Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ve sendika yönetim kurulu üyeleri İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu makamında ziyaret ederek bazı talepleri ilettiler
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ve sendika yönetim kurulu üyeleri İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu makamında ziyaret ederek bazı talepleri ilettiler. 12 Kasım 2003'te Aksu ile yaptıkları toplantıda İçişleri Bakanlığı'nda çalışan memurlar için bazı talepler ilettiklerini söyleyen Yokuş, toplantıda Bakan Aksu tarafından verilen sözlerin halen yerine getirilmediğini ifade etti. İçişleri Bakanı Aksu'ya bakanlığındaki Kurum İdari Kurulları Toplantıları'nda alınan kararların uygulanmadığını, sendika temsilci odasının tahsis edilmediğini anlatan Yokuş, "Önceki görüşmemizde, Jandarma ve Emniyet çalışanlarına verilen "tayın" bedelinin tüm İçişleri Bakanlığı çalışanlarına yaygınlaştırılacağının tarafınızdan ifade edilmesi, Bakanlığınız çalışanları arasında mutlu bir bekleyişe neden olmuştur" dedi. Yokuş, görüşme sırasında İçişleri Bakanlığı ile diğer bakanlıklarda çalışan aynı seviyedeki memurlar arasındaki maaş adaletsizliğini ve çalışanlarının büyük bir kısmının maaşının hacizli olduğunu dile getirdi ve "Memur bugününden memnun olmadığı gibi yarınından da ümitli değildir" diye konuştu.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'un İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya söyledikleri ve ilettiği talepler şöyle:
MAAŞ ADALETSİZLİĞİ
"Anayasamızın 10. maddesinde, "Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir.
-Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ve sınıfa imtiyaz tanınamaz.
-Devlet organları ve idari makamları bütün işlemlerde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır." Hükmü yer almaktadır.
Hizmet üretmekte birinci sırada yer alan İçişleri Bakanlığı (Ana Hizmet ve Bağlı Kuruluşlar dahil) Merkez ve Taşra personeli, Ekonomik ve Sosyal Haklar başta olmak üzere, çalışma şartları ve personel eksikliğiyle maalesef son sıralarda yer almaktadır.
Bakanlığınız çalışanları ile, diğer bazı kurumlarda eşdeğer kadrolarda çalışan personelin almış olduğu ücretler arasındaki uçurum alttaki tablonun incelenmesinde açıkça görülmektedir.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MEMURLARI VE DİĞER KURUMLARDA
EŞ DEĞER GÖREV VE KADRODA ÇALIŞAN MEMURLAR'IN MAAŞ KIYASLAMASI
(Bin TL)
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DİĞER BAZI KURUM VE KURULUŞLAR
1. Derece Şube Müdürü 818.500.- 1.254.000.-
1. Derece Uzman 600.500.- 950.000.-
2. Derece Şef 560.000.- 881.000.-
3. Derece V.H.K.İ 530.000.- 852.000.-
5. Derece V.H.K.İ 481.000.- 820.000.-
8. Derece V.H.K.i 470.000.- 780.000.-
5. Derece Hizmetli ve Şoför 450.000.- 760.000.-
- Ayrıca, ilçe Daire Müdürleri arasında en düşük ek gösterge, Taşra Teşkilatlarınızın ilçe Müdürlerine aittir.(2200)
PERSONEL YETERSİZLİĞİ SORUNU
Sayın Bakanım; Bu ücret adaletsizliğinin yanı sıra, Bakanlığınızın Taşra Teşkilatlarında memur ve yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında personel yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.
Bir ilçe nüfus müdürlüğünde, iki memur bir müdür kadrosu bulunduğu halde, bir memur, hem nüfus müdürü vekili, hem memur, hem de hizmetli olarak görev yapmakta, bu memur yıllık iznini kullanmadığı gibi, acil ve özel durumlarda daireyi emanet edecek, maaşını almak için bankaya ve hatta lavaboya gidecek fırsat bulamamaktadır.
Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliklerinde yardımcı hizmetler kadrosunda personel yetersizliğinden dolayı, Arama ve Kurtarma Teknisyenlerine iç emir ile görevleri dışında her türlü hizmet gördürülmektedir.
Bu durum çalışanları son derece huzursuz ve rencide ettiğinden, kurum amirleri ile sürekli sürtüşmelere sebebiyet vermekte ve personel keyfi cezalandırılmaktadır.
- Personel yetersizliği nedeniyle, bazı Valilik, Kaymakamlık ve Nüfus Müdürlüklerinde geçici görevlendirme veya Nüfus Hizmetleri Güçlendirme Vakfı aracılığı ile geçici sözleşmeli personel istihdam edilmektedir.
- İlçe Yazı İşleri Müdürleri, İlçe İdare Kurulu Üyeliği dışında yedi büronun memurluğuna bakmakta ayrıca, ilçede kuruluşu bulunmayan kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerini yaparak kurumlar arasında organizasyonu sağlamak zorunda olduğundan iş yükü artmakta olup, bu durum hizmetlerin aksamasına sebebiyet vermektedir.
- Bakanlığınızın Taşra teşkilatlarında çalışan personelin %90 'ı öğle yemeği ve işe gidiş- geliş servislerinden faydalanamamaktadır.
Bakanlığınıza bağlı Emniyet ve Jandarma Teşkilatında çalışan (sivil memur dahil) personele verilen 70 milyon civarında tayın bedelinden Bakanlığınızın diğer personeli yararlanamamaktadır.
Tayın bedelinden, diğer personelinde yararlandırılması için yasal düzenleme yapılarak, mağduriyetleri giderilmelidir.
MEMURUN MAAŞI HACİZLİ
Bakanlığınız çalışanlarının almış olduğu ortalama 480 milyon ücret, kira, yakıt, elektrik, su, ulaşım gibi zorunlu giderleri bile karşılamadığından, %15-20 sine yakın kısmının maaşında haciz vardır.
- Kurumlar arası ücret adaletsizliği nedeniyle, Bakanlığınız personelinin büyük bir kısmı, başka kurumlara yatay geçiş yapmak istemekte ancak, bu istekleri de kadro yetersizliği sebebiyle ret edildiğinden, bu durum personelde moral ve motive eksikliğine yol açmakta olup, hizmette verimliliğin düşmesine sebep olmaktadır.
- Bu nedenlerle, 130 bin'e yakın polis memurları için düşünülen maaşlarında iyileştirme çalışmalarına İçişleri Bakanlığı bünyesinde, Merkez ve taşra Teşkilatlarında çalışan 12 bin civarında olan diğer personelinin de dahil edilmesi, veya ekte sunduğumuz "İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDAKİ 3152 SAYILI KANUNA BİR EK MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN TASARISI" NIN hayata geçirilmesi ile ortadan kalkacaktır.
Bu Kanun Tasarısının bütçeye fazla bir yük getirmeyeceği gibi aksine, personelde moral ve motiveyi yükseltecek, aidiyet bilincini pekiştirecek, hizmette de verim ve kaliteyi arttıracaktır.
- Bakanlığınız merkez birimlerinde çalışan şube müdürleri de dahil memurların şehir içi telefon görüşmesi yapması yasaktır. Başka kurumlarda bu tür uygulamalara rastlanmamakta olup, kurumunuz çalışanlarının da bu mağduriyetlerinin giderilmesini arzulamaktayız.
- Bakanlığınızın merkez binasında bulunan yemekhane son derece havasız, dar ve hijyenik ortamdan uzaktır. Söz konusu yemekhanenin daha uygun bir yere nakledilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Sivil Savunma Arama ve Kurtarma hizmeti önemini hepimiz bilmekteyiz. Ülkemizde bu işleri Arama Kurtarma Birlik ve Ekip Personeli yapmaktadır. 24 saat esasına göre her türlü riskin altında fedakârca çalışan bu az sayıdaki insan gücü, yurt içinde ve yurt dışındaki çalışmalarıyla ülkemizi başarıyla temsil etmektedir.
Sivil Savunma Kanununda, Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişiklik yapılarak hizmete ilişkin düzenlemeler yapılmış, ancak bu işi bizzat yapan personelin özlük hakları unutulmuştur.
Afet öncesi yaptığı eğitim ve tatbikat çalışmaları ile toplumumuzun bu konuda bilinçli hale gelmesinde, afet esnası ve sonrasındaki fedakarca çalışmalarıyla ülkemizi başarıyla temsil eden bu personelin özlük hakkında iyileştirme yapılması için hazırlanan KANUN TASARISININ bir an önce kanunlaşması için gerekli gayreti göstermenizi beklemekteyiz.
ÇALIŞANLAR MEMNUN DEĞİL
Tüm bu ve daha sayabileceğimiz olumsuzluklar karşısında, İçişleri Bakanlığı çalışanları bu gününden memnun olmadığı gibi yarınından da ümitli değildir.
Eşine ve çocuklarına karşı mahcup, hiçbir çaresi kalmamış ve yoksulluğun girdabına sokulmuş kamu görevlisinin, ahlaki ve toplumsal yaralar açacak hastalıklara sürüklenmesinin endişesini taşımaktayız.
-Bakanlığınız çalışanlarının sorunlarını kısaca izah etmeğe çalıştık. Problemlerin çözümü, İçişleri Bakanlığı çalışanlarını büyük ölçüde rahatlatacak, ve sonuçta kazançlı çıkan Devletimiz ve Milletimiz olacaktır.
Zira problemleri çözülmüş, moral değeri yüksek, kendisine değer verilen personelin daha verimli olacağı tartışılmaz bir gerçektir.
Bu konuda yapılacak çalışmalarınıza TÜRKİYE KAMU-SEN ve TÜRK BÜRO-SEN Genel Merkezleri olarak üzerimize düşen her türlü desteği sağlamayı taahhüt ediyoruz."