLAN MAAŞ KALEMLERİ?
Maaş kalemlerinden olan; Taban aylığı; 1.000 gösterge rakamının taban aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarı ifade etmektedir. Bu nedenle bir dereden etkilenmez.
Kıdem aylığı hizmet süresine göre belirlenmektedir. Bir dereden etkilenmez.
Aile yardımı eş ve çocuğa göre değişmektedir. Bir dereden etkilenmez.
Lojman tazminatı 2005 yılında kaldırılmıştır. Bir dereden etkilenmez.
Yabancı dil tazminatı KPDS'den alınan puanlara göre belirlenmektedir. Bir dereden etkilenmez.
Görev ve temsil tazminatının her ikisi de makam tazminatına göre hesaplanmaktadır. Makam tazminatı birinci derede ve IV sayılı cetvelde gösterilenlere verilmektedir. Bir dereden etkilenmez.