Türk Büro-Sen’in yılda 3 sayı olarak çıkarttığı dergisi “Sence”nin 1" />
Türk Büro-Sen’in yılda 3 sayı olarak çıkarttığı dergisi “Sence”nin 1
Türk Büro-Sen’in yılda 3 sayı olarak çıkarttığı dergisi “Sence”nin 1. Yılı 7 Mayıs 2014 tarihinde Konfederasyonumuz Genel Merkezinde geniş katılımla kutlandı.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş konuşmasında okumanın önemine vurgu yaparak, “Yüce Allah’ın ilk emri ‘oku’ der. Yine ayetlerde ‘hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bilmiyorsanız bilenlerden sorunuz. Sakın cahillerden olmayınız’ denilmektedir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ise ‘hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ diyerek okumanın, bilgi sahibi olmanın önemini ifade etmiştir. Bilgi bir hazinedir. Bu hazineyi keşfetmek ancak okumakla mümkündür. Okumadan bilgi hazinesine ulaşmanın başka yolu da yoktur.” Dedi.
YOKUŞ: İNSANİ GELİŞME ENDEKSİNE GÖRE 169 ÜLKE İÇİNDE 83. SIRADAYIZ
Yokuş, “Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşabilmemiz için ilim ve fende öne geçmek, önder ülke olmak zorundayız. Ancak, mevcut eğitim sistemimizde bu mümkün değil. Bugün ülkemizde 15 yaş üstü okuma yazma bilmeyen 2 milyon 784 bin insanımız mevcut. Hiç okula gitmeyip okur-yazar olan ise 3 milyon 785 bin kişi, yani toplam 6 milyon 569 bin insanımız hiç okula gitmemiştir. Yüksekokul ve fakülte mezunu 5 milyon 913 bin kişi, yüksek lisans, doktora yapanlarımızın sayısı ise 540 bin kişidir. Toplam yüksek eğitim görmüş olanlar yetişkin nüfusumuzun sadece %12’sine tekabül ediyor.
Birleşmiş milletler insanı gelişme endeksi verilerine göre Türkiye bugün 169 ülke içinde 83. sıradadır. Bilindiği gibi insani gelişme endeksinde sadece o ülkedeki insanların gelirleri yer almaz. Eğitimden sağlığa kadar pek çok faktör değerlendirmeye alınır. Eğitim iktisadi kalkınmada lokomotif güçtür. İyi eğitilmiş insan gücüne sahip olan ülkeler daha hızlı kalkınmaktadırlar.” Dedi.
YOKUŞ: ÜLKE OLARAK KİTAP OKUMUYORUZ
“Biz ne yazık ki yeterince okumayan bir toplumuz. Bu hususta Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı sayın Mehmet Doğan, ‘ülkemizde 10 bin kişiden 3 kişi yılda 10 ve üzeri kitap okuyorsa, kitap kurdu sayılır’ diyerek durumun vahametini gözler önüne sermiştir.
Japonya’da toplumun %14’ü, Amerika’da %12’si, İngiltere ve Fransa’da %21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de ise bu oran %0.001’dir yani onbinde bir. Toplam kitap okuma oranı eğitimdeki basılan kitaplar da dahil % 4,5 olan ülkemizde, yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da bu sayı 4 milyar 200 milyondur. AB ülkelerinde yıllık kitap harcamalarına ayrılan ücret 500 dolar iken, ülkemizde ise maalesef 2 dolar düzeyindedir.” Dedi.
YOKUŞ: SENCE’Yİ SENDİKAL YAYINLARIN ÖTESİNDE OKUMA ALIŞKANLIĞINI ARTIRABİLMEK İÇİN ÇIKARTTIK
“Sorumlu bir sivil toplum örgütü olarak, kuruluş felsefemizde ortaya koyduğumuz ‘çalışan, üreten, yol gösteren sendikacılık’ anlayışımız gereği kurumsal eğitimlerle üyelerimize katkı sağlamaya çalışmaktayız. Kurum içi yükselme sınavlarına yönelik eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Diğer yandan da çalışanlarımızın okuma eksikliklerine giderebilmek için de 1 yıl önce bütün imkanlarımızı zorlayarak dergimiz Sence’yi yayınlamaya başladık. 4 ayda 1 yayınladığımız dergimiz 4. sayımızla bugün 1 yaşına ulaştı. Eğitimden sağlığa, sosyal hayattan çalışma hayatına, milli tarihten, milli kültürümüze, çevreden yemek tarifine kadar pek çok hususta özgün yazılara dergimizde yer veriyoruz. Özellikle üyelerimizin içinde eli kalem tutan dostlarımızın kaleme aldıkları eserlerinde yayınlamasının gayreti içerisindeyiz. Dergimiz bir sendika dergisinin ötesinde çalışanlarımıza okuma alışkanlığı sağlamak ve bizi biz yapan değerlerimizi ifade etmek içindir.
Milli kültürümüze katkı sağlamak, çalışanlarımız içindeki değerleri ortaya çıkarmak ve üyelerimizin bilgi dağarcığını arttırabilmek, sendikal mücadelede bir farkındalık yaratmak maksadıyla çıkardığımız Sence’mizin daha nice yıllar yayın hayatını sürdürmesi dileğiyle” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
YASEMİN GÜNGÖR: BU HEPİMİZİN DERGİSİ
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş’un ardından “Sence” dergisi editörü Yasemin Güngör kürsüye geldi. Güngör konuşmasında, “Biz dergimizle okumayı okutmayı planladık. Dergimizle hepinizin evlerine konuk olmak istedik” dedi.
Derginin içeriğinden bahseden Yasemin Güngör, “Dergimizde milli kültürümüzden, ata sporlarımızdan, çalışma hayatından, değerlerimizden, hobiden bahsettik, okumak en önemlisi dedik kitaplara yer verdik. Lezzet sayfamızı kurduk, her şeyin başı sağlık dedik, doktorlarımızdan gelen bilgileri sizlerle paylaştık. Bu dergi sizin derginiz o yüzden ‘Sence’ dedik. Yazılarını ve desteklerini bizden esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
KONCUK: KÖKÜ SAĞLAM OLANIN GELECEĞİ DE SAĞLAM OLUR
Konfederasyonumuzun Genel Başkanı İsmail Koncuk ise birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Sence dergisinin 1 yılını kutluyoruz. Dergiye emek veren herkesi kutluyorum. Bu dergi çok önemli fakat bu manzara en önemlisi. Bu vefa duygusunu gösteren manzara her şeye değer. İnsanlar geçmişlerini unutarak geleceklerini çizemezler. Esasen vefa duygusunu kaybeden hiçbir kuruluşun geleceği olamaz. Fahrettin Başkanımın genç nesillerle bu kuşağı bir araya getirmesi son derece güzel bir tablo oluşturmuş. Bu tablo hem tüm nesillerimizin geleceği açısından, hem de tüm teşkilatlarımızın geleceği açısından bize ümit veren bir tablodur. Birileri gelip geçer, onların kökleri yok. Kökü olmayanın geleceği de olmaz. Bizim ise köklerimiz sağlam, geleceğimiz de sağlam. Bu tablo her şeyi özetliyor. Türkiye Kamu-Sen bu camianın önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye Kamu-Sen dün olduğu gibi bugünde ‘bizim kitlemiz, bizim kütlemiz’ diyecektir. Birbirimizi iyi tanıyalım, bilelim. Birbirimizin neler yapacağını ve yapmayacağını da bilelim. Birbirimize güvenelim. En önemli şeyler güvenle olur. Birbirimize sırtımızı rahat dayayabilmek en önemlisidir. Bu camia bunu geçmişte başarmıştır. Bundan sonra da yolumuza aynı anlayışla, emin adımlarla devam edeceğiz. Eskisi yenisi yok bu işin, el ele kol kola yolumuza devam edeceğiz. Türk Büro-Sen’e bize bu birlikteliği yaşattığı ve böyle güzel bir dergiyi yayın hayatına kazandırdığı için teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Sence dergisinde şiirleriyle yer alan şairler İlhan Eray ve Durak Turan Düz şiir okudu.
Şiirlerin ardından gazeteci yazar Lütfü Şehsuvaroğlu, dergide yazılarına yer verilen Türkiye Kamu-Sen Giresun eski İl Temsilcimiz Ali Karadeniz ve İlahiyatçı Prof. Dr. Hayrani Altıntaş da “Sence” ile ilgili değerlendirme konuşmalarını yaptılar.
Konuşmaların ardından plaket taktimi yapılmasıyla Sence’nin 1. Yıl kutlamaları sonlandı.
Etkinliğe, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile birlikte, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, Manisa Milletvekili Ahmet Gürhan, Türk-İş eski Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, Konfederasyonumuz eski Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Büro-Sen Onur Kurulu Üyeleri, Türk Dayanışma Konseyine Üye Dernek ve Vakıfların Yöneticileri, Konfederasyonumuza bağlı Sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Merkez Yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Paylaş
twittle