Toplu Sözleşme görüşmelerinde, Memur-Sen’in üyelerine yönelik olarak yüzde elli fazla Toplu Sözleşme İkramiyesi talebini eleştiren Genel Başkan İsmail Koncuk,dayanışma aidatı ve Toplu Sözleşme primine yönelik olarak görüşlerini açıkladı
Toplu Sözleşme görüşmelerinde, Memur-Sen’in üyelerine yönelik olarak yüzde elli fazla Toplu Sözleşme İkramiyesi talebini eleştiren Genel Başkan İsmail Koncuk,dayanışma aidatı ve Toplu Sözleşme primine yönelik olarak görüşlerini açıkladı. Genel Başkanımız İsmail Koncuk, Dayanışma aidatının sendika ağalığı’nın önünü açacak bir uygulama olduğunu söyleyerek Türkiye Kamu-Sen’in bunu doğru bulmadığını ifade etti. Koncuk, “Dayanışma aidatının yıllardır rahatsız olduğumuz sendika ağalığı yaratacağına inanıyoruz. İşte bu izlenimlerle doğmuş dayanışma aidatı, afaki paralar sendikaların kasalarının şişmesine sebep olmuşlar.
Ben İsmail Koncuk olarak ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı olarak ta dayanışma aidatının sendika ağalığının önünü açacak bir uygulama olacağı düşüncesiyle doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda dayanışma aidatı sendikal rekabette de olumsuzluklar yaratacak bir durum arz etmektedir. Düşünün bir siyasi parti seçime giriyor kasası tamtakır, diğer siyasi parti bir eli yağda bir eli balda. Nasıl bir yarış olacak? Aynı durum sendikal alanda da olmamalı. Dayanışma aidatı aynı zamanda sendikalara üye olmayan kişileri ikinci kere cezalandırma anlamı da taşıyacaktır. Çünkü sendikalara üye olmayanlar zaten Toplu Sözleşme ikramiyesi alamamaktadır.
Birde dayanışma aidatı ödeyerek faydalanmaları kanun haline gelirse sendika üyesi olmayanlar Toplu Sözleşme ikramiyesi almayacak hem de dayanışma aidatı ödeyerek iki kez cezalandırılmış olacaklar. Böyle bir uygulama Demirperde ülkelerinde ki gibi sendikacılığı yok edip, sendikal rekabete darbe vuracak ve güdümlü bir sendikacılık anlayışını ortaya çıkaracaktır.
Memur-Sen Toplu Sözleşme Priminin yetkili sendika üyelerine yüzde 50 fazla ödenmesini istiyor. Mesela Türkiye Kamu-Sen üyesi 50 TL. Toplu Sözleşme ikramiyesi alırken, yetkili sendika üyesi 75 TL. alacak. Bu birinci, ikinci, üçüncü sınıf sendika üyelikleri yaratacak bir durumdur. Zaten 4688 sayılı kanunda buna cevaz vermiyor. Şayet bu konuda bir düzenleme yapılacaksa, Toplu Sözleşme İkramiyesi tüm sendikaların üyelerine, Türkiye Kamu-Sen’in teklif ettiği gibi üç ayda bir 421 TL. olmalıdır.
Kamu işçilerine yılda 120 gün ikramiye veriliyor, kamu çalışanlarına ise ikramiye adı altında ayda 15 TL. vermek kocaman bir ayıptır. Burada da bir eşitsizlik vardır ve bu eşitsizlik giderilmelidir. Benim sendikam farklı olsun benim sendika üyem farklı değerlendirilsin böyle bir anlayış olmaz.”dedi.