Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memur emeklilerine de ikramiye verilmesi” talebiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dilekçe gönderdi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memur emeklilerine de ikramiye verilmesi” talebiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dilekçe gönderdi.
Dilekçede, “Kamu görevlilerinin gelir kalemleri arasında bulunan ek ödeme, ek ders, döner sermaye gibi sair ödemelerin, emekli keseneğine esas kazanç kapsamı dışında bırakılmasıyla, kamu görevlilerinin çalışırken aldıkları maaşla emekliliklerinde alacakları maaş arasındaki makasın büyük ölçüde açıldığına” vurgu yapan Genel Başkanımız İsmail Koncuk, yaşanan bu adaletsizliğin emekli kamu çalışanlarını yoksulluk sınırında yaşamaya mahkum ettiğine dikkat çekti.
Bununla birlikte 2013 yılında imzalanmış olan toplu sözleşme hükmünün kanuna aykırı bir şekilde 2015 yılındaki toplu sözleşme hükmü ile değiştirilmesi sonucunda, memurlarımızla birlikte memur emeklilerinin de 2015 yılı sonunda yüzde 1,8 puan daha düşük enflasyon farkı almasının söz konusu olduğunun altını çizen Genel Başkan İsmail Koncuk, emekliliğin getirdiği olumsuzluklardan en fazla memur emeklilerinin etkilendiğini kaydetti.
64. Hükümet programında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 1200 TL ödeneceğine dair hükmün dışında kalan memur emeklileri bir kez daha mağdur edilmiştir” diyen Genel Başkan İsmail Koncuk, 1200 TL tutarındaki ödemeden memur emeklilerinin de faydalandırılmasını talep etti.
GENEL BAŞKANIMIZ İSMAİL KONCUK'UN, BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NA GÖNDERDİĞİ DİLEKÇE AŞAĞIDADIR
Sayı : TKSGM.2015.10/
Konu : Memur emeklilerine de ikramiye verilmesi
T.C. BAŞBAKANLIK MAKAMINA
Ankara, 10.12.2015
Sayın Başbakanım;
Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen kamu görevlilerinin gelir kalemleri arasında bulunan ek ödeme, ek ders, döner sermaye gibi sair ödemeler, emekli keseneğine esas kazanç kapsamı dışında bırakılmakta; söz konusu ödemeler, emekli maaşı hesaplanırken dikkate alınmamaktadır. Bu durum, kamu görevlilerinin çalışırken aldıkları maaşla emekliliklerinde alacakları maaş arasındaki makası büyük ölçüde açmaktadır. Bu nedenle birçok kamu görevlisi emekli olmaktan kaçınmakta, emekli olanlar ise düşük standartlarda, yoksulluk sınırında bir yaşama mahkûm edilmektedir.
Vatandaşlarımızın sağlık ve sosyal güvenlik haklarını tek çatı altında toplayan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hedefi, “Tüm çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamak” olarak belirlenirken; norm ve standart birliği sağlamak adına, başta emekli aylığı bağlama oranlarının düşürülmesi olmak üzere birçok alanda kamu görevlilerinin hakları kısıtlanmış ancak emekli maaşına esas kazanç açısından kamu görevlileri adına ortaya çıkan adaletsizlik giderilmemiştir. Emeklilik hakkında ortaya çıkan bu çelişki; aynı brüt ücreti alan bir işçi ile bir memur kıyaslandığında, emekli maaşında %15-%50; emekli ikramiyesinde ise %65-%100 arasında memurlar aleyhine bir durum yaratmıştır. İlgili Kanunla, statüleri, görev ve unvanları aynı olan iki memur arasında da göreve başlama tarihine bağlı olarak benzer bir ikili yapı oluşturulmuştur.
Bununla birlikte 2013 yılında imzalanmış olan toplu sözleşme hükmünün kanuna aykırı bir şekilde 2015 yılındaki toplu sözleşme hükmü ile değiştirilmesi sonucunda, memurlarımızla birlikte memur emeklilerinin de 2015 yılı sonunda daha önce kararlaştırılandan 1,8 puan daha düşük enflasyon farkı alması söz konusudur.
Bu gerçekler ışında memur emeklilerinin, çalışırken sahip oldukları hayat standartlarını büyük ölçüde kaybettikleri ve emekliliğin getirdiği olumsuzluklardan en fazla etkilenen kesim oldukları görülmektedir.
Bütün bu olumsuzlukların yansıra 64. Hükümet programında açıklamış olduğunuz şekliyle işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin faydalandırılacağı yıllık 1200 TL’lik ödemeden ve 100 TL’lik zamdan da yararlanamayacaklardır. Dolayısıyla zaten yıllardır mevzuat nedeniyle kayba uğrayan memur emeklileri şimdi de yıllık ikramiye yönüyle bir ayrımcılığa daha tabi tutulmuş olacaklardır.
Ortaya çıkan bu adaletsizliklerin giderilmesi, gerek Anayasanın 2. maddesinde vurgulanan “Sosyal Devlet” gerekse 10. maddesinde belirtilen “Kanun Önünde Eşitlik” ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından da bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıda zikredilen gerekçeler ışığında, 64. Hükümet Programında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ödenmesi kararlaştırılan 1200 TL tutarındaki ödemeden memur emeklilerinin de faydalandırılması için gereğini yüksek müsaadelerinize arz ederim.
Saygılarımla.
İsmail KONCUK
Genel Başkan