Birleşmiş Milletler 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İstişare Toplantıları “ Büyüme ve İstihdam” Tematik Grup Toplantısı 27 Kasım 2012’de gerçekleştirildi
Birleşmiş Milletler 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İstişare Toplantıları “ Büyüme ve İstihdam” Tematik Grup Toplantısı 27 Kasım 2012’de gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci katıldı.
ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu’nun açılış konuşması ile başlayan toplantı, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan’ın Türkiye’de büyüme ve istihdam konulu sunumu ile devam etti.
Toplantıda insana yakışır işler yaratacak kapsayıcı büyüme politikaları, istihdam politikaları ve herkes için sosyal koruma ve sürdürülebilir kalkınma yolunda kapsayıcı istihdam politikaları konu başlıkları değerlendirildi.
Toplantıda söz alan Konfederasyonumuz Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci, sosyal politika ve işsizlik konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Dünyadaki ekonomik gelişmelerin Türkiye özelinde ele alındığı konuşmasında Ahmet Demirci, işsizliğin önlenmesi ve sosyal politikaların güçlendirilmesi için alınması gerekli tedbirleri dile getirdi. İşsizliğin çözümü ve ekonomik krizin reçetesi olarak yıllardır sunulmakta olan tedbirlerin çalışanları insan onuruna yakışır iş olarak tanımlanan ‘decent work’ kavramından uzaklaştırdığını vurgulayan Demirci, “bugüne kadar işsizlik ile mücadelede iş güvencesinin zayıflatılması, asgari ücret başta olmak üzere ücret seviyelerinin düşürülmesi, işten çıkarmaların kolaylaştırılması gibi önlemler alınmıştır. İşverenlerin taleplerine baktığımızda, işsizliğin çözümü için çalışanların haklarının azaltılması, maaşların düşürülmesi, kıdem tazminatının kaldırılması yaklaşımında oldukları görülmektedir. İşsizlik ile mücadelede işten çıkarmaların kolaylaştırılması, işverenin sosyal sorumluluklarının kaldırılması, işgücü maliyetlerinin azaltılması gibi önlemler başarı sağlamamaktadır.” dedi.
Konuşmasında Türkiye’de çalışma hayatıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Demirci konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Emeklilik yaşının yükseltilmesiyle çalışanların emekli olmalarını güçleştiren, mezarda emekliliği öngören düzenlemeler sosyal devlet olma niteliğini zayıflatmaktadır. Sosyal devlet olma niteliğinin zayıflatılması nedeniyle sürdürülebilir istihdam politikalarına bütüncül bir şekilde yaklaşamama durumu söz konusu olmaktadır. İstihdam ve büyüme konusuna sosyal devlet olma şartının gerekleri yerine getirilmelidir.
İstihdamın arttırılması, işsizliğin azaltılması ve sürdürülebilir büyüme sağlanması için öncelikle kayıtdışı istihdamın kayıt altına alınması gerekmektedir. İstihdam politikaları etkinliği için ekonomik kalkınma sağlanmalı, bireysel ya da toplu işten çıkarmalara karşı yasal koruma mevzuatları geliştirilmeli ve yaptırımları arttırılmalı, adil bir ücret politikası izlenmeli, eğitim ve istihdam ilişkisinin kurulmasının sağlanması ve sendikal faaliyetlerin önündeki engeller kaldırılarak önlemler alınmalıdır. İş güvencesi için çözüm önerisi bir güvensizleştirme olmamalı, sendikal güvence uluslar arası normlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir.”