Akyıldız: "BİZLER MEMURUZ NE EMREDİLİRSE ONU YAPARIZ"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının lehine olacak her türlü mücadeleyi verdiklerini belirterek, önce masada diyalog yollarını zorladıklarını ancak netice alamadıkları takdirde kendilerine gösterilen meydanlara ineceklerini kaydetti
Akyıldız: "BİZLER MEMURUZ NE EMREDİLİRSE ONU YAPARIZ"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının lehine olacak her türlü mücadeleyi verdiklerini belirterek, önce masada diyalog yollarını zorladıklarını ancak netice alamadıkları takdirde kendilerine gösterilen meydanlara ineceklerini kaydetti. Akyıldız, "Bizler memuruz.Bundan sonra ne emredilirse onu yaparız" diye konuştu.
Emek Platformu dönem sözcülüğü Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde yapılan bir toplantı ile Memur-Sen'e devredildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız toplantı öncesinde Başkanlar Kurulunda görüşülen ve aşağıda yer alan şu kararları açıkladı:
30 Eylül 2003 tarihinde toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu,ile ilgili görüşler ortaya konulmuş ve Emek Platformu olarak; Düzce Depremzedelerinin taleplerinin ilgili makamlara iletilmesi ile kamuoyuna duyurulması konusunda destek verilmesine, ayrıca diğer hususlara ilişkin, izlenecek politika ve stratejilerin tespit edilmesi amacıyla değerlendirmelerin sürdürülmesine, Teknik Komite tarafından çalışmaları tamamlanmış olan Kamu Yönetimi Reformu ile ilgili Tasarının Başkanlar Kurulunca da değerlendirmeleri tamamlanarak aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.
- Irak'a asker gönderilmesi
- Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması
- 2004 yılı bütçesiyle ilgili görüşlerin belirlenmesi
- Sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi
- IMF'nin 6. gözden geçirme programı
- YÖK
- Maden Kanunu
- Orman Kanunu'nun 2/B Maddesi
- Sit alanları, yapı denetimi
- Demokratikleşme ve uyum paketleri
- Düzce depremzedelerinin talepleri
Kamuda reform yasa tasarıları, Emek Platformu bileşenlerinin taleplerini karşılamak bir yana, gerek hazırlanması süreci ve gerekse içeriği bakımından kabul edilemez bulunmuştur. Buna göre;
- Kamu yönetimi düzenlemeleri en geniş katılımla; sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, ilgili kamu kuruluşları ve halkın demokratik katılım süreçleri işletilerek uzlaştırıcı kültür içinde gerçekleştirilmelidir.
- Bu düzenlemeler, ulusal bütünlüğü ve sosyal devleti zedeleyici nitelikte olmamalıdır.
- Sendikal örgütlenmeyi engelleyen, çalışma koşullarını esnekleştiren, çalışanların iş güvencesi ve sosyal güvenlik haklarını ortadan kaldıran düzenlemeler, Emek Platformu bileşenlerince kabul edilemez.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının etkinliği, başarı ölçüleri, tasarılarda belirtildiği şekilde, kriterleri belli olmayan performansa göre değil, verdiği hizmetin niteliğine, yaygınlığına, herkese eşit bir biçimde ulaşılabilirliğine, toplumsal ihtiyaçları karşılayabilme ve üretebilme yeteneğine dayandırılmalıdır.
- Bütçeden eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, adalet, altyapı vb. gibi kamu harcamalarına ayrılan pay artırılmalı, herkese eşit, nitelikli, ulaşılabilir bir kamu hizmeti sağlanmalıdır.
- Bölgesel eşitsizlikler de göz önüne alınarak, merkezi planlamaya önem verilmeli, yatırım harcamalarına ayrılan pay artırılmalıdır.
- Toplumsal yarar göz önüne alınarak, kamu hizmetleri, piyasaya devredilmemeli, özelleştirme uygulamaları durdurulmalıdır.
- Kamu yönetimi düzenlemelerinde, uluslararası dayatmayla gündeme getirilen, kamu yönetiminde yerli ve yabancı sermaye odaklarını etkinleştiren yönetişim modeli terk edilmelidir. Halkın, kamu bilgisine erişimi, kararlara katılımı ve alınan kararların uygulamalarını denetleme süreçlerinde etkin rol alması kolaylaştırılmalıdır.
- Yerel yönetimlerde kentsel rantların kamuya dönüşünü sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
- Kentleşme ve planlamada kent ve çevre suçu kavramı getirilmelidir.
- Hazine arazileri, ormanlar korunmalı ve toplum yararına değerlendirilmelidir.
- Yerel yönetimlerde borçlanmayı özendirecek, sermayeye bağımlılık ilişkisi yaratacak yasal zemin oluşturulmamalıdır.
- Yerel yönetimlerde çalışanlarının ücretlerinin öncelikle ve zamanında ödenmesi için yasal güvenceler sağlanmalıdır.
- Dönem Sözcülüğünün Türkiye Kamu-Sen'den Memur-Sen'e devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Toplantı sonunda Kıbrıs'la ilgili bir değerlendirmede bulunan Akyıldız KKTC konusunda Verhaugen'in açıklamalarını şiddet ve nefretle kınadığını söyledi. Gazetecilerin sorularına da cevap veren Akyıldız, "Bundan sonra eylemlilik süreci mi başlıyor?" sorusuna karşılık da "Bizler devletin memuruyuz, ne emredilirse onu yaparız" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da yaptığı açıklamada, Emek Platformu'nun öneminin Türkiye'de daha da iyi anlaşacağına inandığını belirterek, "Maalesef bugüne kadar gelen hükümetlerin tamamı emek platformuna yanlış bakmışlardır. Bu anlamda bakan hükümetlerin yerinde yeller esmektedir. Bundan sonra gelecek hükümetler emek platformunun görüşlerine saygılı olmazsa, düşüncelerini dinlemezse bunların akıbetinin de diğerleri gibi olacağını buradan hatırlatıyorum. Emek Platformunu sermayenin düşmanı olarak gösteremeye kimsenin hakkı yoktur. Emek Platformu bu ülkede yaşayan sadece işverenlerin, sermayenin değildir. Bu ülkenin yüzde 95'ine yakın emek kitlesinin olduğunun da bir göstergesidir. Bugün bunu anlamayanların, IMF reçetelerine teslim olanların bu anlamda buna dikkat etmelerini istiyorum. Sayın Türkiye Kamu-Sen Başkanı'nın 5 aylık dönem içerisinde göstermiş olduğu ciddi anlamdaki başarı ve özveriye teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum" diye konuştu.