Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapıldı
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığında toplanan danışma kurulu toplantısında memur konfederasyonları ve kamu işveren kurulu üyeleri bir araya geldi. Toplantıya Konfederasyonumuz adına Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak katıldı.
Toplantıda, Bakan Faruk Çelik Kamu Personeli Danışma Kurulu çalışmaları çerçevesinde alınan kararlarla ilgili olarak gelinen noktayı değerlendirdi. Bunun üzerine söz alan Genel Toplu Sözleşme Sekreterimiz Necati Alsancak, 2012 yılının Kasım ayından bu güne değin altı kez toplantı yapıldığını ancak, herhangi bir mesafe kat edilemediğini ifade etti. Özellikle 4/C’lilerin kadroya geçirilmesi, akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi başta olmak üzere yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmesi, üniversite mezunu işçilere kadro verilmesi, memurların emekli maaşları ve ikramiyeleri ile ilgili sorunların giderilmesi gibi konularda beklenti yaratıldıktan sonra herhangi bir işlem yapılmamasının doğru olmadığının altını çizdi. Son yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte memur maaşlarının 2014 yılında eridiğini ifade eden Alsancak, “123 TL. zam alan memurlar için eskiden et yiyemiyorlar şeklindeki serzenişlerimiz bugün artık fasulye, patates bile yiyemiyorlar haline gelmiştir. Patatesin lüks gıdalar sınıfına girdiği bir ortamda 123 TL’lik zammın yetersizliği ortaya çıkmış, memurlara enflasyon farkı ödenmesi zorunlu hale gelmiştir” dedi.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezince hazırlanan toplantı değerlendirme raporunu yetkililere sunan Necati Alsancak, raporda yer alan konulara vurgu yaparak, öncelikli olarak bugüne kadar danışma kurulunda kararlaştırılan konuların tamamının hayata geçmesi gerektiğini belirtti. Ardından toplantıda kamu görevlilerinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi amacıyla tespit edilen sorunları dile getirerek, özel hizmet tazminatı, ek ödemeler, ek göstergeler, döner sermaye, ek ders ücretleri, nöbet ve fazla çalışma ücretleri, kamu görevlilerinin emeklilik hakları, ücretlerin vergilendirilmesi, sosyal yardımlar, ikramiyeler, atama ve harcırahlar, tazminatlar, hizmet sınıfları, eğitim öğretim hizmetlerinde çalışan personelin sorunları, yüksek öğretim kurumlarında çalışan personelin sorunları, kadro ve derece yükselmeleri, sicil ve disiplin uygulamaları, sendikal ve demokratik haklar, izinler, geçici görevlendirmeler, kadroya geçirilen personelin sorunları, sosyal güvenlik, görevde yükselme ve unvan değişikliği, araştırmacılar, engelli personel, 399 sayılı KHK’ya tabi çalışanlar, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan personel, koruma ve güvenlik personeli ile ilgili konu başlıklarında ortaya çıkan aksaklıkların çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılması zorunluluğunun altını çizdi.
Görüşmelerin ardından 399 sayılı KHK’ya tabi personelin yıllık izinlerinin bir sonraki yıla devretmesi konusunda kesin çözüm üretilmesine karar verilirken, akademik personelle ilgili özel bir çalışma yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Ayrıca, aşağıda belirtilen dokuz konuda hazırlanan bir kanun taslağının Bakanlar Kuruluna gönderildiği Bakan Faruk Çelik tarafından ifade edildi.
Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından dile getirilen ve seçimden sonra hayata geçirileceği duyurulan konular şu şekildedir:
A.KANUN TASARISI HAZIRLANAN KONULAR
1. Disiplin cezalarının affı
2. Adaylıkta uyarma ve kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi
3. Özelleştirme nedeni ile araştırmacı olarak atanan Müdür, Gn. Müdür Yrd, Gn. Müdürün istekleri halinde kariyerlerine uygun mühendis, mimar, avukat gibi kadrolara atanması,
4. Sümer Holding’ te çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası kesilmemesi
5. İş ve meslek danışmanlarının ek ödemelerinin arttırılması
6. Nöbetçi memurluğu uygulamasının kaldırılması
7. Tapu Kadastro çalışanlarının sorumluluğunun yeniden düzenlenmesi
8. İş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmesi
9. Emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıllık hizmet süresi sınırının kademeli olarak 35 yıla çıkarılması
B.SONUÇLANDIRILAN KONULAR
1. Yeniden teşkilatlanma, kapatılma veya özelleştirme nedeniyle araştırmacı kadrolarına atananların maaşlarında iyileştirme yapıldı. Bu artışla araştırmacılardan;
1’inci dereceden maaş alanların aylığında 831TL,
4’üncü dereceden maaş alanların aylığında 458 TL,
İyileştirme yapılmıştır.
2. 4/C’li hamile personele gece nöbeti ve gece vardiyası verilmemesine ilişkin düzenleme yapıldı.
3. KİT’lerde çalışan personelin mali ve özlük haklarına ilişkin çalıştay yapıldı.
C.BAKANLAR KURULU KARARI VEYA GENELGE HAZIRLANAN KONULAR
1. 4/B’li hamile personele gece nöbeti ve gece vardiyası verilmemesi,
2. Fazla çalışmaya ilişkin Bakanlık Genelgesi yayımlanması.