Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve okullarda her sabah coşku ve heyecanla okutulan “Andımız”ı kaldırdığı sözde demokratikleşme paketine tepkiler devam ederken, Danıştay’ın geçtiğimiz yıllarda “Andımız”ın okutulmamasına yönelik açılan iki ayrı davayı “Hukuki dayanaktan yoksun” diyerek reddettiği ortaya çıktı
Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve okullarda her sabah coşku ve heyecanla okutulan “Andımız”ı kaldırdığı sözde demokratikleşme paketine tepkiler devam ederken, Danıştay’ın geçtiğimiz yıllarda “Andımız”ın okutulmamasına yönelik açılan iki ayrı davayı “Hukuki dayanaktan yoksun” diyerek reddettiği ortaya çıktı.
DANIŞTAY: HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN
2010 ve 2011 yıllarında verilen iki ayrı kararda, Andımız’ın, “ırkçı söylemler içermediği, “Türk” sözcüğünün de bir ırkın değil milletin ortak adı olduğu belirtilirken, ilgili kararlarda, öğrencilerin bu yüce değerlerle donatılmasında insan haklarına, Anayasaya, Milli Eğitim Temel Kanunu’na, İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na aykırı bir durum olmadığını belirterek, “Dünyadaki tüm medeni uluslar, kendi vatandaşlarına, insanlık değerlerini, vatan ve ulus sevgisini öğretmektedir. Bu çerçevede, Öğrenci Andı’nın her gün, Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde bulunan bütün ilköğretim okullarında, yabancı uyruklu öğrenciler kapsam dışında tutularak, okutulmasının Türk ilköğretim sisteminin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerekir.” gerekçesine yer verilmiştir.
Davacı kişinin, Öğrenci Andı’nın Türk ırkını esas aldığı ve zorla okutulduğu yolundaki iddialarına karşılık, mahkeme kararı gerekçesinde“Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve Türkiye sınırları içinde yaşayan halka Türk Milleti denir. ‘Türk’ ve ‘Türk Milleti’ ifadeleri belli bir ırkı tanımlamaz. Bu nedenle, davacının ırk esasına dayanan bu hatalı söylemi, insanlık değerleri dikkate alındığında ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Kanun önünde eşitlik’ başlıklı 10. maddesindeki herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğuna ilişkin ilkeler çerçevesinde kabul edilemez niteliktedir. Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.” diyerek açılan davanın “Hukuki dayanaktan yoksun” olduğuna kanaat getirildiği gerekçesine yer verilmiştir.
KONCUK: HUKUK BİZZAT HÜKÜMET ELİYLE ÇİĞNENİYOR
Verilen yargı kararlarının bizzat Hükümet eliyle çiğnendiğini ve hiçe sayıldığını belirten Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Her fırsatta Adalet ve Hukuktan bahseden iktidarın bu kararları görmezden gelmesinin izahı olamaz” dedi. Koncuk, “Açıklanan bu paketle, ülkemizi ayrıştırma çabaları artık aşikar bir şekilde ortaya dökülmektedir. Her sabah okullarımızda okutulan “Öğrenci Andı” kaldırılmakta, “Ne mutlu Türküm diyene” diyenler susturulmaya çalışılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde çocuklarımızın “Türküm” demesi, “doğruyum” demesi, “çalışkanım” demesi kimleri, neden rahatsız etmektedir?
Adında “Adalet” olan siyasi iktidar geçmiş yıllarda “Öğrenci Andı” ile ilgili verilen yargı kararlarını işine gelmediği için görmezden gelmiş ve ihanet projeleri sekteye uğramasın diye milyonlarca insanı derinden yaralayan “Andımız”ın kaldırılması kararına imza atmıştır. Öğrenci andımız ne yazık ki, terörist başı ile yapılan kirli pazarlıklara kurban edilmiştir.
Danıştay 8. dairesinin verdiği ve “Hukuki Dayanaktan Yoksun” olarak nitelediği “Öğrenci Andı” kararı bizzat siyasi iktidar eliyle çiğnenmiş ve hiçe sayılmıştır. Bu ülkenin milli ve manevi değerlerine vurulan darbelere her gün bir yenisi daha eklenirken, siyasi iktidarın yargı kararlarını tanımaması, ülke geleceğini ikballerine ve ihtiraslarına kurban etmesi ileri de telafisi mümkün olmayan sonuçları da beraberinde getirmeye adaydır.
Türkiye Kamu-Sen olarak önceki gün “Andımız”ın kaldırılmasına ülke genelinde gösterdiğimiz tepki kamuoyu nezdinde büyük ilgi görmüş ve Türk halkı alınan bu kararı hep bir ağızdan protesto etmiştir. Bir Sivil Toplum Örgütü olarak Türk milletinin değerlerini hiçe sayan zihniyeti her platformda bundan sonra da protesto etmeye devam edeceğiz.
Bu bağlamda, Hükümeti, Danıştay’ın önceki yıllarda aldığı bu kararları gözden geçirmeye, sözde demokrasi paketi içine koyduğu “Öğrenci Andı” kararını geri çekmeye ve bir Hukuk devleti olan Türkiye’de Hukuk’u hiçe saymamaya davet ediyoruz.
Bu konuda yapılacak düzenleme Konfederasyonumuz tarafından yargıya taşınacaktır. “Varlığımız Türk varlığına armağan olsun! Ne mutlu Türküm diyene!” dedi.
DANIŞTAY KARARLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR