Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Haluk Koç, bazı CHP'li milletve-eriyle 15 Ağustos'ta hükümet ile kamu sendikaları arasında başlayacak toplu görüşmeler öncesinde Kamu-Sen'e destek ziyaretinde bulundu
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Haluk Koç, bazı CHP'li milletve-eriyle 15 Ağustos'ta hükümet ile kamu sendikaları arasında başlayacak toplu görüşmeler öncesinde Kamu-Sen'e destek ziyaretinde bulundu. Koç ziyarette 15 Ağustos'ta başlayacak olan toplu görüşme süreci öncesinde ''Hükümetin toplu görüşmenin taraflarını yok sayarak, tek taraflı açıklamalarla tahkimi dayattığını'' söyledi.
Hükümetin geçen yıl toplu görüşmelerde varılan 50 maddelik mutabakatın 37 maddesini uygulamadığına dikkati çeken Koç, bu yıl ise daha masaya oturmadan zam oranı konusunda hükümet yetkililerinin birbiriyle çelişen açıklamalar yaptıklarını kaydetti. Haluk Koç, ''Hükümet toplu görüşmenin taraflarını yok sayarak, tek taraflı açıklamalarla tahkimi dayattığını girmek istemiyor ve bunun da kimse tarafından görülmediğini zannediyor'' diye konuştu.
Hükümet'in gündeme getirdiği her yasal düzenlemenin arkasına ''reform'' sözcüğünü eklediğini ancak olumlu yönde değil kazanılmış hakları geriye götürmeye yönelik adımlar atıldığını savunan Koç, ''İşçilerin sendikal hakları söz konusu olunca hükümetin gıkı çıkmıyor. Süslü püslü bir iki cümlenin geri gelmiyor'' dedi.
Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin rakamların herkes tarafından bilindiğini belirten Koç, yapılan araştırmalara göre kamu çalışanlarının büyük bir bölümünün ücretinin yüzde 94'ünü beslenme ve konut giderleri için ayırmak durumunda kaldığını, kalanın ise diğer temel ihtiyaçlar için kullanıldığını vurguladı.
Koç, Türkiye'ye yönelik bir kuşatmanın söz konusu olduğunu kaydederek, kamu çalışanları ve onların emek örgütlerinin bu konuda duyarlılıklarını ortaya koymaları, Türkiye'ye sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da 15 Ağustos'ta ''Toplu pazarlık'' hakkını kullanmak üzere müzakere masasına gideceklerini belirterek, ''15 Ağustos'ta oturacağımız masanın adı toplu pazarlık masasıdır. Siyasi irade buna göre hazırlık yapsın. Masada ciddi, samimi, sorunları çözecek bir siyasi irade ile pazarlık yapmak istiyoruz'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2004 tarihinde kendilerine ''grevli toplu sözleşme hakkı'' tanınacağı konusunda söz verdiğini ifade eden Akyıldız, bu sözün hukuki altyapısını hazırlamanın iktidarın sorumluluğunda olduğunu kaydetti.
Kamu çalışanları arasında ücret adaletsizliği bulunduğunu, hangi kurumda çalıştığına bakılmaksızın aynı işi yapan memurların aynı ücreti almaları gerektiğini belirten Akyıldız, ''memurların ağzına bir parmak bal sürerek yapılacak düzenlemelerle bu konunun geçiştirilemeyeceğini'' söyledi.
Akyıldız, kamu çalışanlarının kullanımına sunulmayan lojman ve sosyal tesislerin derhal satılması ve elde edilecek gelirin bütçe açıklarını kapatmak için değil kamu çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme yapmak üzere kullanılması gerektiğini kaydetti.
Toplu görüşme süreci başlamadan ücret zammı konusunda yetkili ağızların farklı açıklamalar yaptıklarını, kamu çalışanlarının kafalarının karıştırıldığını kaydeden Bircan Akyıldız, ''Kamu çalışanları yan gelip yatan, çalışmadan para alan insan, lüzumsuz istihdam değildir. Hiçbir siyasi irade etkilisinin kamu çalışanlarının itibarını zedelemeye hakkı yoktur''dedi.