Toplu sözleşme görüşmelerinin dördüncü ayağı 14 Mayıs’ta yapılacak ve Hükümet, konfederasyonlara kendi teklifini sunacak
Toplu sözleşme görüşmelerinin dördüncü ayağı 14 Mayıs’ta yapılacak ve Hükümet, konfederasyonlara kendi teklifini sunacak. Türkiye Kamu-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde sunduğu taleplerini, haklı gerekçelerini de ortaya koyarak ısrarla savunuyor. Türkiye Kamu-Sen’in haklı talepleri, diğer memur sendikaları tarafından dahi benimsenmiş görünüyor. Örneğin, Memur-Sen’in ilk açıkladığı toplu sözleşme talepleri arasında yer almamasına rağmen daha sonra Türkiye Kamu-Sen’in “Bayram İkramiyesi” talebine destek vermesi ve kendi talepleri arasına alması, Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin haklı, makul ve sorunların çözümüne yönelik olduğunu ortaya koyuyor.
Bu yönüyle değerlendirildiğinde Türkiye Kamu-Sen’in talepleri, memurların ve emeklilerin temel ekonomik sorunlarının tamamını çözecek nitelikte düzenlenmiş. Öyle ki, Türkiye Kamu-Sen’in talepleri hayata geçirildiğinde;
Öncelikle, geciken maaş artışları için telafi ücreti ödenecek.
Kamu görevlilerine yapılan ek ödeme, döner sermaye, ikramiye gibi bütün ödemeler, emekli maaşının hesaplanmasına esas alınacak ve emekli maaşları yükselecek.
Bütün emeklilerin ve memurların maaşlarına net 100 TL zam ve ayrıca %10+%10 zam yapılarak gıda, doğalgaz, elektrik, benzin, mazot gibi ürünlere yapılan zamların telafi edilmesi sağlanacak.
Kamu görevlilerinin emekli ikramiyesi için öngörülen 30 yıl sınırlaması kaldırılacak ve bu yolla her çalışan çalıştığı süre ile orantılı olarak emekli ikramiyesi alabilecek.
Sendikalı memura her ay 110 lira, toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.
Kurban ve Ramazan bayramları öncesinde tüm memurlara ve emeklilere 887 TL Bayram İkramiyesi verilecek ve dindar nesil yetiştirmenin önü açılacak.
İsmail Koncuk: “43 TL zamla dindar nesil yetişmez.”
Toplu sözleşme görüşmelerindeki gelişmelerle ilgili bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memurlarımızın ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesi için birçok talebimiz var. Taleplerimizin kabul edilmesi, daha güzel günlerin habercisi olacak. Taleplerimizin diğer konfederasyonlar tarafından dahi kabul görülmesi bizleri ayrıca umutlandırıyor ve Hükümetin tekliflerimizi karşılayacağı izlenimi uyandırıyor.” dedi. Hükümetin 14 Mayıs’ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine yıllık yüzde 5’lik bir maaş artışı teklifiyle geleceğine yönelik haberler yapıldığını belirten İsmail Koncuk, “İlk altı ay için yüzde 2,5’luk bir artış, memur maaşına ortalama 43 Liralık bir zam demektir. Geçtiğimiz ay yoksulluk sınırı 53 Lira arttı. 43 lira verip 53 lira alarak adalet sağlanmaz. Türkiye aç Müslümanlar ülkesi olmamalıdır. Böyle bir teklif, memura hakaret olacaktır.” diyerek Hükümetin yüzde 5’lik bir öneri getireceğine inanmadığını söyledi.
Başbakan’ın, dindar nesil yetiştirmek istediğini her fırsatta dile getirdiğini hatırlatan Koncuk,“Ancak dindar nesilleri yetiştirecek olan aileler, ekonomik yokluklar içinde dini bayramlarımızın coşkusunu ne kendileri yaşayabilmekte, ne de çocuklarına ve torunlarına yaşatabilmektedirler. Bugün memurlarımız ve emeklilerimiz arasında sadakaya ve zekata muhtaç halde bulunanlar vardır ve Diyanet İşleri Başkanlığı da zaman zaman bu yönde açıklamalar yapmaktadır. Memurlarımız kurban kesemiyor, Hacca gidemiyor, sadaka verecek durumda değil. Dolayısıyla dini vecibelerini yerine getirmekte zorlanıyor. Bayramları, buruk geçiyor, çocuklarına bayramlık dahi alamıyorlar. Bu durumdaki memurlarımızın ve emeklilerimizin dindar nesil yetiştirmeleri de oldukça güç. Memurlarımızın Dini Bayramlarımızı gönül rahatlığı içinde geçirebilmeleri, hacca gitmek, kurban kesmek, bayram ziyaretlerine gitmek, hediyeleşmek gibi dini vecibelerini rahatlıkla yapabilmeleri ve dindar nesil yetiştirebilmeleri için, yılda iki kez Dini Bayramlar öncesinde, tüm kamu görevlilerine brüt asgari ücret tutarında (886,5 TL) Bayram İkramiyesi istiyoruz.” şeklinde konuştu.