MEMUR MAAŞI TÜİK’İN AÇIKLADIĞI AYLIK HARCAMA TUTARININ, 1401 TL GERİSİNDE
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmalarından yola çıkarak yaptığı çalışmada, memur maaşlarının Türkiye’deki ailelerin aylık ortalama harcama tutarlarının oldukça gerisinde kaldığı ortaya çıktı
MEMUR MAAŞI TÜİK’İN AÇIKLADIĞI AYLIK HARCAMA TUTARININ, 1401 TL GERİSİNDE
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmalarından yola çıkarak yaptığı çalışmada, memur maaşlarının Türkiye’deki ailelerin aylık ortalama harcama tutarlarının oldukça gerisinde kaldığı ortaya çıktı.
TÜİK’in ailelerin ortalama harcama verileri, ülkemizde memur maaşlarının ailenin ortalama harcamalarına yetmediğini ortaya koydu.
Öyle ki, Kurum 2015 yılına ilişkin olarak yaptığı çalışmada 2015 yılında fert başına aylık ortalama tüketim harcamasını 1455 TL; hanehalkı aylık ortalama tüketim harcamasını ise 3043 TL olarak tahmin etmişti.
2015 yılı aralık ayı itibarı ile en düşük dereceli memur maaşının 1811 TL, ortalama memur maaşının ise 2407 TL olduğu dikkate alındığında en düşük dereceli memurun ailesinin geçimini sağlamak için TÜİK’in belirlediği harcama tutarından 1232 TL (%68); ortalama maaşla geçinen bir memur ailesinin ise 636 TL (%26) daha düşük maaş aldığı görülmekteydi.
2016 yılına gelindiğinde ise TÜİK fert başına aylık tüketim harcamasını 1642 TL olarak açıkladı. Buna göre hanelerin aylık tüketim harcamalarının da ortalama 3433 TL’ye yükseldiği ortaya çıktı.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin hesaplamalarına göre 2016 yılı aralık ayı itibarı ile en düşük dereceli memur maaşı 2032 TL; ortalama memur maaşı ise 2703 TL olarak belirlendi.
Böylece 2016 yılında en düşük dereceli memurun Türkiye’deki aylık ortalama tüketim harcamasına göre 1401 TL (%69); ortalama memur maaşının ise 730 TL (%27) daha düşük kaldığı görüldü.
TÜİK’in açıkladığı aylık tüketim harcamaları tutarı memur maaşlarıyla kıyaslandığında, memur maaşlarının zorunlu harcamalara yetmediği ve harcama tutarı ile gelir arasındaki açığın ise her geçen yıl biraz daha arttığı açıkça görülüyor.
GENEL BAŞKAN: 2016 YILI SONUNDA EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 2032 TL, ORTALAMA MEMUR MAAŞI İSE 2703TL OLDUĞUNA GÖRE, ORTALAMA MEMUR MAAŞININ TÜİK’İN AÇIKLADIĞI AİLELERİN AYLIK HARCAMA TUTARINDAN 730TL, EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ İSE 1401 TL DAHA DÜŞÜK KALDIĞI GERÇEĞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKMAKTADIR.
Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Başkan İsmail Koncuk, hükümetin 2018 ve 2019 yılları için verdiği yüzde 3+3’lük zam teklifinin tutulacak bir tarafı olmadığını yineledi. TÜİK’in hane halkı tüketim harcamalarına ilişkin resmi rakamlarının memurun ve emeklinin içinde bulunduğu durumu açıkça gösterdiğine dikkat çeken Koncuk, Kamu İşveren Kurulu tarafını ciddiye alınacak rakamlarla masaya gelmesini önererek şunları söyledi:
“Her fırsatta, kamu çalışanlarını ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini iddia eden hükümeti, biz değil, ülkenin resmi kurumu TÜİK açıkladığı rakamlarla yalanlıyor. 2016 yılı baz alındığında TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, fert başına aylık tüketim harcaması 1642 TL, hane olarak ise ortalama 3433 TL’dir. 2016 yılı sonunda en düşük memur maaşı 2032 TL, ortalama memur maaşı ise 2703TL olduğuna göre, ortalama memur maaşının TÜİK’in açıkladığı ailelerin aylık harcama tutarından 730TL, en düşük memur maaşının ise 1401 TL daha düşük kaldığı gerçeği gün yüzüne çıkmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur maaşlarının reel olarak arttığını iddia ediyor, oysa rakamlar öyle demiyor, memur maaşlarında yaşanan kayıp gözler önüne serilmiyor. Gerçekler kamuoyundan kaçırılmaya çalışılsa da, satır aralarına bakıldığında bile devletin resmi kurumlarının maaşların yetersiz kaldığı gerçeğini itiraf ettikleri görülüyor. Toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasına neden olan yüzde 3+3’lük teklif revize edilse dahi, beklentilerin çok aşağısında olduğundan yine sıkıntılara çare olamayacağı kanaatindeyiz.”