Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Danıştay 2
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Danıştay 2.Dava Dairesinin okula geliş ve gidişlerde başörtüsü takan öğretmenin yöneticilik yapmasını uygun bulmamamasına ilişkin kararının ardından yaptığı basın açıklamasında, hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Bilindiği üzere Danıştay 2. Dava Dairesi verdiği son kararla okula geliş ve gidişlerde başörtüsü takan öğretmenin yöneticilik yapmasını uygun bulmayarak, alt mahkemenin öğretmen lehine verdiği kararı iptal etmiştir. Danıştay'ın verdiği bu kararın ardından tartışma siyaset zeminine çekilmiş, özel alan-kamusal alan tartışması yeniden başlatılmıştır.
Söz konusu öğretmen aleyhine çıkan Danıştay kararının müsebbibi siyasi iradenin kendisidir. Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla daha önce alt mahkemenin öğretmen lehine verdiği kararı, yaptığı başvuruyla Danıştay'a taşıyarak, bu konuda toplumsal ihtiyaçları gözeterek yasal düzenleme yapma sorumluluğundan kaçmıştır.
Parlamenter demokraside yasamanın ve yargının yerleri, görevleri bellidir. Mahkemelerin işi kanunları uygulamaktır, kanun yapmaksa yasamanın görevidir. Yargı, bağımsız bir erktir ve dolayısıyla kararları tartışılmamalıdır. Ancak yargı kararlarının gerekçesinde siyasi yorumlara yer vermemelidir. Oysa Danıştay'ın verdiği bu karar, siyasi tartışma başlatan bir karar olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı daha önceden bu konuda kararları belli olan Danıştay'a başvuru yaparak davanın taraflarından biri haline gelmiştir.
Şu anda işe geliş gidişlerde başörtüsü takan binlerce bayan kamu çalışanı tedirgin ve endişelidir. Kamu çalışanları Danıştay'ın verdiği karar bir yanda, hükümetin verdiği ama bir türlü yerine getirmediği sözler diğer yanda kara kara ne yapacaklarını düşünmektedirler. Ayrıca bu süreçte çeşitli kişilerin yaptıkları yorumlarla başörtüsü takan bayan memur arkadaşlarımızın akılları daha da karışmaktadır.
Hükümetin üzerine düşen, kamusal alanın ne olduğu konusunda tartışmaya girmekten çok, yasama ve yürütme yetkisini kullanıp toplumsal ihtiyaçlara göre yasal düzenleme yapmak olmalıdır. Hükümet yasama ve yürütme gücünün birleştiği çok güçlü bir iktidardır ve buna yetecek güce sahiptir.