Türkiye Kamu-Sen, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde çalışanların hak kaybının telafi edilmesi ve yeniden hesaplama yapılması istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı
Türkiye Kamu-Sen, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde çalışanların hak kaybının telafi edilmesi ve yeniden hesaplama yapılması istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
İdare Mahkemesi önünde basına açıklamada bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Fahrettin Yokuş "Hakkımızı gasp eden, 8,5 milyon insanın alın terine el koyan iktidar anlayışının yanlış uygulamasını hukuk yoluyla durdurmak ve haklarımızı geri almak için buradayız." dedi.
İdare mahkemesine açılan davada ve basına yapılan açıklamada Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların Genel Başkanları da hazır bulundu
Türkiye Kamu-Sen olarak toplu görüşme masasına ilk oturdukları günden itibaren hükümet ile sendikaların ortak hareketle KEY'lerin ödenmesine başlanmasını talep ettiklerini belirten Yokuş, hükümetin bu teklifi sürekli reddettiğini ve ''hükümetin KEY hesaplarını sendikalardan kaçırdığını'' belirtti.
Fahrettin Yokuş, Hükümetin tasarrufu teşvik fonunda sosyal taraflarla görüş alışverişinde bulunarak uzlaşmaya yanaşmasına rağmen konut Edindirme Yardımı ödemelerinde buna yanaşmadığını belirtti. Yokuş, bunun nedenini ise hükümetin yaptığı hesabın tutarsız olmasından kaynaklandığını belirtti.
Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Fahrettin Yokuş, toplanan paraların enflasyon oranında artırılması halinde 9 yıl sistemde kalan bir çalışan için toplam ödenmesi gereken miktar 3,366 YTL olduğunu ancak hükümetin ödediği paranın sadece 1,391 YTL olduğunu hatırlattı.
Yokuş ayrıca Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devredilen 396 milyon YTL'nin hazine bonosu ile değerlendirilmesi halinde ise 2007 sonu itibariyle 9 yıl sistemde kalan bir çalışan için ödenmesi gereken paranın 2.870 YTL civarında olduğunu belirtti.
"Hangi ekonomik parametreyle hesaplarsanız hesaplayınız sonuçta hak sahiplerinin büyük bir mağduriyeti söz konusudur." Diyen Yokuş, hükümetin hesaplama sisteminin ne olduğunu da anlamadıklarını belirterek hükümete şu soruyu sordu:" Eğer Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın %61'i bizim ise ve bu hisse 2.850 milyon YTL ediyorsa bu hesabı nasıl yaptınız? Bu hesabı yapan yetkililer bunu bize açıklamak zorundadır."
Hükümetin, 8,5 milyon insanın hakkını gasp ettiğini belirten Yokuş Başbakanın bunu lütuf gibi sunmasının da yanlış olduğunu . bu paraların çalışanların kendi paraları, alın terinin karşılığı olduğunu söyledi. Yokuş ayrıca "KEY hesabında biriken parayı sivil toplum örgütleriyle beraber tasfiye etmiş olsalardı mahkemeye dava açmak yerine iktidara teşekkür ederdik" dedi.
Fahrettin yokuş bir soru üzerine kendisinin de söz konusu yıllarda sistem içerisinde olmasına rağmen 59 YTL para olduğunu bunu da almadığını belirtti.