Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, ülkemizin dört bir köşesinde tatlı bir telaş yaşanıyor
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, ülkemizin dört bir köşesinde tatlı bir telaş yaşanıyor. Vatandaşlarımız bir taraftan iftar saatini beklerken; bir taraftan da iftar sofrasına nasıl para yetiştireceğini hesaplıyor.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, TÜİK ve Ankara'daki büyük alışveriş merkezlerinden aldığı fiyatlara göre bir iftar yemeğinin maliyetini hesapladı.
Buna göre bütün bir günü oruç tutarak geçiren bir vatandaşın peynir, zeytin, hurma, reçel, çorba, yemek, pilav ve ramazanların vazgeçilmezi güllaç ile iftar edebilmesi için 4,19 YTL gerekiyor.
Dört kişilik bir ailenin iftar sofrasının maliyeti ise 16,76 YTL'yi buluyor. Ramazan ayı boyunca 29 gün iftar sofrasına oturacak ailenin toplam masrafı ise 486 YTL.
419 YTL asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız için böyle bir iftar sofrası hayal.
Ortalama 980 YTL alan bir memur, maaşının yarısını iftar için harcayacak. Maaşı 733 YTL olan en düşük dereceli memur ailesinin iftar için harcayacağı 486 YTL'den sonra 1 ay boyunca 247 YTL ile kira, yol, giyim, temizlik, aydınlanma, gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor.
Bu maaşlarla çalışanlarımızın büyük çoğunluğu oruçlarını belediyelerin ve hayırsever vatandaşların yardımlarıyla kurulan iftar çadırlarında açıyorlar.
Uygulanan düşük ücret politikaları sonucunda iftar çadırları, düşük ücret alan çalışanlarla dolup taşıyor. Bu çadırlarda oruçlarını açan vatandaşlarımız da elbette ailesiyle birlikte sıcak yuvalarında iftar etmeyi isterler. Ancak hükümetin bu ücret politikasıyla önümüzdeki yıllarda iftar çadırlarının sayısının artmaya devam edeceği görülüyor.
1 kişilik iftar menüsü:
50 gr. Peynir : 0,28 YTL
20 gr. Zeytin : 0,16 YTL
20 gr. Hurma : 0,50 YTL
30 gr. Reçel : 0,20 YTL
300 gr. Çorba : 0,25 YTL
250 gr. Etli yemek : 1,25 YTL
100 gr. Pilav : 0,30 YTL
150 gr. Pide : 0,50 YTL
100 gr. Güllaç : 0,75 YTL
Toplam : 4,190 YTL