Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre memurlara grev hakkı çalışmaları son aşamaya geldi
Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre memurlara grev hakkı çalışmaları son aşamaya geldi.
AB'ye uyum kapsamında hazırlanan yeni tasarıda, hükümet ile memur sendikaları toplu pazarlık masasına oturacak. Memurların yeni maaşları, pazarlıkla belirlenecek.
Hükümet, AB'ne uyum kapsamında Sendikalar ile Toplu İşsözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik yaparak, memurlara "grev" ve "toplu sözleşme" hakkı verilmesini öngören tarihi bir karar aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlıkları devam eden yeni tasarıda, memurlar için öngörülen grev hakkının Türkiye'yi zaafa uğratma ihtimalini önlemek için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet mensupları gibi güvenlik ve yurt savunmasıyla doğrudan ilgili stratejik iş kolları "grev" kapsamına alınmayacak. Bu nedenle, "çalışan" veya "işçi" tarifi yeniden yapılarak yasal hüküm haline getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, devrim niteliğindeki bu tarihi kararı anlatırken, "Bu konudaki çalışmamız sürüyor. Ülkemizin ihtiyaçlarına göre hem Sendikalar hem de Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklikler yapacağız. Ayrıca AB'nin bu konuda yapılmasını istediği ve siyasi kriterler bölümüne eklediği grev hakkı gibi önemli düzenlemeler var" dedi.
Başesgioğlu, grev hakkınının kullanımındaki istisnai hükümlere ilişkin olarak da şunları söyledi: "Tabi, getireceğiniz grev hakkının Türkiye'yi zaafa uğratmaması lazım. Mesela, TSK, Emniyet veya bankacılık sektöründa nasıl grev yapılabilir? O nedenle çok kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu tür sıkıntıları ortadan kaldırmak için 'çalışan' ifadesinin yeniden tarif edilmesi gerekiyor. Hazırlıklarımızı mümkün olan en kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz."
Tarihi kararlar
Yeni tasarıda üzerinde durulan değişiklik önerileri özetle şöyle:
- Toplu görüşmeler, birer "istişare" toplantısı özelliğinden kurtarılıp, işçilerle yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri gibi bağlayıcı hale getirilecek; memurların yeni maaşları, pazarlıkla belirlenecek.
- Toplu İş Sözleşmesi'nin süresi, bütçe süresiyle doğru orantılı olacak. Üç yıllık bütçe uygulamasına geçilmesi durumunda, toplu iş sözleşmesi süresi, işçilerde olduğu gibi bir-üç yıl arasında değişebilecek.
- Memur sendikaları için yeni tanım ve esaslar getirilecek. İş kolları yeniden belirlenecek.
- Uyuşmazlık ile grevin başlama tarihi arasında 60 günlük süre düşünülüyor.
- Savaş, genel ve kısmi seferberlik halinde grev ve lokavt hakkı kullanılamayacak.
- TSK, emniyet, bankacılık, itfaiye, diyanet, petrokimya, ulaşım, can ve mal kurtarma hizmetleri, hastaneler gibi stratejik iş kollarında grev hakkı olmayacak.
- Bakanlar Kurulu, grevi 60 gün süreyle erteleyebilecek.