Hükümet Kamuda çalışanların nekadar maaşla geçinebileceğini kamuda çalışan işçilere verdiği ücretle belirlemiştir
Hükümet Kamuda çalışanların nekadar maaşla geçinebileceğini kamuda çalışan işçilere verdiği ücretle belirlemiştir. Türkiye Kamu Sen, Toplu Sözleşmelerde işçilere verilen 140 YTL'lik zam oranının 2008 yılında memurlara da verilmesini teklif etti. Ancak, hükümet seçimden önce işçilere gösterdiği aynı iyi niyeti memurlara göstermedi.Türkiye Kamu-Sen'in teklifi TBMM'de yer alan siyasi partiler olmak üzere kamuoyu tarafından gerçekçi,kabüledilebilir bulunmasına rağmen Hükümet teklifimizi uzun süren müzakerelere rağmen kabul etmedi.Bütün iyi niyetli çalışmalarımıza rağmen hükümet, iyileştirici,olumlu adım atmadığı için "Mutabakatsızlık" zaptı İmzalandı.
Türkiye Kamu Sen'in 2008 yılı için, en son yazılı olarak bildirdiği teklif ; % 2+2=% 4 +Enflasyon Farkı
20+20 (Denge Tazminatı)
30+30 (Taban Aylığa yansıtılacak artış)
10 YTL (Sendikalı olanlara ayrıca verilecek artış)
Teklifin bütçeye getireceği yük yaklaşık 3 Milyar 780 milyon YTL Hükümetin en son teklifi 2008 yılı için;
% 2+2=% 4 +Enflasyon Farkı 20+20 (Denge Tazminatı) 15+15 YTL(Taban Aylığayapılacak artış) 5 YTL(Sendikalı olanlara ayrıca verilecek artış) Bu oranın yaklaşık hazineye yükü 3 Milyar 290 milyon YTL dir. Türkiye Kamu-Sen Uzlaşmazlık konusunu Uzlaştırma Kuruluna götürecek. 4688 sayılı Kanun gereği Uzlaştırma Kurulu kararından sonra Hükümetle arasında tekrar görüşme yapılacak.Bu süreçte matabık kalınan konulardan birisi de Uzlaştırma Kurulu Kararlarına işlerlik Kazandırmak.Bunun için 4688 Sayılı Kanunda değişiklik yapılmalıdır.Gerek TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri gerekse hükümet yetkilileri Anayasa değişikliğini beklemeden kanun değişikliğinin yapılabileceğini ,Teklifin TBMM'nin gündemine geldiğinde destekleyeceklerini Türkiye Kamu-Sen'in görüşmeleri ve Şube Başkanları Toplantısıda Yaptıkları konuşmalarda belirtmişlerdir.Şimdi Hümetten öncelikle dünkü kararını yeniden gözden geçirmesini,Türkiye Kamu-Sen'in makul teklifini kabul etmesini bekliyoruz. Ayrıca Uzlaştırma Kurulu kararlarını kabul ederek yapılacak kanun değişikliğine zemin hazırlanması gerktiğine inanıyoruzUyuşmazlık tutanağının imzalanmasının ardından açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanları olarak hükümetten kamu işçisine yapılan zam oranında bir artış istediklerinin altını çizerek masaya iyi niyetli oturduklarını ve sonuna kadar da bu iyi niyetin sağlanması için gayret sarf ettiklerini söyledi. Akyıldız konuşmasını söyle sürdürdü:
"Talebimizin tutanakta yer alması gerektiğini ifade ettik. Taleplerimizin karşılanması durumunda memur maaşlarına da kamu işçisine verilen zam kadar artış sağlanacağını anlattık.
Ancak bu konuda ısrarlı taleplerimize ve mutabakat zaptı imzalamak konusundaki iyi niyetli gayretlerimize rağmen bir netice almak mümkün olmamıştır. Uyuşmazlık zaptı imzalamak üzere ilgililer çalışırken, yeni Adalet Bakanı Mehmet Ali.Şahin'in siyasi iradenin bize sunduğu teklifle bizim Türkiye Kamu-Sen olarak sunduğumuz karşı teklif arasında aslında çok büyük bir fark olmadığını yaklaşık 1 katrilyonluk farkın kaldığını görmesi üzerine tekrar masaya dönülmüştür. Çünkü yüzde 2+2 zam, 20+20 YTL 5 YTL toplu görüşme primi kabul edilmiştir. Farklı olarak taban aylığında bizim 30+30 talebimiz bulunmaktadır. Siyasi irade ise bunun bir defa 10 YTL olarak gerçekleştirilmesi teklif edilmiştir. Yani taban aylığında 20+30 luk fark ortadadır. Bu farkın bu kadar cüzi bir rakam olması nedeniyle tam uyuşmazlık zaptı imzalanacağı sırada konunun yeniden değerlendirilme ihtiyacı duyulmuş, iki değerli bakanımız ve kamu çalışanlarını temsil eden heyetimiz yeni bir pazarlık sürecine girmiştir."
Bakanların son tekliflerinde taban aylığını 15 + 15 YTL artırmayı teklif ettiklerini dile getiren Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Telifimizin 120 YTL olarak algılanan miktarın altına düşmemesi için arada kalan taban aylığı üzerindeki 5 + 5 YTL'lik farkın inisiyatif kullanılarak uygulanması konusunda talimat verilmesi ricamız maalesef kabul görmemiştir. Burada mutabakat zabtı imzalanması konusundaki gayretin, samimiyetin karşılıksız kalamayacağı inancını sürdürüyoruz. Zira hukuki zeminde Uzlaştırma Kurulu kararlarının görüşülmesi aşamasında konuyu bir kez daha masada değerlendirme şansı bulunduğuna inanıyoruz. Bu süreç içerisinde siyasi iradenin teklifi ile bizim talebimiz arasında sadece taban aylığın 5 + 5 YTL gibi çok cüzi bir fark kalmıştır. Bunun ısrarla reddedilmesi bizi üzmekle beraber, bir mutabakatın da zemini olabileceği kanaatini sürdürmemize yardımcı olmaktadır.''
Akyıldız, ayrıca çok önemli konularda da mutabakat sağlandığını açıkladı. Grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı için Anayasa değişikliği yapılması, geçmişte mutabakata varılan konuların hayata geçirilmesinin sağlanması, kamu çalışanları sendikacılığının geliştirilmesi konusunda Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde çalışma yapılması, hizmet kollarına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi konularındaki uzlaşmaları titizlikle takip edeceklerini bildirdi.
Mali ve sosyal haklarla ilgili görüşmelerin, 60. Hükümet'in kuruluşuna denk gelmesinin farklı bir anlam ve değer kazandığını dile getiren Akyıldız, yeni hükümetin kurulmasının ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Adalet Bakanı olarak atanması dolayısıyla, toplu görüşmelerle ilgili olarak görevlendirilen Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'yla toplantıya birlikte katıldıklarını belirtti.
Uzlaştırma Kurulu'na başvuracaklarını da bildiren Akyıldız, ''Kurul kararlarının görüşülmesi aşamasında kamu çalışanlarının oldukça masum, mantıklı ve minimum seviyede talebi haline dönüşen bu rakamların gerçekleştirilebileceğini umut ediyoruz'' dedi.
Akyıldız, bir soru üzerine, görüşme sonunda uyuşmazlık tutanağı imzaladıklarını bildirdi.
Akyıldız, ''Hükümetin teklifinin oransal karşılığının ne olduğu sorusuna, teklifin en düşük memur maşına yüzde 14, en yüksek memur maaşına ise yüzde 7 oranında yansıyacağını kaydetti.
daha sonra Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir bir basın açıklaması yaparak emeklilerin taleplerini dile getirdi. Özdemir, toplu görüşmelerin birinci gününde Türkiye Kamu-Sen'in görüşme gündemine emeklilerin durumunun alınmasını istemesine rağmen, Kamu İşveren Kurumu yetkililerinin itirazı ile uzun görüşmelere rağmen emeklilerin sorunlarının toplu görüşme gündem listesinden alındığını söyledi.
Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye Kamu-Sen ARGE'ye göre açlık sınırı 840 YTL'dir. ülkemizde bulunan 1.675.000 memur imiklusunun ortalama emekli maaşı 730 YTL'dir. Memur emeklilerinin %70'i açlık sınırının altında maaş almaktadır. Emeklilerin bu mağduriyetinin giderilmesi için işçilere verilen memurlara verilecek tüm haklardan emeklilerin de faydalanması gerekmektedir.
çalışan memurların aldığı banka promosyonu, emeklilere de verilmelidir. Türkiye'de 8 milyon emeklinin haklyarı gasp edilmektedir. bu dünyada emekliler, öbür dünyada Allah bunun hesabını soracaktır."