Kış günlerinin kapıya dayandığı, havaların soğuduğu şu günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, elektrik ve doğalgaza Ekim ayından itibaren %9 oranında zam yapılacağını açıklaması; 2014 yılının tamamını 123 TL zamla geçirmek zorunda kalan, 2015 yılının Ocak ayında ise yalnızca %3 zam alacak olan memurlar başta olmak üzere tüm vatandaşların bütçelerindeki kara deliğin daha da büyüyeceğini ortaya koydu
Kış günlerinin kapıya dayandığı, havaların soğuduğu şu günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, elektrik ve doğalgaza Ekim ayından itibaren %9 oranında zam yapılacağını açıklaması; 2014 yılının tamamını 123 TL zamla geçirmek zorunda kalan, 2015 yılının Ocak ayında ise yalnızca %3 zam alacak olan memurlar başta olmak üzere tüm vatandaşların bütçelerindeki kara deliğin daha da büyüyeceğini ortaya koydu.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, elektrik ve doğalgaza yapılan %9’luk zammın faturalara ve harcamalara yansımasını hesapladı.
Buna göre Ekim ayının başından itibaren elektriğe yapılacak %9 zammın yalnızca aydınlanma giderlerini içeren faturalara yansıması aylık ortalama 6,48 TL olacak. Eylül ayı itibarı ile ortalama 72 lira elektrik faturası ödeyen bir ailenin faturası Ekim ayında 78,5 TL’ye yükselecek. Doğalgaza yapılacak %9 zam ise ısınma giderlerini aylık en az 26,75 lira artıracak.
Böylece elektrik ve doğalgaza yapılacak zammın aile bütçesine yansıması aylık 33,23 liraya ulaşacak. Ekim ayındaki bu zammın karşılığında bir ailenin aylık ısınma ve aydınlanma giderlerinin 33,23 lira artması, ortalama memur maaşının %1,5 erimesi anlamına geliyor.
Elektrik ve doğalgaza yapılan bu zamma tepki gösteren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2014 yılında memurları hezimete uğratan toplu sözleşmenin ardından iğneden ipliğe her ürüne zam geldiğini belirterek, “Kış aylarının hemen öncesinde, vatandaşlarımızın en fazla ihtiyacı olduğu dönemde doğalgaza ve elektriğe zam yapmak abesle iştigaldir; bu, vatandaşların mağduriyetleri üzerinden haksız kazanç sağlamaktır.” dedi.
Koncuk, iktidarın iç ve dış politikada yaptığı hataların, ekonomi politikalarındaki öngörüsüzlükle birleşmesi sonucunda oluşan belirsiz ve gergin ortamda, döviz fiyatlarındaki istikrarsızlığın bedelinin vatandaşlara ödetilmesinin doğru olmadığını ifade etti.
Genel Başkan İsmail Koncuk yaptığı basın açıklamasında: “Bütün bir yıl boyunca 123 lira zamla yaşamaya zorlanan, enflasyon farkı hakkı dahi gasp edilen memurların maaşları her geçen gün erimektedir. Elektrik ve doğalgaz zammı faturalara aylık 33,23 lira olarak yansıyacak, bu zam, memur maaşlarını %1,5 daha eritecektir. Bu erimeyle birlikte Ekim ayı itibarı ile memurlarımızın bütçesinde tam bir yıkım yaşanacaktır. Yıllık enflasyonun %9,54 olduğu bir dönemde yapılan %9’luk zammın, enflasyon canavarını besleyeceği ve diğer bütün ürünlere de zam geleceği açıktır.
Memuru 2014’te 123 lira, 2015 Ocak ayında %3 maaş artışına mahkûm eden anlayış, tüketim kalemlerine yapılan zamlarla birlikte neredeyse verdiği maaşı dahi zamlar ve vergiler yoluyla geri alacak duruma gelmiştir. Öyle ki, memurlarımız %3 oranındaki komik Ocak zammını almadan, %1,5’ini geri vermek durumunda kalmıştır. Memurlar durumlarını düzeltecek bir iyileştirme beklerken, bu zamla birlikte 2015 Ocak maaşlarının da yarısını şimdiden kaybetmişlerdir. Memurlar ve emekliler, 2014 yılındaki kayıplarının telafisi için ek zamma ihtiyaç duymaktadırlar. Döviz kurlarındaki en küçük olumsuzluğu vatandaşlara yansıtan hükümet, memurlar ve emeklilerin yaşadığı olumsuzlukları da ek zamla telafi etmelidir.” dedi.