Toplu görüşmelerde komisyonların çalışmaları devam ediyor
Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkilileri, toplu görüşmelerdeki ekonomik ve sosyal konulardaki talepleriyle ilgili komisyon toplantısında Kamu İşveren Kurulu temsilcileri ile bir araya geldi
Toplu görüşmelerde komisyonların çalışmaları devam ediyor
Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkilileri, toplu görüşmelerdeki ekonomik ve sosyal konulardaki talepleriyle ilgili komisyon toplantısında Kamu İşveren Kurulu temsilcileri ile bir araya geldi. Toplu görüşmelerin birinci turu sonunda memur konfederasyonlarının taleplerini değerlendirmek amacıyla ''mali ve sosyal haklar'', ''demokratik haklar ve diğer konular'' ile ''geçmiş yıllarda alınan kararların uygulama sonuçları''na ilişkin kurulan komisyonların çalışmaları başladı.
Konfederasyonların talebi üzerine toplu görüşme gündeminin birinci sırasına alınan ekonomik ve sosyal konularla ilgili komisyon, ilk toplantısını dün öğleden sonra Maliye Bakanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkilileri bir araya geldi.
Toplantıda konfederasyon yetkilileri ücretlerle ilgili talepleri konusunda birer sunum yapıp, daha önce dile getirdikleri talepleri somutlaştırdılar.
Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, tüm kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep etti. Konfederasyon, bu talebin 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan 1130 YTL'ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu bildirdi. Memur-Sen yetkilileri ise memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istedi.
Kamu İşveren Kurulunu temsilen toplantıya katılan yetkililer, toplantıda konfederasyonların taleplerine karşılık herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. Kurul temsilcileri, yapacakları çalışmadan sonra 21 Ağustos Salı günü yapılacak ikinci komisyon toplantısında konfederasyonların talepleriyle ilgili değerlendirme yapıp, taleplerin mali boyutunu ortaya koyacak. Daha sonra komisyon çalışmaları bir rapor haline getirilerek toplu görüşmelerin üçüncü turunda taraflara sunulması ve memur maaşlarına yapılacak zam konusunun bu toplantıda ele alınması bekleniyor.
Komisyonun çalışmasında maaşlar, açlık sınırı altında maaş aldığı ileri sürülen kamu görevlilerinin durumu, ücret adaletinin sağlanması, refah payı uygulaması, kamu çalışanları üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, devlet memurları Kanunu'nun 4/b ve 4/c maddesine göre çalışan personelin durumu, harcırah, fazla çalışma, nöbet ücreti ve döner sermaye katkı payı uygulamaları, kira, gıda, ulaşım, giyim, aile, çocuk, evlenme, yakacak, doğum, ölüm, eğitim ve öğretim yardımları gibi konuları ele alacağı belirtiliyor.
''Demokratik haklar ve diğer konular'' ile ''geçmiş yıllarda alınan kararların uygulama sonuçları''na ilişkin kurulan komisyonların çalışmalarını tamamlamasından sonra hazırlanacak raporlar da toplu görüşmelerin ilerleyen turlarında gündeme gelecek.
Bu arada toplu görüşmelerin 2. turu 20 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00'da Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacak. Toplantıda yetkili sendikalar hizmet kollarında yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini gündeme getirecekler.