İşte özlenen tablo
İşte özlenen tablo...
Hükümetle kamu çalışanları adına toplu görüşmeleri sürdüren Türkiye Kamu-Sen'e, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken'den büyük destek...
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Abdi İpekçi Parkı'nda kurdukları Toplu Görüşme Çadırı'nda Aygün, Kılıç, Bayraktar ve Palandöken ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Akyıldız, Türkiye'nin en önde gelen sivil toplum kuruluşu başkanlarıyla yaptığı basın toplantısında, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve memurların oluşturduğu bu birliktelik tablosunu siyasilerin iyi algılaması gerektiğini belirtti. Akyıldız, bunun bir sosyal denge tablosu olduğunu söyledi.
Akyıldız, yarın Sıhhiye Meydanı'nda yapacakları mitinge sadece kamu çalışanlarının değil işçi, tüccar,esnaf ve çiftleri de beklediklerini belirterek, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Biz anlayana saz çalmayı da biliriz, birilerinin başında davul çalmayı da biliriz" diye konuştu.
Akyıldız'ın ardından sivil toplum örgütleri adına ilk sözü alan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise, mali disiplin ve ekonomideki düzelme ile enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi gelişmelerinin memur ve işçilere de yansıması gerektiğini belirtti. Toplu görüşmelere katılan üç konfederasyonun aynı duruşu sergilemesinin, hükümet karşısında ve kamuoyundaki duyarlılığı artırmak konusunda önemli olduğunu ifade eden Kılıç'ın sözleri alandakiler tarafından 'İşçi Memur El Ele Genel Greve' sloganlarıyla kesildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, Türkiye'nin son 6 yıldır IMF ve Dünya Bankası programları ile idare edildiğini ifade ederek, "Bu programların sonucunda Türk çiftçisi de, memuru da, işçisi de, tüccarı da, esnafı da mağdur olmuştur, hatta perişan olmuştur. Çiftçi yüksek maliyet nedeniyle üretemez hale gelmiştir" dedi. Bayraktar, hükümetin de gerekli desteği vermediğini belirterek, memur, çiftçi, işçilerin hayat seviyesinin yükseltilemediğini, tüccar ve esnafın da buna bağlı olarak kepenk kapattığını ve kapatmaya da devam ettiğini söyledi. Bayraktar, "Hükümet bu süreçte bütçe açıklarını bu kesimler üzerinden kapatmaya devam etmiştir. Bu kesimlerin artık buna dayanması mümkün değildir. Bundan sonra bu kesimler her platformda birlikte hareket edeceklerdir, birbirlerine destek olacaklardır" diye konuştu.
Türkiye Bakkallar ve Bayiiler Federasyonu Genel Başkanı ve TESK Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken de, Gümrük Birliği sürecinde en fazla zarar gören kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirterek, 100 binlerce kepenk kapatıldığını söyledi. Teknoloji ve sermaye taraflarının esnaf ve sanatkarların yaşam hakkını ortadan kaldırmak için güç birliği yaptığını savunan Palandöken, tüm kesimler olarak bir araya gelme nedenlerinin geçinilebilir bir ücret isteğiyle insanca yaşamak isteyen ve kamunun her kesiminde hizmet veren memurlara destek vermek olduğunu söyledi. Palandöken, "Umarım, memurların biz esnaf ve sanatkarlardan rahatça alışveriş yapacakları bir düzenleme ile olacaktır. Mahallenin bakkal amcaları olarak memurlarla her zaman birlikte hareket edeceğiz" şeklinde konuştu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ise, tüm kesimlerin biraraya geldiği bu fotoğrafın tarihi bir fotoğraf olduğunu ifade ederek, "Bu tablo hangi atanın söylediği belli olmayan 'Bana dokunmayan yılan bir yaşasın' sözünü çürüten bir tablo. Türkiye'nin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Onun için buradayız" dedi. Güçlü devletlerin güçlü memurları olduğunu ifade eden Aygün, "Burada IMF'nin bir oyunu var. Memurları güçsüz bırakalım ki devlet de güçsüz olsun" diye" şeklinde konuştu. Hükümetin yüzde 7.6 büyüme sağlandığını söylediğini belirten Aygün, İstanbul Ticaret Odası'nın dün büyümenin aslında 0.7 olarak gerçekleştiğini açıkladığını bildirdi. Aygün, "TÜİK 10 misli yanılmış. Enflasyon yüzde 4 diyorlar. Bu hesaba göre yüzde 40 olması lazım" dedi. Aygün, önemli olanın bu oranlar değil, alım gücü olduğunu belirterek, "İşçide, memurda ve çiftçide olacak ki bizde de olacak" dedi.
Basın açıklamalarının ardından gazetecilere kamuoyuna yansıtılmak üzere birlik mesajı içeren el ele fotoğraf veren Başkanların ardından, TZOB da Çadır önünde basın mensupları ve görüşmeye katılanlara "Mağdur kesimden, mağdur kesime, mağdur ürün ikramı" diyerek fındık ve üzüm dağıttı.