26
26.02.2009 HOCALI KATLİAMI UNUTTURULMASIN
Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği 'Hocalı Katliamı'nı yıl dönümünde BM Binası önünde protesto ederek siyah çelenk bıraktı.
Birleşmiş Milletler Ankara temsilciliği binası önünde basın açıklaması yapan Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği başkanı Abdullah Buksur "Avrasya coğrafyasında bulunan insan hakları kuruluşları olarak Hocalı soykırımının tanınmasını - Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'da sürdürülen ermeni işgaline son verilmesini istiyoruz." Dedi.
Abdullah Buksur yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
1992 yılında Ermenilerin masum kadın çocuk demeden 1300 den fazla insanı katletmesinin üzerinden 17 yıl geçti.
Dağlık Karabağ bölgesi'nin merkez şehri olan Hankendi'ye 10 km uzaklıkta olan Hocalı, Karabağ'daki mevcut tek hava alanının burada olması ve demiryolunun da buradan geçmesi nedenleriyle, stratejik öneme haizdi ve 1991 yılının Ekim ayından itibaren abluka altındaydı. 30 Ekim'de kara yoluyla ulaşım kapanmış ve tek ulaşım vasıtası helikopter kalmıştı. Şuşa şehrinin semalarında sivil helikopterin vurulması ve bunun sonucunda 40 kişinin ölümünden sonra bu ulaşım da kesilmişti. Ocak ayının 2'sinden itibaren şehre elektrik verilmemişti. Şubatın ikinci yarısından itibaren Hocalı, Ermeni silahlı birliklerinin ablukasına alındı ve her gün toplar ve ağır makineli silahlarla sivil halk ateş altına alındı. Tamamıyla yok edildi
936 km2'lik alana sahip ve 2.605 aileden ibaret 11.356 kişinin yaşadığı Hocalı kasabası 26 Şubat 1992 tarihinde kasaba tamamıyla yok edildi. Hocalı bu katliamı yaşarken orada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri yoktu.
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri köyü üç yönden kuşatırken, helikopter ve ağır silahların yardımı ile önce köyü bombaladı ve ardından da köye girerek sivil halkı önce katlettiler sonra yaktılar.
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gecede bölgedeki Rus 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı köyünde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan, resmî rakamlara göre 613 kişiyi katletti. Katledilenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 7'ten fazlası ise yaşlıydı. Bu katliamdan toplam 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu. 1275 kişi ise rehin alındı. 150 kişinin ise kayboldugu belirtildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği görüldü. Aynı vahşetten hamile kadınlar ve çocuklar bile nasibini aldı..
Hocalı Soykırımının Tanınma Süreci
İnsan Hakları İzleme Örgütü de, olayı katliam olarak nitelendirdi. Azerbaycan Parlamentosu 1994'te Hocalı'da yaşanan katliamı "soykırım" olarak kabul etti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeleri Arnavutluk, Azerbaycan, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin yanında Bulgaristan, Lüksemburg, Makedonya, Norveç tarafından yayımlanan 324 nolu Avrupa Konseyi bildirgesinde; Ermeniler tüm Hocalıları katlettiler ve tüm şehri harap ettiler ifadesine yer verildi. Ayrıca Avrupa Meclisi'nin 30 üyesi, Hocalı Katliamı'nın Ermeniler tarafından 19. yüzyıldan itibaren devam ettirilen "soykırım"ların bir aşaması olarak el alınması gerektiğine dair bir demeç verdi.
Açıklamanın ardından BM binası önüne siyah çelenk bırakıldı