İftar sofraları bir yılda 128 Lira pahalandı
İftar sofraları bir yılda 128 Lira pahalandı
Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 44,88 TL; 30 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.346,40 TL olduğu belirtildi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2013 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 38,94 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.168,20 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyeti son bir yıl içinde %15,25 oranında yükseldi.Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 2.159,1 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %62,4’ünü yani yaklaşık üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti % 15,25 oranında yükseldi. Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlar. Toplu sözleşme masasında geleceği ön göremeyen ve memuru masada 123 Liraya satan malum Konfederasyon, bunun hesabını çalışanlara vermelidir. Resmi rakamlara göre, bir yıllık enflasyon % 9,66 olmasına rağmen ramazan enflasyonunun % 15,25 olması öngörülmektedir.. Neresinden bakılırsa bakılsın, memurlara enflasyon farkı ödemesi yapmak zorunda hale gelmiştir. ” dedi. Koncuk, çalışanların bu mağduriyetine son vermek için, toplu sözleşme görüşmelerinde tüm çalışanlara “Bayram İkramiyesi” talep ettiklerini hatırlatarak “Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Tüm Müslümanlar oruç tutarak, manevi anlamda kurtuluşu arzu ediyor, yetkililerden de memurlarımızı maddi anlamda kurtaracak tedbirler almalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Ürün
Gerekli Olan
Günlük Miktar
(1 kişi)
Kalori
Günlük Tutar
(4 kişi)
Ramazan Masrafı
(4 kişi)
Et
120 gr
300
9,74 TL
292,20 TL
Çorba
150 gr
180
1,52TL
45,60TL
Pilav
160 gr
211
5,72 TL
171,6 TL
Peynir
30 gr
70
2,10 TL
63,00 TL
Meyve
300 gr
150
3,76 TL
112,92 TL
Salata
250 gr
125
2,33 TL
69,84 TL
Pide
350 gr
1000
7,00 TL
210,00 TL
Tatlı
60 gr
240
5,28 TL
158,40 TL
Reçel
30 gr
90
1,35 TL
40,56 TL
Zeytin
20 gr
29
1,08 TL
32,28 TL
Hurma
2 adet
275
5,00 TL
150,00 TL
Toplam
2940
44,88 TL
1.346,40 TL
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı" />
Paylaş
twittle
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 44,88 TL; Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.346,40 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.