Geçtiğimiz yıl, geliri düşen vatandaşlarımızın %56,6’sı ucuz ürün tüketimine yöneldi
Geçtiğimiz yıl, geliri düşen vatandaşlarımızın %56,6’sı ucuz ürün tüketimine yöneldi. Bireylerin %36,7’si borçlandı ve %25’inin tasarruflarında azalma oldu.
Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezinin, TÜİK 2012 yaşam memnuniyeti araştırması verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 100 bireyden 39’u mutsuz. Vatandaş maddi imkansızlıklar nedeniyle ucuz ve sağlıksız gıdaya yöneliyor.
Buna göre ekonomik sıkıntı çeken vatandaş geçimini sağlayabilmek için tasarruftan vazgeçti, karnını doyurabilmek adına sürekli borçlanıyor. Buna rağmen borçlanmanın hane ekonomisini düzeltememesi vatandaşın ucuz ürünlere olan talebini arttırmış durumda.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, vatandaşların tasarruf edemediklerini hatta tasarruf etmekten ziyade borçlandıklarını ve düşen reel gelirleri nedeniyle ucuz ürünlere olan rağbetin ciddi boyutlara vardığını dile getirdi.
Koncuk: “Türkiye’de memur ve memur emeklisinin maaşından tasarruf yapması mümkün değil. Çalışanların geleceklerini güvence altına alabilmek için tasarruf etmek istemeleri bir yana zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için borçlanmaları durumu söz konusu.
Son zamanlarda Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de yaşanan et ve et ürünlerin üretimi ile ilgili skandallar gündeme gelmiş halkın gıda güvenliğine olan inancı zedelenmiştir. Buna rağmen maddi nedenler dolayısıyla ucuz gıdaya yönelim devam etmektedir.
Bu süreç aynı zamanda merdiven altı üretime olan talebi arttırmakta dolayısıyla kayıt dışılık sorununu perçinlemektedir. Vatandaş kampanyalı ürün dönemi beklemekte ve kampanya raflarında genelde son kullanma tarihine kısa bir süre kalmış ürünleri satın almaktadır. Alım gücü düşen vatandaş gıda sektöründe yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen merdiven altı üretimle piyasaya sürülen gıdaya rağbet edip sağlıksız yaşama bile bile lades demektedir.
Sağlıksız ürün tüketimi vücutta birçok olumsuzluk meydana getirmektedir. Kimyevi maddeler vücutta birikmekte ve çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Hastalıklar ve dengesiz beslenme insanların hayatlarında bir takım aksaklıklara ve işlerinde başarısızlıklarla karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır.
Ekonominin her geçen gün iyiye gittiği söylemleri manşetlerde yer alıyor olsa da yapılan resmi araştırmalar, vatandaşların büyük çoğunluğunun ekonomik sıkıntı içinde olduğunu gözler önüne seriyor. Ekonomide yaşanan gelişmeler sadece bir kesimin memnuniyetini sağlarken, vatandaş büyük bir borç batağının içine çekiliyor.”