15-29 Ağustos tarihlerinde Kamu İşveren kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında gerçekleştirilen toplu görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından uzlaştırma kuruluna başvurulmuştu
15-29 Ağustos tarihlerinde Kamu İşveren kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında gerçekleştirilen toplu görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından uzlaştırma kuruluna başvurulmuştu. Uzlaştırma kurulu tarafları dinledikten sonra verdiği kararda en düşük dereceli memur maaşına 125 YTL artış getirecek bir öneri paketi sunmuştu. 25 Eylül günü Kamu İşveren kurulu ile yetkili memur sendikaları uzlaştırma kurulunun verdiği kararları görüşmek üzere yeniden bir araya geldi. Yapılan toplantıda maliye yetkilileri kamu tarafının sendikalara sunduğu ilk önerinin bütçeye getireceği ek yükün 2. 7 milyar YTL olduğunu uzlaştırma kurulunun kararlarına uyulduğu takdirde bu rakamın 3.725 YTL'ye çıkacağını, ortaya çıkan 1.025 milyar YTL'nin ise karşılanamaz büyüklükte olduğunu belirttiler.
Türkiye Kamu- Sen Genel başkanı Bircan Akyıldız ise kamu işveren kurulunun toplu görüşmelerin son gününde taban aylığa 15+15 YTL seyyanen zam tüm maaş kalemlerine %2+%2, denge tazminatına 20+20 YTL artış ve toplu görüşme primi olarak sendikalı memurlara fazladan 10 YTL verilmesi şeklinde bir telif sunulduğunu bu teklifin bütçeye getirdiği ek yükün 3.2 milyar YTL olduğunu dolaysıyla uzlaştırma kurulu kararları ile hükümetin teklifleri arasında 1 milyar YTL değil, 500 milyon YTL'lik bir fark kaldığını belirtti.
Hükümetin bazı holdinglerin ve iş adamlarının devlete olan borçlarını bir gecede silebildiğini, silinen borçların memurlara zam olarak verilecek meblağın çok daha üzerinde olduğunu vurgulayan Akyıldız, bütçeye gelecek ek yükün 2,5 milyon kamu çalışanına dağıtılacağını oysa holdinglerin silinen devlet borçlarının yalnızca birkaç kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Akyıldız, hükümetin istediğinde Holdingler için olduğu gibi kamu çalışanları için de kaynak bulabileceğini açıkladı. Ancak özellikle maliye yetkilileri hükümetin toplu görüşmelerde yaptığı son teklifi reddederek böyle bir önerinin olmadığını iddia ettiler. Daha sonra sayın bakan murat Başesgoğlu'nun hükümetin son önerisini hatırlatması karşısında ne yapacağını şaşıran bürokratlar bu sefer de böyle bir teklifi duymadıklarını yine de memurlara yapılacak zammın maliye yetkililerinin yaptığı ilk teklifin üzerine geçemeyeceğini dolaysıyla uzlaştırma kurulu kararlarının kabul edilmeyeceğini belirttiler. Siyasi irade kamu bürokratlarının anlaşılmaz tutumunu kıramadı ve önceden verdiği taban aylığına yansıyacak 15+15 YTL'lik artışı bile geri çekti. Böylece kamu işveren kurumu kendi başkanı olan bakan Mehmet Ali Şahin'in taban aylığına 15+15 YTL ek zam getiren önerisini önce inkar etti, sonra da reddetti. Bunun üzerine mali konularda anlaşılamadı. Ancak sosyal ve demokratik haklar konularında kabul edilen hususlar ile geçmiş yıllarda kararlaştırılan ama hayata geçirilmeyen maddelerle ilgili olarak çalışma yapacak bir komisyon kuruldu. Komisyon çalışmalarını 5 ekim 2007 Cuma gününe kadar tamamlayacak ve aynı gün yapılacak toplantıda taraflar bir kez daha bir araya gelerek protokol metninde yer alacak hususları belirleyecekler. Protokol metninde
-4688 sayılı sendikalar kanunun aksayan yönlerinin düzeltilmesi,
-uzlaştırma kurulunun yeniden yapılandırılarak kararlarının bağlayıcılığının sağlanması,
-kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı ile ilgili yasal ve anayasal düzenlemenin yapılması için bir taslak metin hazırlayacak komisyon kurulması,
-devlet personel başkanlığında sendikal daire başkanlığının kurulması,
-hizmet kollarının sorunlarının çözülmesi için sürekli olarak çalışacak komisyonun oluşturması,
-sosyal haklarda yapılması benimsenen düzenlemeler,
-650 sayılı kanunun 4/b ve 4/c, 399 sayılı KHK kapsamında çalışan ve sözleşmeli personelle ilgili düzenlemeler, geçmiş yıllarda karar altına alınan ancak hala hayata geçirilmeyen konuların ne şekilde uygulanacağı gibi hususlara açıklık getirilecek.
Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Bircan Akyıldız, işçi ve memurlara uygulanan yöntemin ayrıma yol açtığını kaydederek, ''beyaz bir sayfa açmak isteyen siyasi iradenin, kendilerini sevdiğini bir türlü açıklayamadığını'' vurguladı. Akyıldız, ''Sayın Bakan'ın (Mehmet Ali Şahin) bize en son getirdiği teklifi esas alarak, Uzlaştırma Kurulu kararları zemininde bir tartışmaya başlamayı umut ettik. Bu umudumuzda ısrar ettik. Ancak geldiğimiz noktada maalesef, orta vadeli ekonomi programını aşamadığımızı üzülerek ifade etmek istiyorum. Programın hangi direktiflerle uygulandığını kamuoyu çok iyi bilmektedir. Orta vadeli programda hedef enflasyon yüzde 4 gösterilmiş ve bu rakam üzerinde ısrar edilmiştir. Kamu çalışanları, mali konularla ilgili beklentilerinde hüsrana uğratıldı. Bu konu bizi üzmektedir.'' Dedi.
Toplu görüşme sürecinde sendikalı olan en düşük memurun maaşının 145 YTL yükseltilmesi için mücadele ettiklerini kaydeden Akyıldız, Maliye Bakanlığı ve ekonomiyi yönetenlerin ise 78 YTL'lik zamda ısrar etmesiyle anlaşmayı yakalayamadıklarını ifade etti.
Buna göre, toplu görüşme süreci henüz tamamlanmamış olup, mali haklarla ilgili en son kararı Bakanlar Kurulu verecektir. Türkiye Kamu-Sen kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarının ilerletilmesi için süreci sonuna kadar yakından takip edecek ve her türlü girişimde bulunacaktır.