Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2013 Şubat ayı asgari geçim haddi sonuçları açıklandı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2013 Şubat ayı asgari geçim haddi sonuçları açıklandı. Yoksulluk sınırının artması vatandaşları geçim derdine düşürdü, Türkiye’de vatandaşların yüzde 56,6’sı ucuz ürüne yöneldi.
4 Kişilik Ailenin Yoksulluk Sınırı 3.540,12 TL, Açlık Sınırı 1.365,87 TL
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Şubat 2013 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.768,68 TL olarak belirlendi.
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre %0,42 oranında artış göstererek, 3.540,12 TL olarak hesaplandı.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise 1.365,87 TL oldu. Sonuçlar, açlık sınırının bir önceki aya göre %0,30 oranında arttığını gösterdi.
Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda harcaması toplamı 811,5 TL ve konut gideri toplamı 550,46 TL olarak tahmin edildi. Bir ailenin yalnızca gıda ve barınma harcaması 1.361,96 Lira oldu.
Ortalama Memur Maaşının %42’si Gıdaya, %29’u Kiraya Gidiyor
Ortalama 1.924,51 TL maaş alan bir devlet memuru, gıda masrafı için maaşının %42,17’sini, barınma masrafı için maaşının %28,60’nı harcamak zorunda kaldı.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Şubat 2013 maaşından geriye yalnızca 562,53 TL kaldı.
İsmail KONCUK: “6 ay için verilen maaş zammı 2 ayda eridi.”
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Şubat ayı asgari geçim endeksi sonuçlarının kaşıkla verilen zammın kepçeyle alındığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Koncuk, “TÜFE Ocak-Şubat aylarında toplam %1,95 artış göstermiştir. Memur maaşlarına ilk altı ay için yapılan %3 zamdan geriye bir şey kalmadığı görülmektedir. Yılın ikinci ayında enflasyona yenik düşen memurların bu yılı yokluk ve zorluk içinde geçirecekleri aşikârdır. Toplu sözleşme masasında bütün itirazlarımıza karşı, memur ve memur emeklilerine yapılan zamlarda uygun bir artışa müsaade etmeyen yetkililer, tüketim ürünlerindeki zamları yok sayarak memurları yokluk ve sefalete itmeye devam etmektedirler. TÜİK’ in verilerine göre, vatandaşlarımızın %56,6’sı ucuz ürün tüketme eğilimine girmiş ve bu nedenle sağlıksız ürünleri tercih etme noktasına gelmişlerdir. Son dönemlerde ortaya çıkan et, salam, sucuk gibi merdiven altı üretimi katkılı ürün skandallarının arkasında vatandaşların kalitesiz ucuz ürünlere mahkum edilmesinin payı büyüktür. Resmi veriler vatandaşlarımızın maaşlarının her geçen gün biraz daha kayba uğradığını bu nedenle de vatandaşların sağlıklarını tehlikeye atma pahasına kaliteden vazgeçip yalnızca açlıklarını giderme derdine düştüklerini göstermektedir. Geçtiğimiz yıl bireylerin %36,7’si borçlanmış, %25’inin tasarruflarında azalma olmuştur. Bu resmi rakamlar ülkemizin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermektedir. “Son 50 yılın en iyi toplu sözleşmesini yaptık” diyerek suskunluğa boğulan sözde sendikalar da artık gaflet uykusundan uyanıp acı gerçekle yüzleşmelidir.” dedi.