Kamu çalışanları adına toplu pazarlığın lideri Türkiye Kamu-Sen, haklı mücadelesi için start verdi
Kamu çalışanları adına toplu pazarlığın lideri Türkiye Kamu-Sen, haklı mücadelesi için start verdi.
4688 Sayılı yasa gereği, 15-30 Ağustos tarihleri arasında, hükümet ile toplu pazarlığa oturan Türkiye Kamu-Sen, her yıl olduğu gibi bu yılda Sıhhiye Abdi İpekçi Parkında toplu sözleşme takip çadırı kurdu.
Hükümet ile pazarlık süresince açık kalacak olan toplu sözleşme takip çadırı önünde, Türkiye Kamu-Sen adına açıklama yapan Genel Başkan Bircan AKYILDIZ, kamu çalışanlarının haklı mücadelesini tavizsiz sürdüreceklerini söyledi.
Basın açıklaması metni aşağıdaki gibidir.
2006 yılı Toplu Pazarlık Sürecine 4688 Sayılı Kanunun verdiği yasal haklar Tüm kamu çalışanlarını temsilen bugün başlıyoruz.
Toplu Pazarlık sürecine başladığımızda kamu çalışanlarının genel durumunu hep birlikte değerlendirelim.
Temmuz ayı itibariyle tek kişi için açlık sınırı 765YTL. tek kişilik yoksulluk sınırı 998 YTL.'yi aşmıştır. Bunu bir aile olarak düşünürsek bu rakam en az iki katı olmaktadır. En düşük devlet memuru 648 YTL. ortalama maaşı ise 874 YTL. olarak gerçekleşmiştir.
Bu rakamlar dikkate alındığında en düşük maaşla geçinen kamu çalışanı; aç, ortalama maaş alan kamu çalışanı ise maaşının %91'ni gıda ve barınmaya harcamaktadır. Geriye sadece 69 YTL. kalmaktadır. 69 YTL. ile geçim mucizesi gerçekleştirmektedir. Kamu emeklilerinin durumu incelendiğinde daha da vahim bir tabloyla karşılaşılmaktadır.
Yaklaşık 20 yıldır uygulanan küresel ekonomik politikalar sonucu kamu çalışanının durumu git gide kötüleştirilmiş, kamu hizmeti zaafa uğratılmıştır. Mevcut iktidar ise kamu çalışanlarını geçinemez duruma getirmiş, kamu hizmetini ise yapılamaz duruma sokmuştur.
Yabancılara vergi muafiyeti, yatırım teşvikleri, stopaj indirimi, arazi tahsisi, peşkeşe dönen özelleştirme gibi avantajlar sağlanırken kamu çalışanları, yoksullaştırılmış, işlerinden edilmiş, emekli olmaya zorlanmaktadır. Ayrıca mesai açısından birlikte çalıştığı kamu işçisinden hem maaş hem de sosyal haklar yönünden mağdur edilerek çifte standarda maruz bırakılmıştır.
Kamu çalışanların insanca yaşaması için toplu pazarlık yapacağız.
Toplu Pazarlıkta;
1- Grev, Toplu Sözleşme ve Siyaset yapma hakkını içeren sendikal hakların verilmesi.2- Geçmiş yıl kayıplarının karşılanması.
3- Önceki dönemlerde Toplu Görüşmelerde mutabık kalınmasına rağmen hükümet tarafından yerine getirilmeyen hakların verilmesi.
4- Denge tazminatının uygulanması konusunda ortaya çıkan aksaklık ve dengesizliğin giderilmesi.
5- En düşük devlet memuru maaşının yıl sonu itibariyle 1023 YTL. olmasını.
6- KEY hesaplarında biriken paraların gerçek değeri üzerinden hesaplanarak kamu çalışanlarına verilmesini.
7- Hedeflenen enflasyon yerine gerçekleşen enflasyonun refah payını da esas alarak uygulanır hale getirilecek bir düzenleme başlatılması.
8- Tüm mali hak edişlerden kamu emeklilerinin de aynı oranda faydalanmalarının sağlanmasını.
9- Çalışanların maaş ve diğer ödemelerinden dolayı verilen banka promosyonlarının kamu çalışanlara dağıtılması.
10- Yeni yasalaşan ve 1 Ocak 2007 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu ile gasp edilen hakların iade edilmesinin pazarlığını yapacağız.
Toplu sözleşmeye Türkiye Kamu-Sen olarak bütün detayları hesaplayarak hazırladık ve hükümete sunuyoruz. Taleplerimiz tamamen makul, abartısız ve gerçek rakamlara dayanmaktadır. Amacımız, toplu sözleşmede kamu çalışanları için bu hakların alınmasıdır.
Kamu çalışanları 3 yıldır beklenti içerisindedir. Başbakan, kamu çalışanlarına 3 yıl beklemelerini, üç yıl içersinde ekonomiyi düzeltip, çalışanların taleplerini karşılama sözü vermiştir. Kamu çalışanları Başbakandan verdiği sözü tutmasını istemektedir.
Biz de Başbakandan tahüdünü yerine getirmesini bekliyoruz. Bunun için önce 3 yıllık alacaklarımızı sonra da 2007 yılı için alacaklarımızı alacak toplu pazarlık yapacağız.
Makul ve haklı taleplerimizi almak için bugünden itibaren alanlarda olacağız. Üretimden gelen gücümüz de dahil eylem haklarımızı kullanacağız. 26 Ağustos 2006 saat 11:00'de Ankara Mitingi'ne katılacağız. Bütün haklarımızı da kamu çalışanlarının haklı taleplerini desteklemeye davet ediyoruz. Gelin, hep birlikte sözlerini yerine getirmeyen hükümeti uyaralım. Bunun için Ankara'da buluşalım.
Açıklamanın ardından Türkiye Kamu-Sen heyeti, toplu sözleşme takip çadırı önünden, başkanlarını Başbakanlığa kadar alkışlarla uğurladı. Türkiye Kamu-Sen korteji boyunca kamu çalışanları hükümete yönelik protestolarını hız kesmeden sürdürdü. Başbakanlığa gelen Türkiye Kamu-Sen heyeti medya mensuplarına görüşmelere ilişkin yaptığı kısa açıklamalanın ardından, Başbakanlık yeni binadaki toplantı salonuna geçti.
Kamu çalışanlarını temsil etmesi gereken Konfederasyonlardan Kesk, hükümeti ve toplantıyı protesto ederek toplantıya katılmadı. Toplantı Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen Konfederasyonları ile hükümet arasında 1 saatlik bir gecikme ile saat 11:30 da başladı ve sürüyor.
Toplantıya Hükümet ve Kamu İşveren Kurulu adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M.Ali ŞAHİN başkanlık ederken, Kamu Çalışanları adına ise 8 iş kolunda yetkiyi elinde bulunduran Türkiye Kamu-Sen'in Genel Başkanı Bircan AKYILDIZ heyet başkanlığı etmektedir. Toplantıda söz alacak olan kamu çalışanlarının temsilcileri, kamu çalışanları adına heyet başkanı sıfatıyla Bircan AKYILDIZ dan söz alacaktır. Hükümet temsilcilerine ise söz hakkı Bakan ŞAHİN tarafından verilecektir. Toplantıyı protesto eden Kesk Genel Başkanı İ.Hakkı Tombul ve Beraberindeki heyet ise daha sonra hükümetin belirlediği heyet sayısını kabul ederek toplantıya iştirak etti.