AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN TÜRKİYE'YE GÖZDAĞI !
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN TÜRKİYE'YE GÖZDAĞI !..
TÜRKİYE YENİDEN REFORMLARI CANLANDIRMALI VE KIBRIS UÇAK VE GEMİLERİNİ KABUL ETMELİ
AB Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye ile AB'nin müzakerelerinin hedefi olarak katılım için verilen vaatlere sıkıca bağlı kalmaktadır. Ancak hem AB hem de Türkiye'de bunu gerçekleştirmek için önemli reformlar gerekmektedir. Pazartesi kabul edilen raporda komite, Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlamasını iyi karşılaşmıştır. Fakat Türkiye'deki reform sürecinin yavaşlamasından üzüntü duyduğunu belirtmiştir. Söz konusu raporun metni, Strazburg'ta 25-28 Eylül tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu Genel Oturumu'nda oylanacak.
Hollandalı raportör Camiel Eurlings tarafından hazırlanmış olan ve 53 kabul, 6 red ve 8 çekimser oy karşılığı kabul edilen rapor; ifade özgürlüğü, dini ve azınlık hakları, emniyet ve askeri gücün rolleri, kadın hakları, sendikal ve kültürel haklar konularında "ısrar edilen kusurlar" olarak vurgulanmıştır. Türkiye'ye, reform sürecini yeniden canlandırması için acele davranması gerektiği belirtilmektedir.
Avrupa Parlamentosu üyeleri ayni zamanda; "mümkün olan kısa zamanda" Türkiye'nin, Kıbrıs'la olan ikili ilişkilerini normalleştirmesi için kesin adımlar atması konusunda ısrarcılar. 21 Eylül 2005'teki Konsey deklerasyonuna atfen üyeler, devam eden müzakerelerin, Türkiye sınırlarının Kıbrıs gemi ve uçaklarına açılmasına bağlı olduğunu belirtmiş ve bunun 2006'da yeniden gözden geçirileceği söylenmişti. Kıbrıs'la alakalı olarak; üyeler 8 Temmuzda yapılan Papadopoulos ile Talat'ın görüşmesini iyi karşılamıştır.
Diğer konular hakkında; Dış ilişkiler Komitesi, Türkiye'nin Ermeni katliamını tanımasının, katılım için ön koşul olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu. Siyasi partilerin meclise girişte karşılaştıkları %10'luk barajın da düşürülmesi çağrısı yapıldı.
Parlamento üyeleri, müzakerelerin Türkiye'yi otomatik olarak katılıma götürmeyeceğini ve müzakerelerin başarılı sonuçlanıp sonuçlanmadığına da bağlı olmadığını söyledi. Ancak, "Türkiye, Avrupa yapılarına sımsıkı bağlı olarak kalmalıdır..." denildi.
Oylamadan önce; Eurlings, "ne yazık ki; reformlar açık olarak yavaşlamıştır" dedi. Temennisini ekledi: "Türk hükümetinin, katılım müzakereleri başlamadan evvelki yıl gösterdiği gayretli hız yeniden geri gelmelidir".
Diğer yandan; toplantıda kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Türkiye aleyhine sertleştiği gözlenen raporda, ayrıca yine Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye'nin, sözde Ermeni soykırımı dışında "Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı" iddia edildi.
Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, "Türkiye topraklarında yaşayan farklı azınlıklara yapılan hak ihlallerinin, tam üyelik hedefine uygun olmadığı" görüşü öne sürüldü.
Oylamadan önce konuşan Eurlings, Türkiye'de reformların uygulanmasında gecikme olduğunu belirterek, AP'nin bu raporla, Türkiye'ye ciddi bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.
Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk de yaptığı konuşmada, "raporun dilini ağır bulduğunu" söyledi.
Hollandalı parlamenter, özellikle Kıbrıs konusunda AP'nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınabileceği mesajını vermemesi gerektiğini ifade etti.
Lagendijk, AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik taahhütlerini de yerine getirmesi çağrısında bulundu.