Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 74,13 TL; 30 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 2.223,9 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. Rakamlar bu yıl vatandaşların iftar sofrası için aylık 318,6 lira daha fazla harcayacağını ortaya koydu.
Araştırmada günlük ortalama 17 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 74,13 TL; bu yıl 30 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 2.223,9 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 18,53 TL, aylık ise 555,98 TL olarak belirlendi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2017 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetini günlük 65,7 TL; geçtiğimiz yıl 29 gün süren Ramazan ayı boyunca ise 1.905,3 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %12,83 oranında yükseldiği görülüyor.
KAHVECİ: MEMURLARA DA BAYRAM İKRAMİYESİ ŞART OLDU
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 3 bin 147 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %71’ini, yani üçte ikisinden fazlasını ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti %12,83 oranında yükseldi.
Bu yıl memur maaşlarına enflasyon farkı hariç %4 yani ortalama 119 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapıldı. Bu zam zaten geçtiğimiz dört aylık %4,69’luk enflasyon karşısında erimiş, alım gücü 2017 yılının bile gerisine düşmüştü. Şimdi ise Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı çalışmada iftar sofrasının maliyetinin tam 318,6 lira pahalandığı ortaya çıktı. Henüz Ramazan ayının başında olduğumuz düşünüldüğünde, ay boyunca döviz kurlarında ve uluslararası petrol fiyatlarında yaşanan artışlara paralel olarak gıda ürünlerine yapılacak fahiş zamlar, iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecek. Ay sonunda Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bayram da yeni masraflar, yeni harcamalar demek.
Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında bile kamu çalışanlarının sofralarına koyacakları bir tas çorbanın, bir hurmanın hesabını yapmaları; Bayramlarda alacakları hediyelerle çocuklarını sevindirmenin mutluluğunu yaşayamamaları hepimizi derinden yaralamaktadır. Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği gibi kamu çalışanları ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi artık bir zaruret haline gelmiştir.
Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan ayını bir kere daha en içten dileklerimle kutluyor, tüm Türk İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.