GÖREV TAZMİNATLARI (631 SAYILI KHK) HAKKINDA AÇIKLAMA
Kamuda ek ödeme ve tazminatların tüm kamu kurumlarını ve çalışanlarını kapsamaması nedeniyle büyük bir ücret adaletsizliği ortaya çıkmıştır
GÖREV TAZMİNATLARI (631 SAYILI KHK) HAKKINDA AÇIKLAMA
Kamuda ek ödeme ve tazminatların tüm kamu kurumlarını ve çalışanlarını kapsamaması nedeniyle büyük bir ücret adaletsizliği ortaya çıkmıştır.
Bu adaletsizliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi de 631 sayılı KHK gereğince, 2002 yılında bazı unvan ve kadrolara ödenmeye başlayan görev tazminatlarıdır.
2001 yılında; 4639 Sayılı Kanunun Bakanlar Kuruluna tanıdığı yetkiye istinaden, kamu görevlilerine, görev tazminatı adı altında ek ödeme verilmesi öngörülmüştür. Bu amaçla da 631 sayılı KHK çıkarılmıştır.
O dönemde yalnızca belli derecelerdeki kamu çalışanlarına yapılan bu ödemenin, zaman içinde tüm kamu çalışanlarına yaygınlaştırılması kararlaştırılmıştır.
Kararnamenin 11. maddesinin 2 numaralı bendinde "Yukarıda sayılanların dışında kalanlardan en az beş hizmet yılını dolduranlara; hizmet sınıfı ve yılları, tabi oldukları personel kanunları, kariyerleri, kamu görevlerine giriş dereceleri ve öğrenim durumları birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle ve 10.000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir." denmektedir.
Buna göre kamu görevinde 5 hizmet yılını dolduran tüm çalışanların bu tazminattan faydalanacağı hükme bağlanmıştır.
3. Toplu görüşmelerin ardından Uzlaştırma Kurulu'na yaptığımız başvuru sonucunda kurul, 8 Ekim 2004 tarihinde verdiği kararda, "...631 sayılı KHK gereği verilen görev tazminatlarının yaygınlaştırılarak tüm kamu çalışanlarına ödenmesi..." gerektiğini belirtmiştir.
Ancak hükümet, Uzlaştırma Kurulu'nun diğer kararlarında olduğu gibi bu kararını da görmezden gelmiştir.
2006 yılı toplu görüşmelerinde de 631 sayılı KHK'nın tüm çalışanlara yaygınlaştırılması konusu, konfederasyonumuz tarafından gündeme getirilmiş ama siyasi irade bütçe imkansızlıklarını gerekçe göstererek talebimizi kabul etmemiştir.
Son olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği kararda, "...4639 sayılı yasa, yasa ile öngörülen kriterler göz önünde bulundurularak memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasındaki adaletsizliklerin giderilmesi amacıyla çıkarılmıştır.
Bu yasa ile verilen yetkiye dayanılarak çıkarılan 631 sayılı KHK'nın 11. maddesinde de yasanın amacı çerçevesinde, 375 sayılı KHK'nın 1. maddesinin (A) bendi kapsamına giren, yani aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan ve temsil tazminatı almayan personelden 7000'den düşük göstergeler üzerinden makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlara ve bunlar dışında kalıp da en az beş hizmet yılını dolduran diğer personele, öngörülen kriterlere göre belirlenen gösterge rakamını geçmemek üzere görev tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.
631 sayılı KHK'nin bu hükmü ile, maddede sayılan personele ödenecek görev tazminatının uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiş ise de ...hangi personele ödeme yapılacağı konusunda bir yetki verilmemiş olması nedeniyle, Bakanlar Kurulu'nca 631 sayılı KHK'nın 11. maddesi kapsamında bulunan personelden, bir kısmına görev tazminatı ödenmesi sonucunu doğuran bir düzenleme yapılmasına olanak bulunmamaktadır." denmektedir.
Yani Danıştay'ın kararı görev tazminatlarının tüm çalışanlara ödenmesi yolunda olmuştur.
Bu da Türkiye Kamu-Sen'in talebinin hukuka uygunluğunu ne denli haklı olduğunu bir kez daha göstermektedir.
Ancak bu karara rağmen hükümet 631 sayılı KHK'nın tüm çalışanlara uygulanması konusunda herhangi bir girişimde bulunmamıştır.
Türkiye Kamu-Sen olarak, 27 Şubat 2007 tarih ve 129 sayılı yazımızla, toplu görüşmelerde karar altına alınan konuların hayata geçirilmesi ve kamu çalışanlarının ek ödeme sorunlarının görüşülmesi amacıyla Yüksek İdari Kurulu acil toplantı yapmaya çağırdık. Ancak bugüne kadar bu talebimize de herhangi bir cevap alamadık.
En son olarak da 22 Mart 2007 günü Konfederasyonumuz genel merkezinde yaptığımız basın toplantısı ile kamuoyunu, konu hakkında bilgilendirdik ve hükümeti kanunlara ve yetkili kurum ve kuruluşların aldığı kararlara uymaya davet ettik.
Görüldüğü üzere sosyal diyaloğun tüm yollarını zorlamakta olan konfederasyonumuz, hukuki yollara da baş vurarak memurumuzun haklı mücadelesini sürdürmektedir. Görev tazminatlarının tüm çalışanlara ödenmesi konusundaki çabalarımız sonuç alınıncaya, hükümet kanunun gereklerini yerini getirinceye kadar sürecektir.