Memurlara ve işçilere doğum sonrası yarım gün çalışma hakkı tanıyan 6663 sayılı Kanun, 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi
Memurlara ve işçilere doğum sonrası yarım gün çalışma hakkı tanıyan 6663 sayılı Kanun, 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre doğum sonrasında anne ve babalar yarım gün çalışarak tam maaş alabilecekler.
Yeni düzenlemeye göre çalışan anneler doğum sayısına göre artacak şekilde ve isteğe bağlı olarak yarım gün çalışma hakkına sahip olabiliyorlar.
Kanunda annelere;
* Birinci doğumdan sonra 2 ay,
* İkinci doğumdan sonra 4 ay,
* Üçüncü ve bundan sonraki doğumlarda ise 6 ay tam maaş karşılığı yarım gün çalışma hakkı tanınıyor. Ancak Yarım gün çalışma hakkından yararlanan anneler ayrıca süt izninden yararlanamayacak.
Eğer çocuk engelli doğarsa ya da doğumundan itibaren 12 ay içerisinde çocuğun engellilik durumu ortaya çıkarsa bu süre 12 aya uzayacak.
Yarım gün mesai şeklinde çalışma sırasında, memur anneler maaşlarını kurumlarından tam olarak alırken işçi annelerin maaşlarının yarısı işveren karşılayacak, diğer yarısı ise İş-Kur tarafından, İşsizlik Fonundan karşılanacak.
Memur Anne ve Babalar Çocuklar İlkokula Başlayana Kadar Yarım Gün Çalışabilecek
Bu sürelerin sonunda eğer çocuğu olan memur anne ya da baba isterse, çocukları ilkokul çağına gelinceye kadar yarım gün çalışabilecek. Bu durumda yarım gün çalışma hakkını kullanan memurların maaşları yarım ödenirken, kıdemleri, kademe ve dereceleri de yarım hesaplanacak, sosyal güvenlik primleri, yarım yatırılacak.
Bu durumda yarım gün çalışma hakkını kullanan memurların derece ve kademe ilerlemeleriyle, emeklilik hesaplarında yarım gün çalıştıkları süreyle orantılı gecikme olacak.
Şu anda ilköğretim çağından küçük çocuğu olan memurlar bu haktan yararlanamayacak. Kanunun yürürlük tarihi olan 10 Şubat sonrasında doğan çocuklar için memurların yarım gün çalışma hakkı olacak.