Uluslar arası Çalışma Konferansı'nın 95
Uluslar arası Çalışma Konferansı'nın 95.'cisi İsviçre'nin Cenevre kentinde başlıyor.
Konferansa Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Genel Dış İşleri Sekreteri Ahmet Demirci, Türkiye Kamu-Sen Dış İlişki Uzmanları Doc. Dr. Aydın Başbuç, Dr. Erol Kurt katılıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)Genel Müdürü Juan Somovia tarafıdan konferansa sunulan raporda, küreselleşmiş iş pazarının son perspektifleri değerlendirildi.
İLO'nun iş dünyasındaki değişimler üzerine yaptığı araştırma sonucunda sunduğu raporda şu çarpıcı veriler yer alıyor:
-El işçiliği hızla büyüyor. Bugün dünya genelinde 3 milyardan fazla kişi çalışıyor veya iş arıyor, 2015 yılına kadar bu sayının 430 milyon daha artacağı tahmin ediliyor. İş pazarına yeni gelen bu kişilerin hemen hepsi kalkınmakta olan ülkelerde bulunuyor.
- Gelecek on yıl içerisinde yüz milyonlarca yeni iş alanının kurulması gerekecek. Dünyadaki işsizliği düşürmek için ortalama olarak, ekonomilerin her yıl 43 milyon yeni iş alanı kurması gerekecek. Dünyadaki işsizlik 1995 yılında 157 milyon iken 2005 yılında rekor bir düzeye ulaşarak 192 milyon kişiyi etkiledi.
- Kadınlar dünya el işçiliğinin yüzde 40'ını oluşturuyor. 1991 ile 2005 yılları arasında dünya genelinde kadın el işçiliği eksi 1 miyardan 1,22 milyara çıktı. Bununla birlikte kadınların iş pazarına entegrasyonunda her zaman eşitsizlikler yaşanıyor.
- Geçen on yıl içerisinde gençlerdeki işsizlik oranı küresel düzeye ulaştı; yüzden 12,1'den yüzde 13,7'ye çıktı. 2005 yılında kalkınmakta olan bölgelerdeki gençlerin işsiz kalma riski büyüklere göre 3,3 kat arttı.
- 2004 yılında 218 milyon çocuk çalışmaya zorlandı, bu sayı son dört yıl içerisinde yüzde 11 oranında düşüş yaşadı.
İMKANLAR VE İMKANSIZLIKLAR
Somovia üretimin arttırılması, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve fakir işçi oranının azaltılması için yoğun bir çaba harcanması gerektiğini belirtti.
Somavia'nın raporuna göre, dört büyük güç iş dünyası ve pazarı üzerindeki değişimlere etkide bulunuyor:
-Yoksulluk ve eşitsizliğin hızlı bir şekilde düşürülmesi gerekliliğinde ileri gelen ulusal ve uluslar arası düzeydeki mecburi kalkınma.
- Yeni iletişim ve bilgi olanaklarının değerlendirilmesine ilişkin teknolojik değişim
- Ticari ve finansal yaygınlaşmada liberalleşme tarafında mümkün kılınan küresel rekabet yoğunlaşması ve ayrıca iletişim ile ulaşımda fiyatlarının olağanüstü düşüş yaşaması
- İş pazarı nezdinde politik fikirlerin yeni yönelimleri
İmkânların ve imkânsızlıkların çok yoğun olduğu bir çağda yaşandığını ifade eden Somovia, kadın ve erkeklerin kapasitelerinden yeterince faydalanmasının da böylece engellendiğini belirtti.
31 Mayıs'ta başlayan 95. Uluslararası Çalışma Konferansı 16 Haziran'a kadar sürecek.