Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz Kocakaplan ve Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanları ile birlikte doğumunun 147" />
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz Kocakaplan ve Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanları ile birlikte doğumunun 147
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz Kocakaplan ve Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanları ile birlikte doğumunun 147. Yıl dönümünde milli şair Mehmet Emin Yurdakul'u (D:13 Mayıs 1869 - Ö:14 Ocak 1944) kabri başında dualarla anıldı. İstanbul 4 No’lu Şube Başkanlığı’nın düzenlediği törende Mehmet Emin Yurdakul’un torunu Tomris Hanımefendi de hazır bulundu.
Genel Başkanımız törende yaptığı konuşmada, bu ülkenin manevi mimarlarını unutmamamız ve unutturmamamız gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Mehmet Emin Yurdakul’u anmamıza vesile olan teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Biz her zaman, Türkiye Kamu-Sen hareketini aynı zamanda bir aydınlar hareketi olarak da tanımlıyoruz. Yaptığımız faaliyetleri sadece sendikal faaliyet olarak görmüyoruz. Bu ülkenin manevi mimarlarını bizim unutmamamız ve unutturmamamız lazım. İnanıyorum ki, Mehmet Emin Yurdakul’u bu milletin evlatları her zaman minnet ve şuurla hatırlayacaktır.
Yurdakul, büyük bir şair ve milli bir aydındır. O, kendisini anlatırken, ‘ben halk adamıyım’ diyor. Annesini babasını anlatırken de onların halk evlatları olduğunu belirtiyor.
Şair Milli orduya seslenirken de;
‘Ey Türk vur, vatanın bakirlerine
Günahkar gömleği biçenleri vur
Kemikten taslarla şarap yerine
Şehitler kanını içenleri vur’ diyor.
Tabii biz aydın tanımını da Mehmet Emin Yurdakul’dan öğreniyoruz. Aslında bugün kendini aydın vasfı içine koyan, milletin dertleriyle dertlenmeyenlerle ilgili de bir sözü var;
‘Bırak beni haykırayım, susarsam sen mâtem et;
Unutma ki şâirleri haykırmayan bir millet,
Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir;’
Bu dizelerden daha güzel bir tanım yoktur. Maalesef günümüzde, dünyevi menfaatler uğruna kendilerini aydın sanan insanların üç günlük dünya için karakterlerini ayaklar altına serdiklerini görüyoruz. Bugün aydın diye geçinen kimilerinin Mehmet Emin Yurdakul’un yaptığı aydın tanımının ne kadar uzağında bir yaklaşım içerisinde olduğunu görüyoruz.
Yurdakul, milli ve tarihi duyguları içeren şiirlerinin yanı sıra, maddi ve tabi değerlerimize de vurgu yapan eserler ortaya koymuştur. Şu dizelerde olduğu gibi:
Ey hemşehri, sakın kesme!
Yaş ağaca balta vuran el onmaz;
Bu kütükler 'Nice yıldır, hiç birine kervan gelmez, kuş konmaz'
İşte böylesine büyük bir şair ve milli bir aydın olan Mehmet Emin Yurdakul’u rahmetle anıyor; bu vesileyle onu anmamızı sağlayan teşkilatımıza teşekkür ediyorum.”