Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapmasına Dair Yönetmeliğin 1,2,3,4 ve 5
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapmasına Dair Yönetmeliğin 1,2,3,4 ve 5. Maddelerinin iptali ve işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararının verilmesi istemi ile açtığımız davada karar şöyle;
"Eğitim kurumu müdürlüğüne atamalarda, en uygunun seçilmesi yönünde nesnel ölçüt öngörmeyen, atamaya yetkili makamın öznel değerlendirmelerine ve mutlak takdirine meydan verecek mahiyet taşıyan yönetmelik hükümlerinde kamu yararı ve hizmetin gerekleri yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
27. Maddenin 3. fıkrası gereğince 5.Yılını aynı kurumda dolduran müdürlerin rotasyonu hakkında ise;
"Yönetimin, kamu hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, personelin bir hizmet biriminde uzun süre görev yapmasının, gerek personel ve gerekse hizmet yönünden ortaya çıkabileceği olumsuzlukları gidermek ve yine personelin ekonomik, kültürel ve coğrafi koşulları bakımından farklı yurt bölgelerinde hizmet yapmalarını sağlamak gibi amaçlarla rotasyon, uygulaması yapabileceği açıktır. Ancak bu uygulamanın objektif ölçütlere bağlanması ve personel arasında herhangi bir nedenle ayrıma yol açacak şekilde uygulanılmasından kaçınılması, görev ve hizmet bölgelerinde hizmet süresini dolduran personelin sonraki hizmet yerlerinin ve görevleri ile görev ünvanlarının net biçimde belirlenmesi gerektiği de tabiidir.
Uyuşmazlık konusu hükmünde, bulunan eğitim kurumu müdürlüğünde geçirilecek süreye sınırlama getirilmişse de, bu süreleri dolduran yöneticilerin atanacakları yerler arasındaaynı tip eğitim kurumu müdürlüğüne de yer verildiği, öte yandan, genel ve soyut nitelik taşıyan " gerekli görülmesi halinde..." gibi bir ifadenin ise subjektif uygulamalara neden olabilecek mahiyet taşıdığı, dolayısıyla düzenlemenin bu haliyle yöneticilerin atanacakları yerlerin belirlenmesi konusunu açık kurallara bağlamadığı anlaşılmaktadır. "Bu durumda, dava konusu Yönetmelik hükmünün rotasyon uygulması yapmayı sağlayacak nitelikte olduğunun kabulüne olanak görülmemektedir."
Bu mahkeme kararından sonra işler bir hayli karışacak. Rotasyona tabi tutulan müdürler bir bir eski görev yerlerine dönecekler, birinci sırada olup da ataması yapılmayan aday müdürlerin de bu durumda hak iddia etmesi söz konusu.
Milli eğitim teşkilatının böylesine karışmış olması üzüntü vericidir, ancak bunun tek sorumlusu Sayın Hüseyin ÇELİK'tir. Bütün ikazlarımıza rağmen, yargıdan döneceğini bile bile hukuka uygun olmayan yönetmelik ihdas edenler bu sorumluluğu hissetmeli ve derhal istifa etmelidir.
Ayrıntılar için tıklayın: http://www.turkegitimsen.org.tr/detail.php?tur=11&makale=320