Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen " Sendikal Arayışlar" Sempozyumu, konfederasyonlar arasında yaşanan diyalogun gerçekteki durumunun gözler önüne serilmesine sahne oldu
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen " Sendikal Arayışlar" Sempozyumu, konfederasyonlar arasında yaşanan diyalogun gerçekteki durumunun gözler önüne serilmesine sahne oldu. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ülkede sendikal krizin üç temel nedene dayandığını belirtti.
Akyıldız, sendikal irade kararsızlığının varlığı, güvensizlik ortamının tesis edilmesi ve samimiyetsizlik olarak saydığı nedenlerin sendikalar arasında yaşandığına dikkat çekti.
Akyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Siyasetin hem çalışanların, çalıştırılanların, sendikacıların, sendikal hareketin olgunlaşmasında samimi olarak tavır koymaları gerektiğine inanıyorum. Diğer sendika başkanlarının sendikal bütünü gerçekleştirme görüşlerine katılıyorum. Ancak bu konuda samimi olup olmadıkları konusundaki ciddi ve ikna edici tavırlar sergilenmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Eğer Türkiye Kamu- Sen' in ICFTU'ya üyeliğinin engellenmesi konusunda raporlar hazırlanabiliyorsa sendikal hareketin bütünleşmesinde samimi olduklarını söylemelerinin çok da kolay olamayacağını ifade etmek istiyorum."
"O gücü, o güven ortamını, o iradeyi göstermek lazım yoksa söylemleriniz meclisteki çiğ köfteler gibi asılı kalır. Sendikal mücadele bir hak mücadelesidir. Eğer siz üretim unsurlarını değerlendirirken emeğin sadece üretimin oluşması için üretime bir masraf olarak görürseniz paylaşımlı adaleti göremezsiniz. Sermayenin malzemesi olmaya devam edersiniz. Dünyadaki sendikal faaliyetlerin arkasındaki gerçek şudur, sendikal hareketler sermaye tarafından ciddi anlamda kontrol edilmeye çalışılmaktadır, bunun için de çeşitli çok güzel malzemeler üretilmektedir. Üretilen malzemelerden biri de sosyal diyalog projeleridir. Türkiye de bu projelerin tarafları bellidir. Altını çizerek söylemek istiyorum. Sosyal diyalog sermayenin bir oyunudur. Bunun tarafı olanlar sosyal diyalogdan taraf olanlar değil, hakların alınması mücadeleyi kırmak için oynanan oyunun malzemesi olmak zorundadır. Sendikal mücadeleyi gerçek bir mücadeleye dönüştürülmek isteniyorsa önce güven ortamının tesis edilmesi gerekir. Samimi olunmadığı sürece birbirimize arkamızı dönmemiz mümkün olmaz diyorum. . "