Yıllardır ödenmeyen Konut Edindirme Yardımı hesaplarının hak sahiplerine dağıtılması için bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümete "KEY hesaplarının ödenmemesi için de mi bir IMF emri var? diye sordu
Yıllardır ödenmeyen Konut Edindirme Yardımı hesaplarının hak sahiplerine dağıtılması için bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümete "KEY hesaplarının ödenmemesi için de mi bir IMF emri var? diye sordu.
Yıllarca kamu çalışanlarının maaşlarından kesilerek oluşturulan ve hak sahiplerine geri ödenmesi beklenen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarına ne olacağı konusu, yılan hikayesine döndü.
Hükümetin toplu görüşmelerde çözüme kavuşturulacağı beyanında bulunduğu ve 4,5 milyon alacaklıyı ilgilendiren KEY hesaplarına ilişkin, Başbakanlık ve Toplu Konut İdaresi'nden konfederasyonumuza yapılan çelişkili açıklamalar akılları karıştırdı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız konuya ilişkin "KEY hesaplarının ödenmemesi için de mi bir IMF emri var?" diye sordu.
TASARI NEREDE?
1986 yılından itibaren 10 yıl boyunca kamu çalışanlarının maaşlarından kesilerek oluşturulan KEY hesaplarının tasfiyesi konusunda hükümet ve bürokrasi kanatlarının açıklamaları birbirini tutmuyor. Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan yazılı başvuruya, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin "Devlet Personel Başkanlığı'nda konu ile ilgili olarak herhangi bir bilgi, belge veya çalışma mevcut bulunmamaktadır" yanıtını verdi. Şahin'in yanıtında konuya muhatap olabilecek adres olarak gösterdiği TOKİ'den gelen açıklama ise Şahin'in açıklamasının tam tersini ortaya koydu. TOKİ, Türkiye Kamu-Sen'in yazılı talebine verdiği cevapta, KEY hesaplarına ilişkin tasarının kendileri tarafından hazırlandığını ve Başbakanlık'a gönderildiğini bildirdi.
TOKİ: HESAPLAR NEMALANDIRILMIŞ OLARAK ÖDENECEK
TOKİ açıklamasında, kamu çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için alacakların hak sahiplerine nemalandırılmış olarak nakit olarak ödenmesinin planlandığını belirtti. Şu anda tasfiye halinde olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş.'deki KEY hesaplarının, Başbakanlık'ta bulunan tasarı yasalaştığında hak sahiplerine geçeceği açıklamasında bulunan TOKİ, ayrıca hak sahiplerinin belirlenmesi konusunda da çalışmanın Emlak Bankası aracılığıyla yürütülmekte olduğunu kaydetti.
11.11.1986 tarihinde 3320 sayılı "Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun" ile oluşturulmaya başlanan KEY hesaplarının, 29.12.1999 tarihinde çıkarılan Kanun Hükmünde kararname ile tasfiyesi kararlaştırılmıştı. Hak sahiplerini belirleme görevi 2000/575 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla şu an tasfiye halinde olan Türkiye Emlak Bankasına verildi.
AKYILDIZ: KEY YOKSA ÖDENMEYECEK Mİ?
Hükümet ve TOKİ'den yapılan açıklamaların ardından değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız "KEY hesapları karışıklığa getirilip ödenmeyecek mi?" diye sordu. Akyıldız "IMF için, çalışanların geleceğini ilgilendiren konularda ardı ardına yasalar çıkaran ve Sosyal Güvenlik Reformu gibi birçok düzenlemeyi gündeme getiren hükümet neden 1999 yılında tasfiye edilen KEY hesaplarını ödemiyor? Yoksa KEY hesabının da ödenmemesi için de mi bir IMF emri var?" diye konuştu. Akyıldız hak sahiplerinin belirlenmesi işinin de tasfiye halindeki Emlak Bankası tarafından yapılmasının da akıllarda soru işareti bıraktığını bildirdi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, geçen yıl olduğu gibi bu yılki toplu görüşmelerde de konuyu masaya getireceklerini belirterek, "Tasarruf Teşvik Fonu gibi KEY hesaplarının da bir an önce tasfiye edilerek faiziyle birlikte hak sahiplerine ödenmesini en kısa zamanda istiyoruz" dedi.