1 Ağustos tarihinde başlayan Toplu sözleşme görüşmelerinde komisyon çalışmalarının ardından üçüncü oturum 11 Ağustos Cuma günü yapıldı
1 Ağustos tarihinde başlayan Toplu sözleşme görüşmelerinde komisyon çalışmalarının ardından üçüncü oturum 11 Ağustos Cuma günü yapıldı.
Toplantıda, hizmet kollarına ilişkin komisyon çalışmalarının, ortaya çıkan sonuçları değerlendirilmeye devam edildi. Hizmet kollarında yapılan sunumun tamamlanmasının ardından Genel Başkan İsmail Koncuk, süreci değerlendiren bir konuşma yaptı.
GENEL BAŞKAN: “KAMUNUN BU KADAR ÇEŞİTLENMESİNİN, HUKUKEN ARIZALI SONUÇLAR DOĞURDUĞUNU GÖRMEK LAZIM”
Sendikalar Kanunundan kaynaklanan eksikliklere işaret eden Genel Başkan Koncuk, toplu sözleşme masasında yıllardır yaşanan sıkıntıların giderilmesi yolunda adım atılmasını önererek şunları söyledi:
“Dün ve bugün yapılan toplantılarda, toplam 10 saati aşan çalışmalar sonunda hizmet kollarının taleplerini yetkili sendikaların temsilcileri okudular. Burada sendikalar alandan topladığı çalışanların taleplerini bu masaya getiriyor. Ne yazık ki, yıllardır gördüğümüz bir eksiklik var. Bu masadan arzu edilen sonuçlar bir türlü çıkmıyor. Daha dinamik ve sonuç alıcı bir masa oluşturulmalı. Hepimiz bunu görmeliyiz. Sendikal taraf bunların farkında zaten. Aslında sendikaların bu masada yaptığı faaliyet, bu ülkeyi yönetenlere, kurumlardaki yöneticilere ücretsiz danışmanlık hizmeti gibi bir şey ama buna rağmen bazı şeyleri çözemiyoruz. Sendika kanunundan kaynaklanan bazı eksiklikler var. Hizmet kollarıyla ilgili meselelerin daha farklı bir usulle çözülmesi lazım. Mevcut usulde bazı değişiklikler yapılmalı”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na seslenen Koncuk, “ siz süpermen olsanız, 6 saat 10 dakikada anlatılanların hepsini anlayamazsınız. Dolayısıyla tekliflerle ilgili karar vermek de mümkün değil. Kim karar verecek nasıl karar verecek, sağlam bir usulle bunun yolunu tespit etmeliyiz.” Dedi.
Konuşmasında, “Bu usulle devam edildiği sürece, diğer Toplu Sözleşmelerin de verimli olabileceği kanaatinde değilim” diyen Genel Başkan açıklamasına şöyle devam etti:
“Sendikalar geçen yıllardan elde edilen kazanımları da burada okuyor. Kanun gereği bu da bir dayatma. Sendikaların üzerinde demoklesin kılıcı gibi duruyor. Kamu İşveren tarafına “Kabul etmezseniz bunları da kabul etmeyiz” gibi bir yaklaşım sergilemesine izin veren bir uygulama var. Bu durumda sendikalar kabul etse bir türlü, etmese başka bir türlü. Yani 40 satır mı, 40 katır mı sorusuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu usulle devam edildiği sürece, diğer Toplu Sözleşmelerin de verimli olabileceği kanaatinde değilim.
Sendikaların yüzlerce talebi var. Eminim ki, bu talepler elenerek 658 talebe düşmüştür. Belki de 1000’in üzerinde talep vardır. Bu duruda, nasıl bir sonuç elde edeceğiz? Kamu istihdamındaki çeşitlilik bu talepleri gittikçe arttırıyor. Biraz önce İdari Hizmet Sözleşmelerini anlattılar. Onların problemi başka, orada çalışan 399’lunun problemi başka. Bunların yanında 4-C'linin, 4-B'linin, kadrolunun, teknik personelin hepsinin farklı problemi var. Kamunun bu kadar çeşitlenmesinin, hukuken arızalı sonuçlar doğurduğunu görmek lazım.
GENEL BAŞKAN: ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI OLARAK BU PROBLEMLERİN ÜZERİNE SAMİMİYETLE GİTMENİZ LAZIM
Genel Başkan, “çalışanların sorunları başka baharlara kalmasın” diyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Umut ediyorum ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, bu problemin üzerine samimiyetle gideceksiniz. Böylece bu masayı çalışanların beklentilerine uygun bir masa haline getirebiliriz. Belki her şeye cevap veremeyeceğiz, çalışanların beklentilerinin tümünü karşılamayacak. Çünkü çok taraflı bir iradenin katılımıyla yapılması gerekir. Bizler de beklentiler başka bahara kalıyor başka bahara kalmadan çözülsün diye gayret sarf ediyoruz. Çalışanların problemi bu ülkenin problemidir. Sendikaların yaptığı tekliflerin tümü verimliliği arttırmak üzere yapılan tespitlerdir. Bir kez daha toplu sözleşme masasının hayırlı olmasını diliyorum.”
Genel Başkan İsmail Koncuk’un ardından söz alan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı’nın tespitlerine katıldığını ifade ederek, mevcut sıkıntıların varlığına ilişkin konuşmasını devam ettirdi. Bakan Sarıeroğlu da sendikaların toplu sözleşme sistemine yönelik eleştirilerine katıldığını belirterek, çalışanların sıkıntılarının giderilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması için gayret sarf edeceğini açıkladı.
Genel ve mali taleplerin görüşüleceği 14 Ağustos Pazartesi günü, tekrar bir araya gelinmek üzere toplantı sona erdi.