TASARIYI DERHAL GERİ ÇEKİN
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı (KYTK) hakkındaki görüşmelerin sürdüğü Meclis Kızılay Meydanı'ndan uyarıldı
TASARIYI DERHAL GERİ ÇEKİN
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı (KYTK) hakkındaki görüşmelerin sürdüğü Meclis Kızılay Meydanı'ndan uyarıldı. Türkiye Kamu-Sen yasa tasarısının sakıncalarını anlatan bir faks mesajı gönderdi. Tasarı'nın derhal geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Aksi taktirde siyasi irade bunun vebalinden kurtulamayacaktır" dedi.
Faks mesajını göndermeden önce yaptığı konuşmada KYTK Tasarısı'nın ne gibi zararlar doğurabileceğini anlatan Akyıldız, "Bugün ulus devlet yapısını önemli ölçüde tartışılır hale getirecek, ülkemizin üniter devlet yapısını yok edecek yasa tasarısını hazırlayanları uyarmak için bir kez daha meydanlardayız" dedi.
Milli değerleri yok sayan, arkasında AB ve ABD'nin olduğu, ülkeyi federal bir yapıya dönüştürecek, geleneksel devlet anlayışımızı ve memurun güvencesini yok edecek Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısına onay verenleri bir kez daha vicdan muhasebesi yapmaya davet ettiklerini dile getiren Akyıldız, hükümetin tasarıyı hazırlama biçimini eleştirdi. "59. Hükümet tarafından hazırlanan ancak içerisinde toplum kesimlerinin ve kamu çalışanlarının temsilcileri hariç, TÜSİAD, TOBB, TESEV gibi kuruluşların yer aldığı, kapalı kapılar arkasında hazırlanan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısını Türkiye Kamu-Sen olarak bu şekliyle asla onaylamıyoruz" diyen Akyıldız, Başbakanlık Müsteşarı'nın ise konunun ne muhatabı ne de tasarının sahibi olmadığını ifade etti.
Türkiye'nin en büyük memur sendikası olarak konu ile ilgili hassasiyetlerini Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında siyasi iradeye aktardıklarını kaydeden Akyıldız, "Ancak her seferinde kamu çalışanlarının temsilcilerini gözardı ettiniz.Geri dönüşü olmayan bir yanlışın içerisindesiniz" şeklinde konuştu.
Her seferinde demokratik katılımcılık ve şeffaflık ilkesini öne çıkaran, hazırladıkları kanun tasarısı ile kamu yönetiminde şeffaflığın ve demokratik katılımcılığın gerçekleştirileceğinden söz eden siyasi iradenin, kanun tasarısı TBMM Komisyonlarında görüşülürken kapıları kapatmasına da değinen Akyıldız, "Komisyonlarda tasarı ile ilgili tartışmaların izlenmesine bile tahammül edemeyen siyasi irade bu tavrını hangi şeffaflık ve demokratik katılımcılık ilkesiyle izah edebilecektir? İşte siyasi iradenin katılımcılık ve şeffaflık anlayışı budur. Bu tasarı derhal geri çekilmelidir. Aksi taktirde siyasi irade bunun vebalinden kurtulamayacaktır. Eğer bu tasarı geri çekilmezse, Yüce Türk milleti hesap sormakta gecikmeyecektir" dedi.
Akyıldız KYTK Tasarısı'nın getireceği bazı tehlikelerin altını çizdi. İşte KYTK'nın Türkiye Kamu-Sen'in endişelendiren ve milletve-erinin görmesini istediği muhtemel sonuçları:*Bu tasarı ile memur güvencesi ortadan kaldırılmaktadır.
- Ulus Devlet yapısı önemli ölçüde tartışılır hale gelecek, üniter devlet yapısı yok edilecektir.
- Federal bir yapının temel taşları oluşacaktır.
- Geleneksel devlet anlayışımız ortadan kalkacaktır.
- Sosyal devlet ilkesini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.
- Zaten yeterli olmayan Kamu personeli ve memur sayısı daha da azalacaktır(Yaklaşık 700 bin memur çalıştırılacaktır)
*Yaşanılan bölgedeki mahalli idarenin gücü nispetinde hizmet alınabilecektir.
- Bakanlıkların taşra teşkilatları kaldırılarak, hizmet koordinasyon ve denetim görevleri yok edilecektir.
- Yerel Halk denetçisi kavramıyla denetim ve uygulama karmaşası ortaya çıkacaktır.
- İdarenin bütünlüğü ilkesi zedelenecektir.
- Kamu hizmetlerinin özel sektöre devredilmesi, hizmetlerin ticari bir zihniyetle yapılmasını doğuracaktır.
- Özel sektöre devredilen hizmetler için, özel sektöre aktarılacak kaynağın akıbeti takip edilemeyecek, belki devletin parasıyla, devletin parçalanması ihtimali ortaya çıkacaktır.
- Bölgeler arası sağlık hizmetleri açısından farklılıklar artacaktır.
*Parçalanmış Kamu Personel Rejimi dönemi başlayacaktır.*Devlet memuru yerine hükümet memuru dönemi başlayacaktır.
- Kamu hizmetleri daha pahalı bir hale gelecektir.
- Kamu hizmeti ve kamu yararı kavramları ortadan kalkacak, hizmetlerde yalnızca kar amacı güdülecektir.
- Toplu sözleşmenin ve toplu görüşmelerin önemi, etkisi ve gerekliliği tamamen gözardı edilerek adeta sendikalar yok sayılarak, ölçme kriterleri belli olmayan performansa dayalı bir ücret sistemi getirilecektir.
- Üst düzey bürokratların görev süreleri, hükümetin görev süreleri ile sınırlandırılarak, devlet politikalarının ve kamu hizmetlerinin devamlılığı ilkesi zedelenecektir.