11 HİZMET KOLUNDA 11 YETKİLİ SENDİKA
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Danışla Kurulu Toplantısı hükümetten taleplerini ve yetki konusundaki görüşlerini içeren basın toplantısı yaptı
11 HİZMET KOLUNDA 11 YETKİLİ SENDİKA
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Danışla Kurulu Toplantısı hükümetten taleplerini ve yetki konusundaki görüşlerini içeren basın toplantısı yaptı. Bu yıl 11 hizmet kolunda 11 yetkili sendikayı hedeflediklerini belirten Akyıldız'ın toplantıda yaptığı konuşma şöyle:
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl yapılan yetki mücadelesinde 11 hizmet kolunun 8'inde yetkiyi alan ve 528 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük memur sendikası olan Türkiye Kamu-Sen, Toplu Görüşmelerde de kamu çalışanlarını temsil etme hakkını elde etmiştir.
Memur sendikacılığının isminin duyulmadığı zorlu günlerden ve kurulduğu tarihten bugüne ilklere imzasını atan Türkiye Kamu-Sen, her yıl olduğu gibi bu yıl da yetki mücadelesini 11 hizmet kolunda sürdürmektedir.
Bu yıl da Türkiye Kamu-Sen'in hedefi; 11 hizmet kolunun tamamında yetkiyi alarak Toplu Görüşme Masası'na tek başına oturmaktır. Özellikle geçen yıl alamadığımız iki iş kolunda elimizdeki verilere göre yetkiyi alma noktasında iddialıyız. Diğer iş kolunda ise çalışmalarımız devam etmektedir.
Ancak son günlerde özellikle bazı sendikaların yetkili ağızları tarafından 'yetkiyi aldık' şeklinde yapılan açıklamalar, polemik yaratmaktan başka bir şey değildir. Yetki konusundaki gerçeklerin, Hükümetin yetkili organları tarafından 31 Mayıs tarihindeki üye sayılarına göre Temmuz ayının ilk haftasında ilan edileceğini buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Bugün özellikle çalışma hayatını ve kamu çalışanlarını çok yakından ilgilendiren ekonomik, sosyal ve mesleki hakların iadesine yönelik çalışmalar paralelinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu Başkanlığı'nda toplanacak olan Danışma Kurulu toplantısında Türkiye Kamu-Sen olarak Anayasa'da ve 4688 sayılı yasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılması yönünde görüşlerimizi dile getireceğiz. Biz, karşımızda kamu çalışanlarının sorunlarını iyi niyetle dinleyen ve çözüm arayan bir siyasi irade bekliyoruz. Çalışma Bakanlığı'nın bu konudaki duyarlılığına da inanmak istiyoruz.
Türkiye Kamu-Sen, sendika yasasının olmadığı dönemlerde ve sendika yasasının çıkarılmasında gösterdiği katkılarla kamu çalışanlarının mücadelesinde her zaman öncü olmuştur.
Türkiye Kamu-Sen, mücadelesinin bir eseri olan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Yasasını benimsemekle beraber, eksik, yanlış ve çelişkilerinin düzeltilmesi için de çalışmalarını yılmadan sürdürmüştür. İşte bugün gerçekleştirilecek olan Danışma Kurulu toplantısında Türkiye Kamu-Sen, kamu çalışanlarının yasal haklarıyla ilgili olarak yıllardır dile getirdiği, özellikle memurların grevli, toplu sözleşmeli, siyaset yapma ve yönetime katılma haklarını içeren bir sendika yasasının çıkması talebini hükümet yetkililerine bir kez daha iletecektir.
Artık kamu çalışanlarının sendikal hareketi ülkemizde önemli bir olgu haline gelmiş, ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik politikalarına yön veren bir misyonu üstlenmiştir. AB'ne uyum yasaları çerçevesinde sivil toplum örgütlerinin demokrasilerde çok büyük yeri olduğu bir gerçektir. Türkiye Kamu-Sen, bugüne kadar ülkeyi geriye götürecek hiçbir hareketin ve çatışmanın içerisinde olmamış, aksine kuruluş ilkesinde olduğu gibi çalışan, üreten ve yol gösteren bir sendikacılık anlayışıyla hareket etmiştir.
Buradan yola çıkarak, Türkiye Kamu-Sen olarak hükümete, sosyal tarafların gelecekte AB düzeyinde sosyal diyalogda ve sürdürülecek politikalarda oynayacakları rolleri üstlenebilmeleri için kapasitelerini geliştirmesinin bir zorunluluk olduğunu ve çalışanlar için AB müktesabatına uygun yasaların çıkartılmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Anayasal reform çerçevesinde sosyal haklara ilişkin değişikliklerin hayata geçirilmesi için de yeni yasalara ihtiyaç olduğu gerçeğinin gözlerden kaçmadığını belirtmek isteriz. Özellikle standartlar, metodlar ve uygulama mekanizmaları açısından mevzuatımız, Topluluk Müktesebatından çok farklı olmaya devam etmektedir.
Bize göre, AB müktesebatına uygun olarak çalışma hayatı ve çalışanları yakından ilgilendiren konularda yapılan çalışmalar, çalışanların temsilcilerinin de katıldığı ortak çalışma gruplarıyla desteklenerek, ortak bir konsensüsle bir an önce tamamlanmalıdır.
Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır sürdürdüğümüz sendikal mücadeledeki tecrübe ve birikimlerimizle, çalışanların hak ve menfaatleri doğrultusunda yol almaya çalıştık. Bugün yapılacak olan Danışma Kurulu toplantısında da yine bu hak ve menfaatler doğrultusunda taleplerimizi yineleyeceğiz.
Türkiye Kamu-Sen'in Danışma Kurulu'nda gündeme taşıyacağı talepleri size başlıklar altında kısaca şu şekilde sunmak istiyorum:
Türkiye'nin AB normlarını hayata geçirmek için pek çok hususta Anayasa'da değişiklik yaptığını, özellikle çalışma hayatı ve çalışanların örgütlenme hakkı ile ilgili eksikliklerin halen devam ettiği, bu nedenle Anayasamızda kamu görevlilerine; öncelikle
a)Grev hakkı
b)Toplu Sözleşme Hakkı
c)Yönetime katılma hakkı ve siyaset hakkının verilmesini talep etmekteyiz.
4688 SAYILI KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI YASASI'NDAKİ DEĞİŞİKLİK TALEPLERİNE GELİNCE;
-Dayanışma aidatı uygulamasının getirilmesi veya sendika üyelerine yılda bir kez Toplu Görüşme ikramiyesi verilmesi,
-Uzlaştırma Kurulu Kararları'nın hükümetleri bağlayıcı hale getirecek düzenlemenin yapılması,
-Üyelik ve üyelikten çekilme esaslarının yeniden düzenlenmesi,
-Yasakların kaldırılması,
-Sorumluların, sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde müeyyide uygulanması,
-Yetkilerin iki yılda bir belirlenmesi,
-Yetki tespitinde üye aidat kesintilerinin(Tevkifat listelerinin) esas alınması ve bütün sorumluluğu kendisine ait olmak üzere en çok üyeye sahip Konfederasyon'un Toplu Görüşme'ye katılması,
-Sendika, şube başkanı ve yönetim kurulu ile il,ilçe ve işyeri temsilcilerinin kendi iradeleri dışında tayinlerinin ve yer değiştirmelerinin yapılmamasına yönelik güvencenin sağlanması,
-Kurum İdare Kurullarında kurum temsilcileri ile sendika temsilcilerinin mutabakat sağladığı kurum içi düzenlemelerin hayatiyete geçirilmesi,
-Kurumlarda çoğunluğu elde etmiş, temsil yetkisi bulunan sendikaların kurumlarda disiplin kurullarında, ihale komisyonlarında, kurumla ilgili her türlü faaliyet içerisinde temsilci bulundurmaları,
-Kurumlarda çoğunluk sendikalarına işyeri temsilciliği büroları tahsis edilmesi.
Türkiye Kamu-Sen olarak; bu konularla ilgili düzenlemelerin süratle yapılmasını diliyor, siyasi iradenin bu konuya öncelik vermesi ile AB müktesebatına uygun düzenlemeler konusunda samimi ve gerçekçi olmaya çağırıyoruz.