Maliye Bakanlığı önünde toplanan Türk Büro-Sen'liler Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın maliye çalışanlarına yönelik uygulamalarını protesto etti
Maliye Bakanlığı önünde toplanan Türk Büro-Sen'liler Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın maliye çalışanlarına yönelik uygulamalarını protesto etti. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir'in de hazır bulunduğu eylemde basın açıklamasını Türk Büro-Sen 2 nolu Şube Başkanı Metin Durak yaptı.
Türk Büro-Sen 2 nolu Şube Başkanı Metin Durak konuşmasında maliye çalışanlarının haklarını savunarak, yeniden yapılanma adı altında yürürlüğe giren uygulamaları eleştirdi. Durak konuşmasını şöyle sürdürdü;
" Bizler; bu süreçte bu kanunu teklif edenlere de, bu kanunu çıkaranlara da gelin birlikte tabanın sesine kulak vererek, herkesin üzerinde uzlaştığı bir yapılandırma tesis edelim dedik. Alternatif taslaklar geliştirdik, istişareler yaptık ve ortak akıl ürünü olan çalışmalarımızı, Bürokratlarla ve Milletve-eriyle paylaştık. Kapılarını aşındırdık. Maliye Bakanlığı ve Meclis kapısında kamp kurduk. Ölü doğan bu yasayı tabuta koyduk ve gömdük. Ancak, gerek bürokratik olarak gerekse yasama erkini elinde bulunduran bu hükümet bizim feryadımıza kulak tıkadı. " Ben yaptım Oldu" mantığı ile bu yasayı çıkardı.
Bu yasa sonucunda çalışma barışı bozulmuş, Gece-gündüz, yaz-kış, demeden hizmetin en iyisini fedakârca vermeye çalışan Maliye çalışanları özellikle son iki yıldır huzursuz, geleceklerinden de endişe duymaktadırlar. Çünkü, Maliye Bakanlığının yeniden yapılandırılması sonucu Bakanlık Gelir ve gider olarak ikiye bölünmüştür.
Yeniden yapılandırma çalışanların lehine hiçbir olumlu katkı sağlamamış aksine, mevcut çalışanlar arasında ayrımcılığa neden olarak çalışma barışını bozmuştur. Şu anda Maliye çalışanları durumundan memnun değildir.
Nasıl memnun olsunlar ki, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi başkanlığının yayınlamış oldukları, personel görevde yükselme, unvan değişikliği ve atama yönetmelikleriyle önceden var olan haklar dahi çalışanların ellerinden alınmıştır. Görevde yükselmede aranan şartlar personelin aleyhine düzenlenmiştir. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlıklarında oluşturulan uzmanlık kadrolarıyla aynı hizmeti veren memurlar arasında ücret uçurumu yaratılmıştır. Bu elbette uzman olan arkadaşlarımızın suçu değildir. Onlar kanun ve yönetmeliklerin aradığı şartları yerine getirerek, başarılı olmuşlardır.
Ancak, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı sınava girme şartlarında bütün çalışanlara fırsat eşitliği tanımamıştır. Buda, gerek Maliye Bakanlığında gerekse Gelir İdaresi Başkanlığında kısıtlı sayıda personelin uzman olabilmesine imkan sağlamıştır. Oysa yıllarını teşkilata vermiş, bilgi birikimi ve tecrübesi olan, maliyecilik kültürü ve disipliniyle yetişmiş olan çalışanların tamamının uzmanlık hakkıdır. Bu maalesef göz ardı edilmiştir. AB ve İMF nin isteklerini yerine getirmekte maharetli olan AKP hükümeti, Maliye bakanlığı yeniden yapılanırken, sosyal tarafların taleplerini değil AB ve İMF nin taleplerini yerine getirerek, tercihini çalışanlardan yana değil AB ve İMF den yana kullanmıştır. AKP hükümeti bu davranışıyla adeta bindiği dalı kesmiştir. Seçimlerde, elbette memurun da söyleyeceği sözü olacaktır.
Buradan bürokrasiye, Maliye Bakanına ve hükümete sesleniyorum. Yapıcı sendikacılık, eğitimli sendikacılık, pozitif, çözüm üreten sendikacılık edebiyatı yapıyorsunuz. İki yıldır çalmadığımız kapı kalmadı daha ne yapalım. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ile yapılan ön görüşme sonucu Maliye çalışanlarının önlisans ve lisans programlarına kaydı için gerekli proje hazırlanarak önünüze sunuldu. her şeyi hazır, paramızı kendimiz ödeyeceğiz. Rektörü arayıp bir görüşme yapmak, hazır bir protokolü imzalamak bu kadar zormu?
Buradan hükümete ve Maliye Bakanına bir kez daha sesleniyoruz,
- - Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığının hazırlamış olduğu yönetmeliklerdeki personelin aleyhine olan düzenlemeler kaldırılmalıdır.
- - Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının tamamına uzman olma imkanı tanınmalıdır.
- - Çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği giderilmelidir.
- - 2004 yılından bu yana artırılmayan ek ücretler hiçbir ayrım yapılmadan bütün çalışanları kapsayacak şekilde günün şartlarına göre artırılmalıdır.
- - Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personel için Görevde Yükselme imtihanı bir an önce açılmalıdır.
- - Özürlü personelin problemleri biran önce giderilmelidir.
- - Ek ücretlerdeki Merkez-taşra ve Genel İdari Hizmetler sınıfı ile Yardımcı Hizmetler sınıfı ayrımı kaldırılmalıdır.
- - Fiilen bilgisayar kullanan personele V.H.K.İ kadrosu verilmelidir.
- - Banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması hususunda bir genelge yayınlanmalıdır.
- - Lise mezunlarının ÖSS ye girmeden AÖF ye kayıt yaptırabilme imkanı tanıyan protokol bu öğrenim yılından önce mutlaka imzalanmalıdır.
Çalışma barışının tesisi, moral ve motivasyonun sağlanması için, bu taleplerimizin yerine getirilmemesi halinde her türlü demokratik haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini kamuoyuna saygıyla duyururuz.